پاینده ابوالقاسم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «ابوالقاسم پاینده» مشهور به پاینده، نویسنده، ادیب، پژوهشگر و مترجم معاصر در سال 1292ش در نجف آباد اصفهان چشم به جهان گشود.
تحصیلات مقدماتی را در نجف آباد آغاز کرد، به تشویق حجة الاسلام احمد حججی یکی از روحانیون سرشناس نجف آباد به اصفهان رفت و در مدرسه جده بزرگ اقامت گزید. صرف و نحو عربی، معانی و بیان، منطق، بلاغت، اصول، فقه اسلامی، حکمت، هیئت و فلسفه را آموخت و اسفار ملاصدرا و اشارات ابن سینا را نزد اساتید آنزمان فراگرفت.
به تدریج بر زبان عربی چیرگی یافت و با انگلیسی و فرانسه نیز آشنا شد تا بتواند آثار نویسندگان دیگر را به مطالعه گیرد؛ و برای کسب درآمد به کار در چاپخانه روی آورد.
کار مطبوعاتی را از شانزده سالگی به سال 1308ش در روزنامه عرفان اصفهان آغاز کرد و به سردبیری آن رسید. این روزنامه به مدیریت احمد عرفان (مراغی) از بهترین روزنامه های شهرستانی به شمار می رفت.
به سال 1311ش به تهران رفت و به چاپ مقالات سیاسی، اجتماعی، ادبی و تاریخی در روزنامه شفق سرخ علی دشتی و روزنامه ایران زین العابدین رهنما پرداخت. در همین زمان در وزارت پست و تلگراف و تلفن استخدام شد و پس از مدتی به وزارت معارف رفت.

دانشنامه آزاد فارسی

پاینده، ابوالقاسم (نجف آباد ۱۲۸۷ـ تهران ۱۳۶۳ش)
روزنامه نگار، طنزنویس و مترجم ایرانی. تحصیلات قدیمه را در اصفهان گذراند. از ۱۳۰۸ش به بعد، مطالبی برای روزنامه های مختلف نوشت و ترجمه کرد. از ۱۳۱۳ش انتشار داستان هایش را آغاز کرد، اما با مجموعۀ در سینمای زندگی (۱۳۳۷ش) به عنوان طنزنویسی شهرت یافت که با نثری شیرین به انتقاد از وضعیت ادارات، یا بازنمایی جنبه های مضحک زندگی روستایی یا یادآوری خاطرات کودکی می پردازد. از ۱۳۲۴ تا ۱۳۳۰ش مجلۀ عامه پسند صبا را منتشر کرد. مدتی رئیس ادارۀ رادیو و تبلیغات و چند دوره هم نماینده مجلس بود. برخی از نوشته هایش به زبان های دیگر ترجمه شده است. پاینده منابعی را از عربی و انگلیسی و فرانسه، به فارسی ترجمه کرده است که مهم ترین آن ها، ترجمۀ قرآن مجید (برندۀ جایزۀ کتاب سال در ۱۳۳۶ش)، تاریخ طبری و مروج الذهب است. از آثارش: دفاع از ملانصرالدین (۱۳۴۷ش)؛ جناب آقای دکتر ریش که ترجمۀ اثری است از لرد آویبوری با نام اصلی در آغوش خوشبختی (۱۳۴۸ش)؛ داستان های برگزیده (۱۳۵۰ش)؛ ظلمات عدالت (۱۳۵۴ش)؛ تصحیح التنبیه و الاشراف؛ تاریخ سیاسی اسلام. وی نهج الفصاحه را به فارسی برگردانده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس