پتر

/petr/

لغت نامه دهخدا

پتر. [ پ َ ت َ ] ( اِ ) تُنُکه طلا و نقره و مس و برنج و امثال آنرا گویند که در آن اسماء و طلسمات و تعویذ نقش کنند. ( برهان ). این کلمه هندی است. ( رشیدی ). و صاحب غیاث اللغات گوید پتر به فتحتین پاره های آهن پهن کرده شده و این لفظ مشترک است در هندی و فارسی مگر در هندی تاء فوقانی را مشدد آورند :
هر حمایل که از آن تعبیه تعویذ زر است
بازوش ویحک از آهن پتر آمیخته اند.
خاقانی.
چشم بد کز پتر آهن و تعویذ نگشت
بند تعویذببرید و پتر باز دهید.
خاقانی.

فرهنگ فارسی

( اسم ) تنک. طلا و نقره و مس و برنج و امثال آن را گویند که در آن اسما و طلسمات و تعویذ نقش کنند .

فرهنگ معین

(پَ تَ ) [ هند. ] ( اِ. ) قطعه ای از طلا، نقره ، مس ، برنج و مانند آن که بر روی آن طلسمات و تعویذ نقش کنند.

فرهنگ عمید

تکۀ فلز یا چیز دیگر که بر روی آن طلسم یا تعویذ بنویسند: چشم بد کز پتر آهن و تعویذ نگشت / بند تعویذ ببرّید و پتر باز دهید (خاقانی: ۱۶۴ ).

دانشنامه عمومی

پَتَر جماعت و شهرکی در شمال غربی تاجیکستان است که در ناحیهٔ کان بادام ولایت سغد قرار دارد. جمعیت این جماعت ۱۳٬۹۵۶ نفر است. [ ۱]
عکس پتر

پتر (مجارستان). پتر ( به مجاری: Péter ) یا پتر ونیزی ( زاده ۱۰۱۰ یا ۱۰۱۱ م. – درگذشته ۱۰۴۶ یا اواخر دهه ۱۰۵۰ م ) پادشاه مجارستان میان سال های ۱۰۳۸–۱۰۴۱ و ۱۰۴۴–۱۰۴۶ بود. او کوشید تا در میان مجارها مسیحیت را گسترش دهد، ولی برکنار شد و تنها با یاری امپراتوری مقدس روم بود که توانست به قدرت بازگردد و دور دوم پادشاهی خویش را بیاغازد؛ ولی باز هم غیر مسیحیان بر او شوریدند و سرنگونش ساختند.
پتر در ونیز چشم به جهان گشود، او پسر اتونه اورسئولو دوجهٔ ونیز و خواهرزادهٔ ایشتوان یکم بود. هنگامی که در ۱۰۲۶ مردمان ونیز بر پدرش شوریدند پتر به دربار داییش در مجارستان پناه برد. هنگامی که ایمره قدیس پسر و ولیعهد ایشتوان در نخجیرگاه به دست گرازی کشته شد، ایشتوان پتر را به جانشینی برگزید.
هنگامی که او با یاری هاینریش سوم در ۱۰۴۴ به پادشاهی بازگشت، باز هم بزرگان ضد مسیحی کشور بر او شوریدند، اینبار او دستگیر و نابینا شد و به سکش فهروار رانده شد و چند روز پس از آن درگذشت و در پچ به خاک سپرده شد. او هرگز همسری برنگزید و فرزندی از او برجای نماند.
عکس پتر (مجارستان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:پطر کبیر (۱۶۷۲ـ۱۷۲۵)

پیشنهاد کاربران

دافع چشم زخم، قطعه فلزی با ارزش که بر روی آن متن دعا، طلسم یا سحر و افسون، حک نمایند

بپرس