ویروس آنفلوانزای A زیرگروه H1N1. ویروس آنفلوانزای A زیرگروه H1N1 ( انگلیسی: Influenza A virus subtype H1N1 ) یکی از زیرگروه های ویروس آنفلوانزای A است که شایعترین دلیل ابتلای انسان به آنفلوانزا در سال ۲۰۰۹ و دلیل احتمالی دنیاگیری ۱۹۱۸ آنفلوانزا موسوم به آنفلوانزای اسپانیایی بود. این ویروس از خانوادهٔ ارتومیکسوویریده است که در ساختمان خود، دارای هماگلوتینین و نورآمینیداز هستند و دو حرف H و N در اسامی ویروس هایی چون H1N1 و H1N2 و غیره از همین دو مولکول گرفته شده است. هماگلوتینین سبب به هم چسبیدن گلبول های قرمز و اتصال ویروس به سلول قربانی می شود. نورآمینیداز هم یک آنزیم گلیکوزید هیدرولاز است که به ویروس کمک می کند که به درون سلول آلوده شده نفوذ کند و در جوانه زدن مجدد ویروس از سلول آلوده نیز نقش دارد. [ ۱]
برخی سویه های H1N1 در انسان، حالتی اندمیک دارند و درصد اندکی از بیماری های شبه آنفلوانزایی و همچنین آنفلوانزای فصلی را ایجاد می کنند. به عنوان مثال، درصد اندکی از آنفلوانزای انسانی در سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ به دلیل سویه های H1N1 بود. [ ۲] بقیهٔ سویه های H1N1 در خوک ها و پرندگان، اندمیک هستند.
در ژوئن ۲۰۰۹ میلادی، سازمان جهانی بهداشت اعلام نمود که سویهٔ جدیدی از H1N1 مسئول بروز همه گیری جهانی آنفلوانزای خوکی ( ۲۰۰۹ ) است.
در رسانه های همگانی سویهٔ H1N1 را اغلب «آنفلوآنزای خوکی» می نامند. این ویروس که در سرتاسر جهان گسترش دارد از سال ۲۰۱۰ تا کنون سبب مرگ بیش از ۱۷٬۰۰۰ نفر شده است. سازمان جهانی بهداشت در ۱۰ اوت ۲۰۱۰ اعلام داشت که همه گیری جهانی H1N1 تمام شده و ابتلا به آن، به حالت عادی فصلی برگشته است. [ ۳]
آنفلوانزای خوکی نوعی بیماری دستگاه تنفس است که در خوک ها رخ داده و توسط ویروس آنفلوانزای A ایجاد می شود. ویروس هایی را که به طور طبیعی در خوک ها یافت می شوند، «ویروس های آنفلوانزای خوکی» ( SIVs ) می نامند. برخی از سویه های شناخته شدهٔ این ویروس، آنفلوانزای C و زیرگروه های آنفلوانزای A همچون H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 و H2N3 هستند. خوک ها همچنین ممکن است به سویه های H4N6 و H9N2 هم آلوده شوند. [ ۴]
وجود آنفلوانزای خوکی در خوک ها، در سرتاسر جهان پدیده ای عادی است، اما انتقال آن از خوک به انسان شایع نیست و در بیشتر مواقع هم موجب بروز بیماری نمی شود، بلکه تنها موجب ساخت پادتن در بدن انسان می شود. اگر در اثر این انتقال، بیماری ایجاد شود، به آن آنفلوانزای زئونوز می گویند. افرادی که در تماس بیشتری با خوک ها باشند، شانس بیشتری برای ابتلا دارند. اگر خوکی آلوده باشد، خوردن گوشت آن در صورت پختِ کافی، خطری برای انسان ندارد.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفبرخی سویه های H1N1 در انسان، حالتی اندمیک دارند و درصد اندکی از بیماری های شبه آنفلوانزایی و همچنین آنفلوانزای فصلی را ایجاد می کنند. به عنوان مثال، درصد اندکی از آنفلوانزای انسانی در سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ به دلیل سویه های H1N1 بود. [ ۲] بقیهٔ سویه های H1N1 در خوک ها و پرندگان، اندمیک هستند.
در ژوئن ۲۰۰۹ میلادی، سازمان جهانی بهداشت اعلام نمود که سویهٔ جدیدی از H1N1 مسئول بروز همه گیری جهانی آنفلوانزای خوکی ( ۲۰۰۹ ) است.
در رسانه های همگانی سویهٔ H1N1 را اغلب «آنفلوآنزای خوکی» می نامند. این ویروس که در سرتاسر جهان گسترش دارد از سال ۲۰۱۰ تا کنون سبب مرگ بیش از ۱۷٬۰۰۰ نفر شده است. سازمان جهانی بهداشت در ۱۰ اوت ۲۰۱۰ اعلام داشت که همه گیری جهانی H1N1 تمام شده و ابتلا به آن، به حالت عادی فصلی برگشته است. [ ۳]
آنفلوانزای خوکی نوعی بیماری دستگاه تنفس است که در خوک ها رخ داده و توسط ویروس آنفلوانزای A ایجاد می شود. ویروس هایی را که به طور طبیعی در خوک ها یافت می شوند، «ویروس های آنفلوانزای خوکی» ( SIVs ) می نامند. برخی از سویه های شناخته شدهٔ این ویروس، آنفلوانزای C و زیرگروه های آنفلوانزای A همچون H1N1, H1N2, H3N1, H3N2 و H2N3 هستند. خوک ها همچنین ممکن است به سویه های H4N6 و H9N2 هم آلوده شوند. [ ۴]
وجود آنفلوانزای خوکی در خوک ها، در سرتاسر جهان پدیده ای عادی است، اما انتقال آن از خوک به انسان شایع نیست و در بیشتر مواقع هم موجب بروز بیماری نمی شود، بلکه تنها موجب ساخت پادتن در بدن انسان می شود. اگر در اثر این انتقال، بیماری ایجاد شود، به آن آنفلوانزای زئونوز می گویند. افرادی که در تماس بیشتری با خوک ها باشند، شانس بیشتری برای ابتلا دارند. اگر خوکی آلوده باشد، خوردن گوشت آن در صورت پختِ کافی، خطری برای انسان ندارد.