ولتر

لغت نامه دهخدا

ولتر. [ وُ ت ِ ] ( اِخ ) فرانسوا ماری آروئه ، معروف به ولتر. نویسنده مشهور فرانسه. در 21 نوامبر 1694م. در پاریس متولد شد و در 30 مه 1778م. در همان شهر درگذشت. وی درجوانی از حکومت استبدادی رنج بسیار دید چنانکه در 23سالگی به گناه سرودن اشعاری در هجو نایب السلطنه فرانسه به زندان باستیل افتاد و یازده ماه در زندان ماند، ولی چون رهائی یافت نایب السلطنه برای او صد لیورشهریه مقرر داشت. آثار معروف ولتر در دوران جوانی بیشتر از جمله قطعات نمایش و مباحث تاریخی و علمی است و از معروفترین آنها قطعه بروتوس در تاریخ شارل دوازدهم و اصول فلسفه نیوتن و قرن لوئی چهاردهم و بحث در اخلاق ملل است. ولتر در سال 1750 به دعوت فردریک دوم پادشاه پروس به درباروی رفت و تا سال 1753 در خدمت آن پادشاه به سر برد.فردریک با او مانند دوستی نزدیک رفتار میکرد چنانکه برای او در قصر پوتسدام عمارتی پایین تر از عمارت خصوصی خویش تعیین کرده بود و با وی بر یک خوان می نشست.وظیفه ولتر تنها این بود که در آثار قلمی فردریک از لحاظ ادبی نظر کند. این نزدیکی سبب شهرت فوق العاده او شد و نامش در سراسر اروپا بر سر زبانها افتاد ودر این زمان او را «شاه ولتر» میخواندند. در سال 1753 میان ولتر و فردریک بر هم خورد و به فرانسه بازگشت ولی لوئی پانزدهم به وی خوشبین نبود. ولتر برای آنکه از خطر توقیف و زندان ایمن باشد در مزرعه ای نزدیک مرز فرانسه و سویس مسکن گزید ( 1755 ) و 23 سال باقی عمر را در آنجا به سر برد. آثار این دوره از عمر او بیشتر به صورت نامه و مکتوب انتشار یافته که جمع آنهاقریب ده هزار است. ولتر در سیاست و فلسفه بانی اساس تازه ای نگردید، بلکه به قول خود اساس گذشته را ویران کرد. نسبت به دین مسیح نیز خصومت می ورزید و در این دشمنی گاه از سرحد غرض و اتهام و دروغ نیز میگذشت.

فرهنگ فارسی

فرانسوا ماری آروئه مشهور به ولتر ( و. ۱۶۹۴ - ف. ۱۷۷۸ م . ) فیلسوف و نویسنده فرانسوی و یکی از بزرگترین شخصیتهای فرانسه در قرن هیجدهم . دو بار به زندان باستیل افتاد ( ۱۷۱۷ - و ۱۷۲۶ م . ) و سه سال به انگلستان تبعید ( ۱۷۲۶ - ۲۹ م . ) و این زندان و تبعید نفرت وی را از حکومت استبدادی فرانسه بیشتر ساخت و به تمجید از نحوه حکومت انگلستان برانگیخت . دوستی وی با فردریک دوم امپراطور پروس که ولتر در ۱۷۴۹ م . به دربار وی آمد با فرار ولتر در ۱۷۵۳ از برلین پایان پذیرفت و هر چند پس از مدتی از سر گرفته شد اما فقط از راه دور ادامه یافت . آثار ولتر بسیار زیاد است. چاپ تجدید نظر شده و بسط یافته آثار وی در ۱۸۸۳ به ۵۲ جلد بالغ شد . از میان تراژدی های معروف او که به سبک کلاسیک نوشته زائر از همه معروفتر است . کتاب [ نامه هایی درباره ملت انگلیس ] که در انگلیس در ۱۷۳۲ و در فرانسه در ۱۷۳۳ انتشار یافت نفوذ شدیدی در فرانسه کرد . رساله وی [ مطالعه درباره آداب و روحیات ملل ] که در ۱۷۵۶ در ۷ مجلد منتشر شد روش جدیدی را در مردم شناسی نشان میدهد و در آن تاکید بیشتر بر جنبه های فرهنگی و اقتصادی و اخلاقیات است . امروز بیشتر داستانهای کوتاه فلسفی او از قبیل ساده دل خواننده دارد . مکاتبات وی با بزرگان زمان بسیار زیاد بود و همین نامه هاست که درخشش و زیبایی سبک و بیان او را نشان میدهد .

دانشنامه عمومی

ولتر (فیلم). ولتر ( انگلیسی: Voltaire ) فیلمی در ژانر زندگینامه ای و درام به کارگردانی جان جی. آدولفی است که در سال ۱۹۳۳ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به جرج آرلیس، دوریس کنیون، مارگارت لیندزی و رجینالد اوئن اشاره کرد.
عکس ولتر (فیلم)

ولتر (نوازنده). ولتر ( انگلیسی: Voltaire؛ زادهٔ ۲۵ ژانویهٔ ۱۹۶۷ ) یک موسیقی دان اهل ایالات متحده آمریکا است. وی از سال ۱۹۹۸ میلادی تاکنون مشغول فعالیت بوده است.
عکس ولتر (نوازنده)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

وُلتِر ( به فرانسه: Voltaire /voʊlˈtɛər ) ( زادهٔ ۲۱ نوامبر ۱۶۹۴ – درگذشتهٔ ۳۰ مه ۱۷۷۸ ) از نام دارترین فیلسوفان و نویسندگان فرانسوی عصر روشن گری است. شهرتش به سبب هوش شگفت انگیز، مخالفت با کلیسای کاتولیک، حمایت از آزادی مذهب، آزادی بیان، و جدایی دین از سیاست، و شجاعت در بی پرده نظر دادن است. ولتر در همه سبک های ادبی و نوشتاری ازجمله نمایش نامه، شعر، رمان، مقاله و نوشته های تاریخی و علمی دست داشت. او بیش از ۲۰ هزار نامه و بیش از ۲ هزار کتاب و کتاب چه نوشت. او مانند بسیاری از اندیشمندان عصر روشن گری دادارباور بود و در آثارش اغلب به نقد مدارا نکردن، تعصب مذهبی و ساختار قدرت در فرانسهٔ عصرش می پرداخت.
...
[مشاهده متن کامل]

فرانسوا ماری آروئه ( به فرانسوی: François Marie Arouet ) که بعدها نام ولتر ( به فرانسوی: Voltaire ) برگزید، ۱۶۹۴ در پاریس زاده شد. هفت ساله بود که مادرش درگذشت. ولتر در خانواده ای دین دار بزرگ شد. او در مدرسه لویی کبیر زیرنظر عیسویان آموزش دید و لاتین و یونانی فراگرفت. بعدها، ایتالیایی، اسپانیایی و انگلیسی را هم آموخت و سلیس و روان به کار می برد. ولتر که عصیان گری از کودکی در او نمایان بود، برخلاف میل پدر، که می خواست او حقوق دان شود، نویسندگی در پیش گرفت. به انجمن تمپل پیوست و سپس به شاگردی یکی از قاضیان دادگستری فرانسه درآمد. ۱۷۱۸، نخستین تراژدی اش را منتشر کرد و پس از چندی جایزهٔ آکادمی فرانسه برد. ولتر نویسنده ای با استعداد چندگانه، و در بذله گویی و طعنه زنی بُرنده چیره دست بود. این بازگویه از او که «به دست گرفتن قلم، به جنگ رفتن است»، دیدگاهش را درباره نوشتن، به خوبی نشان می دهد.
۱۷۱۵، ولتر اشعاری برضد فیلیپ دوم از خاندان اورلئان سرود که به زندانی شدنش در قلعه باستیل انجامید. در ایام زندان بود که نام مستعار ولتر را برای خود برگزید. یازده ماه در زندان بود، که با تلاش دوستان و هوادارانش آزاد شد. چنان در زندان ضعیف شده بود که دیگر شبیه آدمی زاد نبود، گرچه هنوز روحیه استوار داشت. پس از چندی سلامتش را بازیافت و بی پرواتر به جنگ مخالفان آزادی و آگاهی رفت. حاکمان فرانسه هم به او اهانت می کردند و تا آنجا پیش رفتند که به او تهمت بدبینی زدند و اوباش را به جانش انداختند. در همان زمان، آدرین لوکوورر، هنرپیشهٔ معروف تئاتر، در بستر مرگ بود. به سنت مسیحیان، کشیشی به بالین وی آوردند، اما کشیش برخلاف آیین مسیح، هنرپیشگی را ننگین شمرد و برایش استغفار کرد؛ وقتی از افکارش آگاه شد، او را با خشم ترک کرد و به تحریک کلیسا، پلیس هم از دفن او خودداری نمود و جسدش را با آهک و زباله سوزاندند. ولتر که شاهد این رویداد بود، یک باره آتش شد و گفت «کسی که می گوید با من هم عقیده شو وگرنه خدا تو را نفرین خواهد کرد، به کسی می ماند که به من می گوید با من هم عقیده شو وگرنه تو را خواهم کشت. » حکم رانان فرانسه که نتوانستند گفتار ولتر را تحمل کنند، او را برای بار دوم زندانی کردند و سپس از خاک فرانسه بیرون راندند. ولتر، ۱۷۲۶ م. رهسپار انگلیس شد.

ولترولترولتر
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ولتر
تلفظ نام ولتر ( Voltaire ) در اصل و ریشه فول طَیره می باشد که از دو واژه یکی لاتین و دیگری عربی - فارسی ساخته شده است. پسوند vol با تلفظ فول به معنای کامل می باشد و taire طیره یعنی پرنده. لذا ولتر به معنای
...
[مشاهده متن کامل]
پرنده کامل می باشد. فرانسوا به معنای " آمده از آن سو " یا آنسوئی و ماری آرویه به معنای " خزنده یا رونده شبیه مار " .

بپرس