ودا

/vedA/

معنی انگلیسی:
veda

فرهنگ اسم ها

اسم: ودا (دختر) (فارسی) (تلفظ: veda) (فارسی: وِدا) (انگلیسی: veda)
معنی: نام مجموعه کتابهای چهارگانه هندوان، به کسر واو، نام مجموعه کتابهای چهارگانه هندوان که به زبان سانسکریت نوشته شده استاین چهار کتاب عبارت اند از ریگ، یاجور، ساما، آتاروان این کتاب در زمان اورنگ گورکانی به فارسی ترجمه شده است
برچسب ها: اسم، اسم با و، اسم دختر، اسم فارسی

لغت نامه دهخدا

ودا. [ وِ ] ( اِخ ) وداس. بر مجموعه کتب مقدس چهارگانه هندوان اطلاق میشود. اول را ریگ مینامند، دوم یاجور، سوم ساما، چهارم اتاروان. کتاب مقدس براهمه و آن چهار جزو است و کهن ترین اثر ادبی هند به زبان سانسکریت است. ( یادداشت مؤلف ). ودا یا وداس بر مجموعه کتب مقدس چهارگانه هندوان اطلاق میشود. کتاب اول را ریگ مینامند و مجموعه ای است از ادعیه و سرودهای منظوم دینی. کتاب دوم موسوم است به یاجور و مرکب از ادعیه منثور است. کتاب سوم به نام ساما است ومشتمل بر ادعیه ای است که مخصوصاً باید سروده شود. کتاب چهارم معروف است به اتروا که حاوی عباداتی است که در استغفار از گناهان و لعن کافران و غیره به کار میرود. مجموعاً وداس را در زمان اورنگ زیب گورکانی ، به امر یکی از برادران وی به پارسی ترجمه کرده اند.

فرهنگ فارسی

نام کتاب مقدس هندوان که کیش هندویی مبتنی بر آن است . لغه از ریشه [ وید ] به معنای [ دانش ] و [ دانستن ] میباشد . وداها سرودهایی هستند که بزبان کهن سانسکریت نوشته شده است و زمان تصنیف آنها را ۱٠٠٠ تا ۲٠٠٠ قبل از میلاد میدانند . این سرودها در چهار دفتر گرد آوری شده اند و عبارتند از : ۱ - ریگ ودا که سرود ستایش خدایان است. ۲ - یاجورودا که حاوی سرودهای نیایش و دستور نذورات و قربانی می باشد و شامل دو دفتر است . ۳ - ساماودا که آهنگها و نغمه ها را در بر دارد . ۴ - اثر وودا که خاص اثر ونها یا کاهنان فدیه و قربانی است . در فرهنگهای قدیم فارسی این کلمه در مورد همین معنی بصورت [ وید ] بکسر اول و ثانی مجهول آمده است .
هلاکی . هلاک

فرهنگ عمید

کتاب مقدس هندوئیزم به زبان سنسکریت که پیش از مذهب بودایی وجود داشته و شامل دعاها و سرودهای مذهبی و عباراتی در توبه و استغفار است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی وُدّاً: موّدت - دوست داشتنی که آثارش در عمل ظاهر گردد - محبّت ( در مورد آیه "إِنَّ ﭐلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ﭐلصَّالِحَاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ ﭐلرَّحْمَـٰنُ وُدّاً " در روایات شیعه و سنی آمده است که منظور این است که خدای متعال محبّت امیر المؤمنین علی عل...
معنی وَدّاً: نامی یکی از پنج بت معروف که در زمان حضرت نوح پرستیده می شدند این بت متعلق به قبیله کلب بوده است
معنی وَدَعْ: واگذار - رها کن - ترک کن
ریشه کلمه:
ودد (۲۹ بار)

