ویتامین ب۱۲

دانشنامه عمومی

ویتامین ب۱۲ یا کوبالامین از مهم ترین ویتامین های مورد نیاز برای حیات موجودات زنده است. این ویتامین برای تکثیر سلولی ( خون سازی ) و عملکرد سیستم عصبی از طریق سنتزِ میلین ( Myelinogenesis ) ضروری بوده و همراه با فولیک اسید و دیگر ویتامین ها برای بارداری بسیار ضروری است. ب۱۲ به طور معمول به مقدار کمی در مواد غذایی یافت می شود. باکتریهای تولیدکننده ب۱۲ در دستگاه گوارش انسان، از دهان و لثه و حلق تا روده بزرگ، زندگی می کنند اما قادر به تأمین کل نیاز بدن نیستند. این ویتامین در منابع حیوانی مانند گوشت جگر، شیر، پنیر و تخم مرغ وجود دارد و دارای ۴ درصد کبالت است. کمبود آن منجر به بیماری کم خونی وخیم و غیرطبیعی شدن گلبول های قرمز کم شدن رشد بدن، مو و ناخن می شود. [ نیازمند منبع] ویتامین ب۱۲ در غذاهای گیاهی موجود نمی باشد زیرا گیاهان هیچ گونه نیازی به این ویتامین نداشته و در نتیجه نه از محیط دریافت و ذخیره می کنند و نه خود تولید و انبار می کنند. و بهتر است گیاهخواران و ورزشکاران و کسانی که رژیم سخت می گیرند از مکمل های ویتامینی مانند مولتی ویتامین ها استفاده کنند. [ ۱] ( حیوانات این ویتامین را از فعالیت باکتری های موجود در طبیعت به دست می آورند )
این ویتامین در تولید یاخته های بدن نقش دارد و وظیفهٔ آن همانند اسیدفولیک، شرکت در همانند سازی ژن های هستهٔ سلول می باشد. تکثیر سلول ها در بافت عصبی و دستگاه گوارش و مغز استخوان به خاطر حضور این ویتامین می باشد.
ویتامین ب۱۲ موجود در غذا پس از ورود به بدن، ابتدا با پروتئینی به نام «هاپتوکورین» Haptocorrin ( فاکتور R یا ترانس کوبالامین یک ) ترشح شده از غدد بزاقی پیوند می خورد. «هاپتوکورین» با درست کردن یک کمپلکس با این ویتامین از نابود شدن آن توسط اسید معده جلوگیری می کند. سلول های جداری معده، پروتئینی به اسم «اینترینسیک فاکتور» یا فاکتور داخلی را می سازند. وقتی که «هاپتوکورین~ویتامین ب۱۲» کمپلکس وارد روده باریک می شود، آنزیم پانکراس هاپتوکورین را حل می کند و ویتامین ب۱۲ را آزاد می کند. آنگاه ویتامین ب۱۲ با فاکتور داخلی پیوند شده و به بخش انتهایی روده باریک ( ایلئوم ) می روند. در قسمت انتهایی ایلئوم کمپلکس فاکتور داخلی + این ویتامین، با اندوسیتوز وارد سلول های جدار روده می شود. در داخل سلول ها، ویتامین ب۱۲ از فاکتور داخلی جدا شده و به پروتئین دیگری بنام ( ترانس کوبالامین دو ) متصل می شوند. ترکیب این دو از روده به کبد منتقل می شود.
عکس ویتامین ب۱۲عکس ویتامین ب۱۲
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس