قوی ترین نیروی طبیعت
پرانا Prana - بمعنیِ اولین واحد. پرانا،
اولین تجلیِ آگاهی در سیستم اعصاب است. امری که بواسطۀ جریان و حرکت انرژی تجربه میشود و در تمرینات یوگا از ابتدا تا مراحل پیشرفتۀ فرآیند دگرگونی معنوی انسان روی همین جریان و حرکت انرژی کار می شود .
در علم هپنوتیزم و یوگا استفاده میشه
و یعنی نفس کشیدن
پرانا یا کی همان انرژی حیاتی است که بدن را زنده و سالم نگه می دارد و یونانی ها پنوما ؛ پلینزی ها مانا، و عرب دم حیات
گویند. درمانگر؛ پرانا یا انرژی حیاتی یا دم حیات را به بیمار منتقل میکند و به این وسیله بیمار بهبود می یابد. در جریان این فرآیند آنچه اصطلاحا شفای معجزه آسا خوانده می شود رخ می دهد.
... [مشاهده متن کامل]
انرژی حیاتی، جنبة نادیدنی هستی است که جهان را شکل می دهد و همه چیز را به جنبش درمی آورد. این انرژی قابل دیدن و لمس کردن نیست، اما مانند هوایی که تنفس می کنیم ما را دربرگرفته و موجب ایجاد توازن در روح، روان و جسم ما می شود. انرژی حیاتی به اشکال مختلف ظهور می کند و همة جامدات و موجودات جهان فیزیک و پدپده های روحی و روانی را شامل می گردد. هرچه انرژی حیاتی متراکم تر شود، به ماده و جهان فیزیک نزدیک تر است و هرچه رقیق تر باشد به تجلیات روح.
مذاهب، مکاتب، فرهنگ ها و نژادها همواره از وجود این انرژی آگاه بوده و آن را به اسامی مختلفی نامیده اند. مسیحیان آن را «ایت» می نامند که در همه جا نافذ و سیال است و کاهنان پُلی زیری و هاوایی آن را «مانا» می خوانند. نزد صوفیان این نیرو به «برکت» شناخته می شود. از طرفی پژوهش گران روسی این انرژی را به نام «پلاسمای حیاتی» می شناسند. همچنین «نومیا» به گفتة پاراسلوس، «انرژی حیاتی و کیهانی» به گفتة برونلر، نام هایی است که به انرژی حیاتی اطلاق شده است. همة این اسامی اشاره به انرژی مادر و بنیادین هستی دارند که همه چیز را شکل داده و در همه چیز نفوذ می کند. در شماره های پیش به انرژی ارگن به گفتة ویلهم رایش و نیروی ادیک کشف رایشن باخ پرداختیم، در این شماره نیز به جلوه ای دیگر از انرژی حیاتی، درالفبای باطنی هندوها یعنی «پرانا» می پردازیم:
در مناطق مختلف، مطالب زیادی با تعابیر و کلمات بومی و فرهنگ خاص محل، در مورد نیروی حیاتی وجود دارد. تقریبا تمام روش های باطنی، بسیاری از روش های درمانی، ورزش های رزمی، تانترا، به نوعی با نیروی حیاتی در ارتباط مستقیم قرار دارند. در بعضی از این روش ها از لفظ پرانا استفاده می کنند، بعضی با تعابیر دیگری اشاره به همان مفهوم دارند . تا مدت ها، مطالب زیادی در علوم تجربی در این باره وجود نداشت و از دید آنان، این مبحث یک نظریه یا باور قدیمی درنظر گرفته می شد. اما بررسی ها و تحقیقات اندیشمندان و متفکران و پیشرفت هایی که در زمینه های مختلف از جمله فراروان شناسی به عمل آمد، دیدگاه آنان را نیز تغییر داد. اکنون شواهد و مدارک عملی زیادی در تأیید آن از طرف کسانی که زمانی آن را نمی پذیرفتند، اقامه می شود.
پرانا در اصل یک لغت سانسکریت است که در الفبای باطنی هندوها اشاره به گوهر حیات، نیروی حیاتی و یا نیروی خلاقة درون دارد. روشن بینان، آن را به صورت ذراتی متحرک از جنس نور که منشأ حرکت و حیات و آگاهی در جهان مادی ست مشاهده و تعریف کرده اند. «پرانا، ماده را به حرکت و جنبش در می آورد. پرانا همان چیزی ست که به عنوان نیروی جاذبه و یا به عنوان خاصیت آهن ربایی تظاهر می یابد. پراناست که به عنوان جریانات عصبی یا به عنوان نیروی تفکر و اندیشه ظاهر می شود. از دید فلسفة یوگا، از تفکر و اندیشه گرفته تا پست ترین اعمال، همگی صرفا تجلی پراناست
پرانا و کاربردهای آن: پرانا تمامی انرژی های ذهنی و جسمی را نمایان می سازد. با انجام فعالیت های گوناگون، پرانا از بین رفته و مجدداً از طریق هوا و غذا، جذب می گردد. انجام مرتب تمرینات تنفسی، افزایش پرانا را در بدن باعث شده و شخص را قادر می سازد با انجام تکنیک های نسبت به انتقال آن به افراد دیگر برای شفادهی بیماران اقدام نماید. جذب ماده حیات یا همان پرانا تنها از طریق آگاهی بر روی تنفس امکان پذیر است.
رابطه پرانا با تمرکز: هر چقدر پرانا را از طریق تمرینات تنفسی بیشتر جذب کنیم تمرکز و بودن در لحظه بیشتر شده، و در نهایت منجر به افزایش تمرکز فکر می گردد.
جذب پرانا در بدن از طریق ”نادی ها“ یا کانال های عبور انرژی انجام می گیرد، ۳ کانال اصلی عبور پرانا در بدن وجود دارد که عبارتند از: ”پینگالا یا خورشید“، ”آیدا یا ماه“ و ”سوشومنا یا کانال اصلی“.
انرژی های گرم از سمت راست بدن و از طریق کانال ”پینگالا“ جریان پیدا می کند، انرژی های سرد بدن از سمت چپ و از طریق کانال آیدا به حرکت در می آید در انتهای ستون فقرات نیرو یا انرژی عظیمی به نام کندالینی شاکتی وجود دارد که آن را به صورت مار خفته ای تشبیه کرده اند. این انرژی از طریق کانال سوشومنا که در امتداد ستون فقرات قرار دارد به تدریج به حرکت درآمده و از ۷ چاکرا که از انتهای ستون فقرات شروع و به تاج سر ختم می شود عبور کرده و فرد را به فرا آگاهی می رساند.
نکته: برای بیدار کردن این نیروی عظیم معنوی که به سال ها تمرین نیاز دارد تنها یک راه وجود دارد و آنهم انجام تمرینات مرتب یوگا، مدیتیشن و پیروی از رژیم غذائی مناسب می باشد.
پراناهای اصلی بدن:
۵ پرانای اصلی در بدن وجود دارد که عبارتند از: پرانا، آپانا، سامانا، یودانا و ویانا هر یک از پراناهای مذکور وظیفه سالم نگهداشتن بخشی از اندام های بدن را به عهده دارند.
پرانا در تمامی اتفاقات پیدا و پنهان و تمامی کارکردهای بدن اعم از خوردن، خوابیدن، فکرکردن، احساس کردن، تصمیم گرفتن و اراده کردن، نقش اساسی دارد.
جذب و ذخیرة نیروی حیاتی پرانا
پرانا را می توان جذب و ذخیره کرد. ذخیرة پرانا مانند پس انداز کردن آن است. بعضی عوامل موجب جذب بیشتر پرانا و بعضی عوامل موجب دفع آن می شود. ذخیرة پرانا خود موجب افزایش آن می شود. هنگامی که مقدار پرانا در کسی افزایش یابد، تأثیر مستقیمی بر روحیات و افکار و اعمال شخص می گذارد و شخص، توانمندی های خارق العاده ای از جنس قدرت های فیزیکی و متافیزیکی از خود بروز می دهد.
افزایش نیروی حیاتی، تأثیرات ملموسی دارد که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم قابل مشاهده است. حوزة ا . . .