پرواربندی

فرهنگستان زبان و ادب

{fattening} [علوم و فنّاوری غذا] تغذیۀ دام برای رساندن وزن آن به حد مناسب و رسیدن به اندازه و ترکیب مطلوب برای کشتار

پیشنهاد کاربران

پرواربندی: [اصطلاح دامپروری] روشی ازبهره برداری دامداری است، که درآن، دامهای مستعدرشد ( بره، گوساله ) برای دوره مشخصی به منظورافزایش وزن وتولیدگوشت باتغذیه فشرده ودستی نگهداری می شوند.
پروار بندی عبارت است از تغذیه متعادل دام برای تامین سرعت رشد کافی در مدت زمان مشخص برای رسیدن به وزن معین که در اصطلاح همان تولید گوشت برای رفع نیازها می باشد .
پرواربندی دارای دو جنبه می باشد :
...
[مشاهده متن کامل]

1 – پروار بندی صنعتی
2 – پرواربندی سنتی
در پرواربندی صنعتی دامهای نر جوان مورد پروار قرار می گیرند که با توجه به اینکه در سن و وزن مناسب کشتار می شوند باعث افزایش عملکرد می شود .
اما پروار بندی سنتی خود بر دو نوع می باشد :
الف ) کشتار بره ها و گوساله های کم سن و سال ، که این کار توصیه نمی شود .
ب ) پروار دامهای حذفی + ماده های غیر جایگزین ، که این روش نیز به خاطر اینکه فقط ذخیره چربی می باشد و باعث اتلاف منابع بی جهت می شود توصیه نمی شود .
مزایای پرواربندی به شرح زیر می باشد :
1. مزایای اقتصادی و اجتماعی نظیر ایجاد فرصت شغلی ، کسب درآمدو تامین گوشت برای مصارف خانگی .
2. استفاده از حد اکثر ظرفیت تولید گوشت دام ( افزایش تولید در واحد سطح ) .
3. افزایش مرغوبیت گوشت
4. برگشت سریع سرمایه
5. کمک به حفظ مراتع
دلایل انتخاب حیوانات نرجوان برای پرواربندی نسبت به حیوانات پیر و ماده موارد زیر می باشد :
1. ضریب تبدیل غذایی پایین
2. سرعت رشد بالا
3. افزایش وزن به صورت ذخیره پروتئین ( عضله و ماهیچه )
4. بازار پسندی بالای گوشت
5. ارزش ریالی بیشتر
شرایط موفقیت در پرواربندی رعایت مواردی که در زیر گفته شده است می باشد :
1. امنیت
2. جایگاه و فضای مورد نیاز برای دام
3. خرید خوراک در زمان مناسب
4. خرید دام در مناسبترین اوقات سال
5. محل مناسب خرید دام
6. طول مدت پرواربندی و تعداد دوره های پرواری در یکسال
7. روش فروش دامهای پرواری
8. انتخاب نژاد مناسب
انواع دامهایی که پروار می شو ند شامل :
· گاو که خود بر سه نوع ، نژادهای گوشتی ، نژادهای گوشتی شیری ( آمیخته ) و نژادهای شیری می باشد .
• گوسفند
• بز
• خوک
• شتر
• گاو میش
انواع گوساله های پرواربندی شده در ایران شامل :
1 - گوساله های بومی
2 - گوساله های دورگ
3 - گوساله های اصیل شیری
برای نحوه برآورد احتیاجات از جداول به صورت زیر عمل می کنیم :
گوساله های بومی : نژاد های کوچک جثه شیری
گوساله های دورگ : نژاد های متوسط جثه شیری
گوساله های اصیل : نژاد های بزرگ جثه
روش دیگر به صورت زیر می باشد:
وزن دام افزایش وزن
Kg 400 gr 600 : بومی
Kg 400 gr 700 : دورگ
Kg 400 gr 800 : اصیل
خصوصیات یک نژاد جهت پروار بندی در شکل زیر آورده شده است :

نژادهای مهم گاو گوشتی دنیا در جدول زیر آورده شده است : اضافه وزن روزانه بازدهی گوشت عادت پذیری وزن در 3 سالگی رنگ بدن منشأنژاد 1. 5 - 158سریع عادت میکند800 - 1150 سفید شیری با موهای مجعدفرانسهشارولز 62 - 60کمتر از شارولزنر: 1000 ماده:600 خرمایی فرانسه لیموزین بسیار بالا500 - 550بدن قرمز – صورت سفیدانگلستانهرفورد سفید یکدست یا قرمزویا سرخ طلایی انگلستان شورت هورن شبیه لیموزین 450سیاه اسکاتلندآبردین آنگوس 1. 570 - 65 نر:1250 ماده:750 اغلب سفید یکدست –ابلق سیاه وسفید و قرمز جنوب بلژیک وشمال فرانسه بلان بلوبلژ مقاومت بالا به کم آبی و بیماریها خاکستری و قرمز تیره شمال آمریکا وشبه قاره هندبراهما مشخصات کلی روشها ی مختلف تولید گوشت گاو : سن کشتار دام ( ماه ) مواد خوراکی عمده ن‍ژادهاروشهای پرواربندی 11 – 9 هنگام از شیر گیریعلوفه مرتع ( غذای مادر ) آمیخته های نژاد گوشتیتغذیه با شیر مادر 12 – 11مواد متراکمفریزین دامهای بزرگ جثه x فریزینتغذیه با مواد متراکم 16 – 14مواد متراکم و علوفه ذخیره شدهآمیخته های نژاد گوشتیتغذیه در مراکز پرواربندی 17 – 14سیلوی علوفه مرتع و سیلوی ذرتفریزین نژاد گوشتی x فریزینتغذیه با علوفه سیلوشده 24 – 16علوفه ذخیره شده و ضایعات کشاورزیآمیخته های نژادگوشتی فریزین x نزاد گوشتیتغذیه با فراورده های فرعی کشاورزی 18 – 15چرا در مرتع، علوفه ذخیره شده و مواد متراکم فریزین نژاد گوشتی x فریزینتغذیه با علوفه مرتع و مواد متراکم 24 – 20 نژاد شیری 24 – 16 نژاد گوشتیچرا در مرتع و علوفه ذخیره شدهفریزین نژاد گوشتی x فریزین آمیخته های گوشتی از شیر گرفته شده در مرتعتغذیه با علوفه مرتع اهداف عملکرد دامها در روشهای مختلف پرواربندی و تولید گوشت گاو : اهداف عملکرد دامها روشهای پرواربندی مواد متراکمعلوفه ذخیره شدهوزن در موقع کشتار ( kg ) افزایش وزن روزانه ( kg ) تن ماده خشک برای هر راس 0. 21. 3300 – 2500. 9تغذیه با شیر مادر 1. 80. 24501. 2تغذیه با مواد متراکم 0. 50. 74601تغذیه در مرکز پرواربندی 0. 51. 85001تغذیه با علوفه سیلو شده 0. 21. 24400. 8تغذیه با فراورده های فرعی کشاورزی 0. 71. 14750. 8تغذیه با علوفه مرتع و مواد متراکم 0. 60. 74950. 7تغذیه با علوفه مرتع عوامل اصلی رشد شامل عوامل درونی و عوامل بیرونی می باشد که عوامل درونی شامل : خواص ارثی وخصوصیات اعضای داخلی بدن ( غدد اندوکرین مثل هیپوفیز، تیروئید، تیموس، فوق کلیوی ، تخمدان و بیضه ) می باشد . قابل ذکر است که عامل درونی به نوع و مقدار غذا بستگی ندارد . اما عوامل بیرونی متکی به غذا و روش نگهداری است . توجه نمایید که تکامل اسکلت و رشد استخوان کاملاً به تغذیه وابسته نیست . در فقر غذایی ( کمتر از احتیاجات نگهداری ) ، رشد استخوان تا 6 ماه متوقف نمی شود اما رشد عضلات متوقف می شود . عوامل تغییر رشد حیوان در مراحل مختلف زندگی حیوان طبق دیاگرام زیر می باشد . اثر تغذیه در رشد : تغذیه نا کافی یا تغذیه بیش از حد یعنی عدم تطابق با احتیاجات دام که در نتیجه هر دو اثر نا مطلوب دارند و از نظر اقتصادی قابل قبول نیستند . بنابر این حد مطلوب تغذیه در مراحل مختلف رشد به طور جداگانه بحث می شود که شامل : 1 - اثر تغذیه در مراحل جنینی 2 - اثر تغذیه در . . .

بپرس