ویکی لیکس

پیشنهاد کاربران

ویکی لیکس ( به انگلیسی: WikiLeaks ) سازمانی غیرانتفاعی و بین المللی است که به ارسال و افشای اسناد از سوی منابع ناشناس می پردازد. وبگاه ویکی لیکس که در ۲۰۰۶ میلادی افتتاح شد، توسط انتشارات سان شاین ( به انگلیسی: sunshine press ) اداره می شود. در طول یک سال از آغاز فعالیت، وبگاه ادعا کرد که بیش از ۱٫۲ میلیون مدرک و سند در اختیار دارد. این سازمان بنابه گفته خودش، توسط مخالف ها و فعالان اجتماعی از چین همراه با روزنامه نگارها، ریاضی دان ها و پیشگامان فناوری از ایالات متحدهٔ آمریکا، تایوان، اروپا، استرالیا و آفریقای جنوبی پایه گذاری شده است. روزنامهٔ گاردین، جولین آسانژ که یک فعال اینترنتی استرالیایی است را به عنوان رئیس آن خوانده است.
...
[مشاهده متن کامل]

ویکی لیکس تا کنون چندین جایزه برنده شده است که شامل جایزه ۲۰۰۸ رسانه های جدید از طرف مجله اکونومیست می باشد. در ژوئن ۲۰۰۹، ویکی لیکس و جولین آسانژ جایزه رسانه های بریتانیا را از عفو بین الملل در ردهٔ رسانه های نو برای نشر سال ۲۰۰۶ «کنیا: گریهٔ خون – قتل های قضایی اضافی و ناپدیدشدن ها» که گزارشی از سوی کمیسیون ملی حقوق بشر کنیا در مورد کشتارهای پلیس در کنیا بود، به دست آورد. در ماه مه ۲۰۱۰، نیویورک دیلی نیوز، ویکی لیکس را در فهرست «وبگاه هایی که می توانند کاملاً اخبار دنیا را تغییر دهند» در رتبهٔ اول قرار داد. در آوریل ۲۰۱۰، ویکی لیکس ویدئویی را از حادثهٔ حملات هوایی ۲۰۰۷ عراق منتشر کرد که در آن افراد غیرنظامی عراقی و خبرنگاران توسط نیروهای آمریکایی کشته می شوند ( youtube - Collateral Murder اپریل ۲۰۱۰ ویدئوی مربوط ) . در ژوئیه همان سال، ویکی لیکس اسناد جنگ افغانستان را منتشر نمود. در ماه اکتبر، گروه ویکی لیکس بسته ای حاوی افشای اسناد جنگ عراق۴۰۰٬۰۰۰ سند محرمانهٔ دیگر که گفته می شد مربوط به جنگ عراق می باشد را با هماهنگی با چندین انتشارات بزرگ، منتشر کرد. در نوامبر ۲۰۱۰، ویکی لیکس به پخش اسناد سری و محرمانه سیاست های خارجی ایالات متحدهٔ آمریکا در قالب افشای اسناد دیپلماتیک ایالات متحده آغاز کرد.
ویکی لیکس به صورت اصلی و در آغاز همانند هر وبگاه ویکی دیگر با قابلیت ویرایش برای خوانندگان آن پدید آمد، اما بعد از آن بیشتر به صورت یک وبگاه انتشاراتی درآمد و نه اجازه ویرایش نه نظریه را به کاربران می دهد. این وبگاه بعد از حمله محروم سازی از سرویس و ردکردن آی اس پیها، نام های دامنه متفاوتی را در سرورهای مختلف اختیار کرد. این نام ها به صفحه ای مشخص در سروری مجزا تغییر مسیر داده می شوند.

ویکی لیکسویکی لیکسویکی لیکس
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ویکی‌لیکس

بپرس