ودّ (به فتح و ضم و کسر اول) وداد، مَوَدَة همه به معنی دوست داشتن است . تقدیر آن «وُدّاً فی قُلُوبِ النَّاس» و یا نظیر آن است. این یک امر طبیعی است هر که مومن ونیکوکار باشد مردم او را دوست خواهند داشت اگر از روی غرضی اظهار عداوت کنند باز در ته قلب او را تصدیق کرده و ارادت خواهند ورزید. در روایات شیعه و اهل سنت نقل شده که آیه در باره علی ابن ابیطالب «علیه السلام» نازل گردیده است نگارنده گوید: مورد نزول آن بزرگوار است ولی عموم آیه به قوت خود باقی است. شبلنجی در نورالابصار ص 112 از نقاش نقل کرده که آیه در باره علی بن ابیطالب نازل شده است. سبط ابن جوزی در تذکره ص 10 در ذکر فضائل آن حضرت از ابن عباس نقل کرده: «هذَا الْوُّدُجِعَلَهُ اللهُ لِعَلِیٍ «علیه السلام» فی قُلُوبِ الْمُؤْمِنینَ» علامه امینی در جلد 2 الغدیر ص 55 و 56 مقداری از مصادر آن را از کتب اهل سنت نقل کرده است. در مجمع فرموده: در آن اقوالی است از جمله آن مخصوص علی «علیه السلام» است که ابن عباس گفته: مؤمنی نیست مگر آنکه در قلبش محبت آن حضرت است. و از تفسیر ابوحمزه از امام باقر «علیه السلام» نقل کرده که فرمود: «قالَ رَسوُلُ اللهِ لِعَلِیٍ عَلَیْهمَا السَّلامُ:قُلِ اللَّهُمْ اجْعَلْ لی فی قُلُوبِ الْمُؤْمِنینَ وُدّاً» علی «علیه السلام» چنان گفت و آیه نازل شد. نظیر آن را ابوحمزه از جابربن عبدالله انصاری نیز نقل کرده است. * . خدا میان شما دوستی و مهربانی گذاشت. مُوادَدَة: دوست داشتن یا دوست داشتن همدیگر. . نخواهی یافت قومی را که به خدا و روز آخرت ایمان آورده‏اند، دوست دارند آن که را که باخداو رسول دشمنی ورزیده است. وَدوُد: از اسماء حسنی است به معنی دوست دارنده. . ایضا . آن دو بار بیشتر در قران مجید نیامده است.

دانشنامه آزاد فارسی

وِدا (هندوئیسم)(Veda)
(در سانسکریت به معنی «معرفت الهی») مجموعه ای کهن از متون مقدس آیین هندو، سروده هایی به زبان سانسکریت. کهن ترین آن ها احتمالاً بین سال های ۲۰۰۰ تا ۱۵۰۰پ م تألیف شده است. چهار مجموعۀ اصلی وداها عبارت اند از ریگ ـ ودا، یا ودای سرودها که بیش از هزار سرود است؛ یَجور ـ ودا، یا ودای جشن ها؛ ساما ـ ودا، یا ودای آوازها و ترانه ها؛ و اَتَرَوا ـ ودا یا ودای اتهرون ها، که آمیخته به نثر و شامل ادعیه و افسون ها و طلسمات است. شرح های نوشته شده بر وداها را برهمنه، و تفسیرهای فلسفی آن را اوپانیشادها گویند.

پیشنهاد کاربران

کتاب مقدس هندوها شامل چند کتاب کوچکتر که به آن ودا می گویند. در وداها و پوراناها نحوۀ به وجودآمدن جهان نوشته شده و نیز داستان قهرمانان و پادشاهان و بزرگا هندو که در راه هدایت کردن مردم نقش داشته اند آمده است .
...
[مشاهده متن کامل]

همچنین دعاها و سرودهایی در وداها هست که بعضی از آنها را هنگام نماز و عبادت خوانده می شوند.

نوشته های اریاییان=ودا
ودا Veda - بمعنی دانش.
وداها کهن ترین متون مقدس هند بشمار می روند که برای 5000 سال از طریق سنت مکتوب و شفاهی محفوظ نگاه داشته شده اند. وداها بر چهار دسته اند: ریگ، یاجور، ساما، آتهاروا.
کهن ترین کتاب های آریاییان و قدیمی ترین نوشته به زبان هند و اروپایی است که تاریخ نگارش آنها را در دوره ای بین سالهای ۱۷۵۰ و ۶۰۰ قبل از میلاد می دانند.
کتاب "ودا" از چهار کتاب ریگ ودا یا نیایش ها ، یجورودا یا کتاب نیایش کنندگان، سامه ودا یا کتاب سرودها و آتارواودا تشکیل شده است.

بپرس