فرهنگ فارسی
فرهنگستان زبان و ادب
دانشنامه آزاد فارسی
پاستوریزه کردن (pasteurization)
از روش های کاهش میکروارگانیسم ها یا موجودات ذره بینی موجود در مواد غذایی و پیش گیری از بیماری. این روش سبب ازبین رفتن باکتری های مضر می شود و از پیشرفت سریع سایر باکتری ها نیز جلوگیری می کند. برای پاستوریزه کردن شیر، آن را تا دمای ۷۲ درجۀ سانتی گراد به مدت پانزده ثانیه حرارت می دهند و سپس، به سرعت تا دمای دَه درجۀ سانتی گراد یا کمتر سرد می کنند. طی این فرآیند، باکتری های سودمند نیز از بین برده و از خاصیت غذایی شیر کاسته می شود. آزمایش های لوئی پاستور در دهۀ ۱۸۵۰ و ۱۸۶۰ با شراب و آب جو نشان داد که حرارت دادن تکثیر باکتری ها و درنتیجه روند ترش شدن محصولات را کند می کند. پاستوریزه کردن شیر در صنایع لبنیات کشورهای اسکاندیناوی و امریکا پیش از ۱۹۰۰ رواج یافت، زیرا این کشورها دریافته بودند که از این طریق، باکتری های عامل بیماری سل، حصبه، دیفتری، و اسهال نیز نابود می شوند.
از روش های کاهش میکروارگانیسم ها یا موجودات ذره بینی موجود در مواد غذایی و پیش گیری از بیماری. این روش سبب ازبین رفتن باکتری های مضر می شود و از پیشرفت سریع سایر باکتری ها نیز جلوگیری می کند. برای پاستوریزه کردن شیر، آن را تا دمای ۷۲ درجۀ سانتی گراد به مدت پانزده ثانیه حرارت می دهند و سپس، به سرعت تا دمای دَه درجۀ سانتی گراد یا کمتر سرد می کنند. طی این فرآیند، باکتری های سودمند نیز از بین برده و از خاصیت غذایی شیر کاسته می شود. آزمایش های لوئی پاستور در دهۀ ۱۸۵۰ و ۱۸۶۰ با شراب و آب جو نشان داد که حرارت دادن تکثیر باکتری ها و درنتیجه روند ترش شدن محصولات را کند می کند. پاستوریزه کردن شیر در صنایع لبنیات کشورهای اسکاندیناوی و امریکا پیش از ۱۹۰۰ رواج یافت، زیرا این کشورها دریافته بودند که از این طریق، باکتری های عامل بیماری سل، حصبه، دیفتری، و اسهال نیز نابود می شوند.
wikijoo: پاستوریزه_کردن
مترادف ها
پاستوریزه کردن
پیشنهاد کاربران
پالشتن