واغارشاپات

لغت نامه دهخدا

واغارشاپات.( اِخ ) پایتخت قدیم ارمنستان که اکنون آن را اکمیادزن گویند. به سال 491 م. انجمنی در آن تشکیل شد که در نتیجه ارمنستان با مجمع کالسدون قطع رابطه کرد و موافقت خود را با عقیده به این که حضرت عیسی دارای طبیعت واحد بوده است اعلام داشت ولی در حقیقت از اعتراف برتری قسطنطنیه خودداری کرد و خود را از قید کلیسای قسطنطنیه آزاد ساخت چنانکه تا امروز هم کلیسای مستقلی دارد. ( از تاریخ ایران ج 1 ص 604 تألیف سایکس ).

دانشنامه عمومی

اِچمیادزین ( یا اجمیاتزین ) با نام رسمی واغارشاپات ( Վաղարշապատ ) ( ولاش آباد ) ، نام یک شهر و همچنین یک مکان مقدس در کشور ارمنستان است.
اچمیادزین در زمانی که بخشی از ایران بود سه کلیسا و اوچ کلیسا نامیده می شد. [ ۱] [ ۲]
آستان قدس اچمیادزین ( در ارمنی Էջմիածին ) که در استان آرماویر، ارمنستان واقع شده، مرکز کلیسایی ارمنیان و مکانی بسیار مقدس برای مردم این کشور است. جاثلیق کل ارامنه در این شهر زندگی می کند و کلیسای اچمیادزین که در سال ۴۸۰ ساخته شده در آنجا قرار دارد. واژه اچمیادزین به معنای ظهور تک فرزند ( منظور عیسی به عنوان تنها فرزند خدا ) است، زیرا به باور مردم، عیسی خود در آنجا از آسمان به زمین فروآمد تا مکان دلخواهش را برای ساخت کلیسا نشان دهد.
شهر اچمیادزین که تا پیش از سال ۱۹۴۵ به نام ولاش آباد ( به ارمنی: واغارشاپات ) معروف بود به دست ولاش شاه ( واغارشاک شاه از دودمان ایرانی پارتی ) ( ۱۴۰ - ۱۱۷ ) در محل باستانی واردکِساوان بنیاد شد. رومی ها پس از ویران ساختن آرتاشات در سال ۱۶۳ پایتخت ارمنستان را به ولاش آباد منتقل کردند. پس از اینکه در سال ۳۰۱، مسیحیت به این منطقه آمد، تیرداد سوم دژ وِلاش آباد را ویران کرد و به جای آن کلیسای جامع اچمیادزین مقدس را بنا کرد. پس از اعلام شدن مسیحیت به عنوان دین رسمی در ارمنستان، در سال ۳۰۱ وِلاش آباد یا همان اچمیادزینِ بعدی، به عنوان مرکز دینی این کشور برگزیده شد.
کلیسای جامع اچمیادزین کهن ترین کلیسای ارمنستان است و به دست گریگور روشنگر ساخته شده است.
در بهمن ماه ۱۱۸۲ ( ژانویه ۱۸۰۴ ) ، سپاه ایران به سرداری عباس میرزا ولیعهد، نیروهای روسیه را در نزدیکی «سه کلیسا» ( اچمیادزین ) ، شکست داد. روس ها به دنبال این شکست، دست به محاصره شهر و قلعه ایروان زدند. اما سپاه ایران و مردم شهر در برابر این حصر پایداری کردند. در نتیجه با وجود گلوله باران شدید، روس ها موفق به گشودن دژ ایروان نشدند. سرانجام و به دنبال شکست و ناکامی در همه جبهه ها، ژنرال سی سیانوف در نوامبر ۱۸۰۴ ( آبان ماه ۱۱۸۳ ) ، دستور عقب نشینی را برای نیروهای روسی صادر کرد. بدین سان روس ها، کمابیش به پشت مرزهای خود عقب نشستند. [ ۳]
در سال های اخیر نام شهر اچمیادزین به صورت رسمی دوباره به واغارشاپات تغییر کرده است ولی بیشتر منابع و افراد همچنان نام اچمیادزین را به کار می برند.
عکس واغارشاپاتعکس واغارشاپاتعکس واغارشاپاتعکس واغارشاپاتعکس واغارشاپاتعکس واغارشاپات
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس