واقدی محمد بن عمر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ابوعبداللّٰه محمد بن عمر واقدی در سال یکصد و سی ه.ق.در اواخر خلافت مروان بن محمد در مدینه متولد شد.این مطلب را شاگرد و کاتب او ابن سعد در طبقات اظهار داشته است. صفدی و ابن تغری بردی ولادت او را در سال 129 دانسته اند.و ابوالفرج اصفهانی می نویسد که مادر واقدی، دختر عیسی بن جعفر بن سائب خاثر است، و پدر این بانو، مردی ایرانی و از سرزمین فارس است.
واقدی از وابستگان بنی سهم است که یکی از خاندانهای قبیلۀ بنی اسلم شمرده می شوند. این که ابن خلّکان، او را از وابستگان و خدمتکاران بنی هاشم دانسته است، صحیح نیست. مصادر کتب تذکره و رجال دربارۀ آغاز زندگانی او مطلبی ندارد، ولی به نظر می رسد که واقدی از سنین جوانی، بلکه نوجوانی، دربارۀ کسب معلومات مربوط به سیره و جنگهای پیامبر(ص)سخت کوشش می کرده است.
ابن عساکر ضمن نقل قول مسیبی می نویسد که:واقدی کنار ستونی در مسجد پیامبر می نشست.از او پرسیدند چه می خوانی؟ گفت:بخشهایی از مغازی.این خبر را خطیب بغدادی هم در تاریخ بغداد از سمتی نقل کرده است.
بیشتر مراجع، موضوع توجه واقدی به جمع آوری اخبار و احادیث و روایات مختلف مربوط به سیره را ذکر کرده و به کوشش او در این راه تصریح کرده اند.
ابن عساکر و خطیب بغدادی و ابن سید الناس از واقدی نقل می کنند که می گفت: به هر یک از فرزندان صحابه و شهدا و وابستگان آنها که می رسیدم می پرسیدم، آیا از کسی خبری دربارۀ چگونگی شهادت و محل مرگ خویشاوند خود شنیده ای؟و چون خبر می دادند، شخصا به جایی که گفته بود می رفتم و محل را مشاهده می کردم. چنانکه به منطقۀ مریسیع رفتم و از نزدیک آنجا را مشاهده کردم و از هیچ جنگی آگاه نشدم مگر اینکه برای معاینه محل آن جنگ به آنجا رفتم.اخباری شبیه به این خبر نقل شده است.
از جمله هارون فروی می گوید:واقدی را در مکه دیدم که کوله پشتی سفری دارد.گفتم: آهنگ کجا داری؟ گفت:می خواهم به حنین بروم که محل جنگ حنین را از نزدیک مشاهده کنم.

پیشنهاد کاربران

بپرس