واله داغستانی علیقلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «علیقلی واله داغستانی» پسر محمد علیخان بیگلربیگی بن مهر علیخان، در ماه صفر 1124ق مقارن سلطنت شاه سلطان حسین صفوی، در شهر اصفهان به دنیا آمد. وی از شعرا و سخنوران قرن دوازدهم هجری به شمار می رود. خاندان واله در اصل عرب بودند و نسب به عباس، عموی پیامبر(ص) می بردند. ایشان در زمان فتنه هلاکوخان و زوال دولت عباسیان به داغستان مهاجرت کردند. جماعت لزگی که ساکن آن ناحیه بودند این فرصت را غنیمت شمرده، آن ها را به ریاست خویش برگزیدند. به زودی خانواده واله در آن جا صاحب قدرت و نفوذ بسیار شدند و به سمت شمخالی که عبارت از سلطنت بود، منصوب شدند. در مقابله با حملات شاه عباس و شاه صفی، مردم داغستان را رهبری کردند و در نهایت دولت صفوی با آن ها از در آشتی در آمد و آن ها در دستگاه صفوی تقرب یافتند و نسلا بعد نسل، در جرگه امرای سلاطین صفویه مشغول ماموریت های لشکری و کشوری شدند.
علیقلی خان تحصیلات خود را در اصفهان زیر نظر اساتید و بزرگان علم و ادب آن دوره فراگرفته و در اندک زمانی به شاعر و سخنوری چیره دست مبدل گشت. وی به دو زبان ترکی و فارسی شعر می گفت.
وی پس از حمله افغان ها به هندوستان رفته نزد محمد شاه بن شاهجهان ثانی منزلت و تقرب یافت و «تذکرة الشعرا» را در آن جا تالیف نمود. وی در 1170ق در هندوستان بدرود حیات گفت.
منشآت، بیاض، مثنوی میرزانامه، دیوان شعر، ریاض الشعراء.
تذکره ریاض الشعراء / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده

پیشنهاد کاربران

بپرس