ولادیمیر لیاخوف (فضانورد). ولادیمیر لیاخوف ( روسی: Влади́мир Афана́сьевич Ля́хов؛ زادهٔ ۲۰ ژوئیهٔ ۱۹۴۱ ) یک خلبان، و فضانورد اهل اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی است. وی همچنین برنده جوایزی همچون درجه لنین و قهرمان اتحاد شوروی شده است.
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف
پیشنهاد کاربران
ولادیمیر پلاتونوویچ لیاخوف ( به روسی: Владимир Платонович Ляхов ) ( ۱۸۶۹–۱۹۱۹ ) ، هفتمین فرمانده روسی بریگاد قزاق ایران بود که مجلس شورای ملی را به دستور محمدعلی شاه قاجار به توپ بست. به دستور وی همچنین شخصی چند از آزادی خواهان اعدام شدند در خوزستان به جنگ با قبیلهٔ بنی لام عبدالخان پرداخت و سرکوب کرد ... [مشاهده متن کامل]
لیاخوف، افسر ارتش روسیه، از طرف دربار تزار نیکلای دوم به ایران اعزام شد و در زمان سلطنت محمدعلی شاه قاجار، فرماندهی بریگاد مرکزی قوای قزاق را برعهده گرفت. کلنل لیاخوف در مقابل وزیر جنگ و هیچ یک از مقامات وقت ایران برای خود مسئولیتی قائل نبود و مستقیماً از پترزبورگ کسب تکلیف می کرد. وی در ۲۲ جمادی الاول سال ۱۳۲۶ ق، از طرف محمدعلی شاه قاجار به سمت فرماندار نظامی تهران منصوب شد و در ۲۳ جمادی الاول برابر روز سه شنبه ۲ تیر ۱۲۸۷ به دستور شاه و توصیه سرگئی شاپشال که در خدمت محمدعلی شاه قاجار بود و نیکولاس هارتویگ وزیر مختار روسیه در ایران ، مجلس شورای ملی را به توپ بست. بر اثر این واقعه جمعی از نمایندگان مجلس را متفرق ساخت و عده ای را کشت و قوای قزاق وارد مجلس شدند و دست به تخریب و غارت زدند. بعد از این آشوب سازی مهلک، کلنل لیاخوف از طرف محمدعلی شاه قاجار مورد قدردانی قرار گرفت. لیاخوف تا روز اول رجب سال ۱۳۲۷ ق در خدمت محمدعلی شاه قاجار بود، ولی پس از فتح تهران توسط مجاهدان و سواران گیلانی و بختیاری، تسلیم اردوی مشروطه خواهان شد و از طرف علیقلی خان سردار اسعد و محمدولی خان تنکابنی، فاتحان مشروطه خواه تهران، تحت حفاظت یوسف خان امیر مجاهد قرار گرفت، تا مورد حمله مشروطه خواهان واقع نشود. لیاخوف در سوم رجب سال ۱۳۲۷ ه. ق استعفای خود را تسلیم سپهسالار وزیر جنگ کرد و به سن پترزبورگ رفت. در سال ۱۹۱۷ ( ۱۳۳۶ ق ) که انقلاب روسیه پدید آمد، به ژنرال دِنیکِن فرمانده روس های سفید پیوست و چون سفیدها شکست خوردند، به باتومی گرجستان گریخت. ولی در آن جا، به دست سه تن گرجی، کشته شد. مشهور است که محمدعلی شاه عامل اصلی و طراح به توپ بستن مجلس بوده است، اما بنا بر گزارش های محرمانه ای که پانوف، روزنامه نگار بلغاری، از لیاخوف ربوده بود، طراح اصلی نقشه، لیاخوف و بارانوسکی ( مترجم سفارت روس ) و شاپشال ( آجودان شاه و از اتباع روسیه ) بودند که با ادارهٔ ارتش در تفلیس و سن پترزبورگ تماس داشتند و موافقت دولت روسیه را کسب کرده بودند. شاه ابتدا با نقشهٔ لیاخوف مخالفت کرد و خواهان روش مسالمت آمیزتری شد، زیرا از عواقب درگیری نظامی و کشتار مردم می ترسید، ولی لیاخوف گفت که جز این راهی نیست و تهدید کرد که در غیر این صورت، دیگر دولت روسیه در قبال وی تعهد و مسئولیتی نخواهد داشت. شاه به ناچار پذیرفت، ولی درخواست کرد تا جایی که ممکن است از خون ریزی خودداری کنند.