واکنش زملوایس

دانشنامه عمومی

واکنش زِمِلوایس یا اثر زِمِلوایس ( انگلیسی: Semmelweis reflex یا Semmelweis effect ) [ الف] کنایه ای است از گرایش به ردکردن شواهد یا دانش جدیدی که با قواعد شناخته شده و عقاید روزگار مطابقت ندارد.
نام آن از ایگناتس زملوایس، پزشک مجار، گرفته شده است که دریافت اگر پزشکان پیش از زایمان دستان خود را بشویند و ضدعفونی کنند میزان تب زایمان و مرگ ومیر مادران تا ۱۰برابر کاهش می یابد. یافته های او را به علّت ربط نداشتن با یافته های پزشکی آن زمان رد کردند و حتی برخی پزشکان از اینکه گفته شد دست های یک پزشک متشخص می تواند آلودگی و بیماری را انتقال دهد برآشفتند.
اگرچه اولین باری که این عبارت مورد استفاده قرار گرفت مشخص نیست، اما در آثار و نوشته های رابرت آنتون ویلسون این عبارت را می توان یافت. تیموتی لیری در کتابش با نام بازی زندگی، واکنش زملوایس را چنین تعریف کرده است: «رفتاری جمعی که بین نخستیان و انسانیان پیشابلوغ یک سیاره غیرپیشرفته دیده می شود که در آن کشف حقایق علمی سرکوب و مذموم می گردد». امروزه این عبارت به فلسفه و مطالعات دین شناسی نیز راه یافته است و از آن با نام «شک گرایی کامل هیوم دربارهٔ علیت» نام برده می شود.
• در سال ۱۷۹۸، هنگامی که ادوارد جنر از انجمن سلطنتی ( فرهنگستان علوم ) در لندن اجازه خواست تا یافته هایش دربارهٔ روش واکسیناسیون را ارائه دهد، رئیس انجمن به او توصیه کرد که «با ارائهٔ چیزهایی که اختلاف زیادی با علم موجود دارند، و باورنکردنی اند، شهرت خود را به خطر نیندازد». [ ۱] اما جنر به این توصیه عمل نکرد و سرانجام موفق شد جامعهٔ پزشکی را راضی کند.
عکس واکنش زملوایس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس