پادشاهی مجارستان

دانشنامه عمومی

پادشاهی مجارستان کشوری بوده است کثیرالمله دربرگیرندهٔ کشورها و سرزمین های امروزی مجارستان، اسلواکی، کرواسی ( به جز بخش ایستریا ) ، ترانسیلوانی ( رومانی کنونی ) ، کارپات آیا ( اوکراین کنونی ) ، وویوودینا ( صربستان کنونی ) ، بورگن لاند ( اتریش کنونی ) و سرزمین های کوچک دیگری که امروزه در نزدیکی مرزهای کنونی مجارستان قرار دارند. این پادشاهی پیرامون ۱۰۰۰ میلادی تا ۱۹۴۶ میلادی نزدیک به هزار سال جز گسستی کوتاه در ۱۹۱۸–۱۹۲۰ دارای پیوستگی تاریخی بود.
نخستین شاهان مجارستان از دودمان آرپاد بودند. بنیادگذار این دودمان آرپاد بود که توانست مجارها را در پانونی در سال ۸۹۵ میلادی به زیر یک پرچم درآورد. نخستین پادشاه مسیحی مجارستان از این دودمان ایشتوان یکم بود که از سوی کلیسای کاتولیک قدیس شناخته می شود. کلیسای کاتولیک در زمان این پادشاه نیز در کنار شاهان آلمانی پشتیبان این پادشاه و هواخواهان مسیحی بودند و هدفشان هم ایجاد یک دولت مقتدر در اروپای مرکزی بود.
با مرگ ایشتوان یکم مجارستان دچار آشفتگی شد و در این میان امپراتوری مقدس روم کوشید تا مجارستان را به سرزمین های زیر فرمان خود بیفزاید، ولی در رسیدن به این خواسته ناکام ماند. تا سرانجام نوبت پادشاهی به بلای یکم رسید و مجارستان دوباره شاهد آرامش شد.
دومین شاه بزرگ مجارستان لاسلوی یکم بود. این شاه نیز از سوی کلیسای کاتولیک به مقام قدیسی رسیده است. او مجارستان را نیرومند و باثبات ساخت و توانست تا در ۱۰۹۱ میلادی کرواسی را به سرزمین های زیر فرمان بیفزاید. او با کومان ها نیز جنگید و آنان را شکست داد. در ۱۲۲۲ یکی دیگر از پادشاهان این دودمان - آندراش دوم - با انتشار منشوری زرین قوانین تازه ای را بر این کشور وضع نمود.
در سال ۱۲۴۱ میلادی مغولها به مرزهای مجارستان رسیدند. اگرچه در برخوردهای کوچک آغازین مجارها پیروزی هایی به دست آوردند، ولی سرانجام مغولان در نبرد موهی ارتش مجارستان را در هم شکسته، مجارستان را اشغال و ویران نمودند. سه لشکر مغول مجارستان را عرصهٔ تاراج خود قرار دادند. پس از پایان حمله مغول و بازگشت آنان از مجارستان، بلای چهارم پادشاه این کشور دست به بازسازی کشور زد و مجارستان زیر رهبری او دوباره بدل به قدرتی اروپایی گشت. از این رو او را دومین بنیادگذار مجارستان خوانده اند.
از زمان بلای چهارم این کشور با چک ها درگیر شد. بلا خود نتوانست در برابر آنان کاری از پیش برد، ولی یکی از جانشینانش به نام لاسلوی چهارم با همراهی نیروهای اتریشی یاورش توانست ارتش چک را شکست دهد.
عکس پادشاهی مجارستانعکس پادشاهی مجارستانعکس پادشاهی مجارستانعکس پادشاهی مجارستانعکس پادشاهی مجارستانعکس پادشاهی مجارستان

پادشاهی مجارستان (۱۳۰۱–۱۵۲۶). پادشاهی مجارستان در سده های میانی پایانی در آغاز قرن چهاردهم میلادی دوران فترت را تجربه می کرد. ولی سرانجام دستگاه پادشاهی با برآمدن کاروی یکم ( ۱۳۰۸ - ۱۳۴۲ میلادی ) - که از دودمان کاپتی آنژو بود - قدرت خویش ر بازیافت. معدن های زر و سیم بازگشایی شد و مجارستان صادرکنندهٔ این فلزات گرانبها به یک سوم جهان گردید. لایوش یکم ( ۱۳۴۲ - ۱۳۸۲ ) کشور را به اوج خود رساند، او لشکرکشی های چندی را به انجام رسانید از جمله به دوک نشین بزرگ لیتوانی و جنوب ایتالیا. پادشاهی ژیگموند ( ۱۳۸۷ - ۱۴۳۷ ) مصادف شد با گسترش امپراتوری عثمانی در درون خاک اروپا و درگیری پیوسته با مجارستان.
در زمان پادشاهی لایوش دوم ( ۱۵۱۶ - ۱۵۲۶ ) که در ده سالگی به پادشاهی رسید، کشور از فساد و سوء مدیرین و بی پولی رنج می برد. در ۱۵۲۱ میلادی سلطان سلیمان یکم پی به ضعف مجارها برد و مرزهای ایشان لشکر کشید. در ۱۵۲۶ میلادی و در نبرد موهاچ ترکان عثمانی با حدود ۱۰۰ هزار نیرو بر ۲۶هزار مدافع مجار تاختند، مجارها شکست خونینی خوردند، بیست هزار تن از ایشان کشته شدند که خود پادشاه لایوش هم در هنگام عقب نشینی طی حادثه ای جان باخت.
عکس پادشاهی مجارستان (۱۳۰۱–۱۵۲۶)عکس پادشاهی مجارستان (۱۳۰۱–۱۵۲۶)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

پادشاهی مجارستان ( به مجاری: Magyar Királyság ) از سال ۱۹۲۰ تا ۱۹۴۶ به عنوان کشوری تحت امر نایب السلطنه وجود داشت. میکلوش هورتی به صورت رسمی نماینده سلطنت مجارستان از کارل چهارم شد. تلاش کارل چهارم برای بازگشت به تاج وتخت با تهدید به جنگ از طرف کشورهای همسایه و با عدم حمایت از طرف هورتی ناکام ماند. این کشور با توجه به نظر برخی از مورخان از سال ۱۹۳۸ تا ۱۹۴۴ دست نشاندهٔ آلمان نازی بوده است. پادشاهی مجارستان تحت نیابت هورتی در طول جنگ جهانی دوم، بیشتر در طرف نیروهای محور قرار داشت. پس از هورتی مجارستان از جنگ کنار کشید و مجارستانی که توسط آلمان نازی و هورتی اشغال شده بود، سرنگون شد. رهبر حزب صلیب فلش فرنتس سالاشی یک دولت با حمایت نازی را بنا نهاد که به صورت رسمی مجارستان تبدیل به یک دولت دست نشانده شد. پس از جنگ جهانی دوم پادشاهی مجارستان توسط شوروی سقوط کرد. در سال ۱۹۴۶ دومین جمهوری مجارستان تحت حمایت شوروی تأسیس شد. در سال ۱۹۴۹، جمهوری کمونیستی خلق مجارستان تأسیس شد.
...
[مشاهده متن کامل]

پس از انحلال و تجزیهٔ اتریش - مجارستان پس از جنگ جهانی اول، جمهوری دموکراتیک مجارستان و پس از آن جمهوری شوروی مجارستان در سال های ۱۹۱۸ و ۱۹۱۹، به ترتیب اعلام شدند. دولت کمونیستی کوتاه مدت بلا کان که به جنگ مجارستان - رومانی منجر شده بود، در سال ۱۹۲۰ به یک دوره جنگ داخلی خشن توسط سلطنت طلبان و ضدکمونیست ها برای پاکسازی کمونیست ها، روشنفکران چپ و برخی گروه های خطرناک دیگر به خصوص یهودیان تبدیل شد. به این دوره ترور سفید گفته می شود. در سال ۱۹۲۰، پس از خروج آخرین نیروهای اشغالگر رومانیایی، پادشاهی مجارستان دوباره بازسازی شد. در ۲۹ فوریه ۱۹۲۰ ائتلافی از نیروهای سیاسی جناح راست متحد خواستار بازگشت مجارستان به پادشاهی مشروطه شدند. با این حال مشخص بود که متفقین بازگشت کارل چهارم را قبول نمی کنند. با توجه به گسترش ناآرامی ها برای انتخاب پادشاه جدید، تصمیم به انتخاب نایب السلطنه برای نیابت از سلطنت شد. میکلوش هورتی آخرین دریابد نیروی دریایی اتریش - مجارستان در این جایگاه در یکم مارس انتخاب شد و ساندور سیمونی سامادان نخستین نخست وزیر وی شد.
حکومت هورتی به عنوان نایب السلطنه از ویژگی هایی برخوردار بود که می توان آن را به یک حکومت دیکتاتوری تقسیر کرد. در مقابل، او قدرت خود را ادامه قدرت قانونی امپراتوری اتریش می دانست، وی نخست وزیر مجارستان را منصوب می کرد. در ده سال ابتدای حکومت وی به سرکوب اقلیت های مجاری پرداخت. در سال ۱۹۲۰ قانون نومرو کلاسوس به صورت رسمی محدودیت های برای اقلیت ها ایجاد کرد که به ورود به دانشگاه و اجازه تنبیه بدنی می توان اشاره نمود. اگرچه این قانون به ظاهر باعث برابری بین همه اقلیت ها می شد اما قانون اقدامات ضدیهودی را پنهان می کرد. در دوران وزارت ایستوان بتلر نظام انتخاباتی به جز در بوداپست تغییر یافت. حزب سیاسی بتلر که حزب وحدت نام داشت به صورت مکرر برنده انتخابات شد. این حزب بتلر را برای بازنگری در پیمان تریانون تحت فشار قرار داد. پس از فروپاشی اقتصاد مجارستان از ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۱ به دلیل آشفتگی ملی، بتلر از سمت خود کناره گیری کرد. در سال ۱۹۳۸ نظام انتخاباتی دوباره بازسازی شد. در زمان قدرت یولا گومبوش کشور به یک دولت با نظام تک حزبی مانند پادشاهی ایتالیا و آلمان نازی تغییر یافت. با فشار آلمان نازی برای یهودستیزی، گومبوش برکنار شد و مجارستان یهودستیزی را تحت عنوان قوانین یهودی دنبال کرد. دولت قانونی وضع کرد که طبق آن یهودیان مجاز به ورود به بیست درصد رشته های کاربردی شدند و پس از آن یهودیان قربانی شکست های اقتصادی کشور شدند.

پادشاهی مجارستانپادشاهی مجارستانپادشاهی مجارستانپادشاهی مجارستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/پادشاهی_مجارستان_(۱۹۲۰–۱۹۴۶)

بپرس