هویدا امیرعباس

دانشنامه آزاد فارسی

هویدا، امیرعبّاس (۱۲۹۸ـ تهران ۱۳۵۸ش)
هویدا، امیرعبّاس
دولتمرد ایرانی و نخست وزیر دورۀ محمدرضا شاه پهلوی، فرزند حبیب الله خان عین الملک . در بیروت تحصیل کرد و در ۱۳۱۷ عازم اروپا گردید و در ۱۳۲۱ در رشتۀ علوم سیاسی از دانشگاه بروکسل فارغ التحصیل شد. در ۱۳۲۲ به استخدام وزارت خارجه درآمد و به مأموریت های متعدد خارجی رفت . سپس به شرکت ملی نفت ایران منتقل و مدت کوتاهی بعد عضو هیئت مدیرۀ آن شرکت شد. در آن جا مجله کاوش را منتشر کرد (۱۳۳۹). هویدا از بنیانگذاران «کانون مترقی » و «حزب ایران نوین» و اولین قائم مقام دبیرکل این حزب بود (۱۳۴۲). در دولت حسنعلی منصور به وزارت دارایی منصوب شد و پس از ترور منصور، در اول بهمن ۱۳۴۳ به فرمان شاه به نخست وزیری رسید و تا مرداد ۱۳۵۶ در این سمت باقی بود. وی طولانی ترین دوران نخست وزیری پس از مشروطه را داشت . گرچه او رئیس دولت بود، نظارت بر نیروهای مسلح ، سیاست خارجی ، امنیت ملی و صنعت نفت در اختیار شاه بود. هویدا آشکارا مجری سیاست های شاه بود و می کوشید تا میان قدرت های آشکار و پنهان کشور توازن ایجاد کند. در دوران صدارت او بحرین استقلال یافت (۱۳۴۹)، روابط ایران و عراق به شدت تیره شد اما پس از چند سال رو به بهبود نهاد. دولت ایران به درخواست پادشاه عمان ، برای سرکوب نیروهای چپگرای ظفار به آن کشور لشکرکشی کرد (۱۳۵۲)، و جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک و ابوموسی به تصرف ایران درآمد (۱۳۵۰). در صدارت او، ساواک اقتدار فراوانی به دست آورد و خشونت علیه مخالفان رژیم پهلوی شدت گرفت. با افزایش بهای نفت از ۱۳۵۲ به بعد، مازاد درآمدهای ایران صرف واردات بیشتر محصولات کشاورزی و دامی و صنعتی گردید که به نوبه خود سبب رکود کشاورزی و دامداری گردید و بحران های اجتماعی متعددی به دنبال داشت . با آغاز فضای باز سیاسی در کشور، هویدا به عنوان مسبب اوضاع نابسامان کشور در مرداد ۱۳۵۶ از صدارت عزل و به وزارت دربار منصوب شد. با گسترش امواج انقلاب ، شاه برای نجات خود، گروهی از دولتمردان سابق کشور ازجمله هویدا را دستگیر و زندانی کرد. هویدا پس از پیروزی انقلاب اسلامی محاکمه و اعدام شد.

پیشنهاد کاربران

بحرین دختر شاه پریون:
هویدا، نخست وزیر محمد رضا شاه درباره جدا شدن بحرین از ایران گفت: "به هیچ کس مربوط نیست. بحرین، دختر خودمان بود، به هر کس می خواستیم شوهرش دادیم"
فرضیه ها و شکرگزاری:
۱. هویدا و شاه، استان های ایران را پسر می دیدند و از نظر ایشان، فقط استان چهاردهم ایران، بحرین دختر بود که باید برای شوهر دادنش آستین بالا می زدند که البته جای شکر بسیار دارد که از دیدگاه آنها فقط بحرین دختر بود وگرنه الان معلوم نبود سایر استانها را به چه کسانی شوهر داده بودند.
...
[مشاهده متن کامل]

۲. در نظر هویدا و شاه، بعضی از استان های ایران پسر و عده ای هم دخترند و بحرین را دختر بزرگ ایران می دانستند که احتمالا وقت شوهر کردنش گذشته و ترشیده شده است لذا به هر دری می زدند تا شوهری برایش پیدا کنند. هویدا گفت: "به هیچ کس مربوط نیست. بحرین، دختر خودمان بود، به هر کس می خواستیم شوهرش دادیم" کلا ایشان و دربار می خواستند بحرین را شوهر دهند، حالا چه خوب و چه بد، فرقی نمی کند. اما سند ترشیده شدن بحرین، توجیهات پیاپی شاه در این باره است که در خاطرات اسدالله علم آمده است که می گوید به لحاظ اقتصادی مجمع الجزایر بحرین دیگر اهمیت ندارند، زیرا نفت آنجا تمام شده و صید مروارید نیز صرفه اقتصادی ندارد که این گفته ی شاه مملکت؛ نشان می دهد جذابیت های دختر ایرانی کم شده است و هرچه زودتر باید شوهر کند، لذا کسانی که به شاه خورده می گیرند که با این تصمیم، ایران را از مزایای اقتصادی و راهبردی بحرین محروم کردی اشتباه می کنند و نمی دانند که دختر ترشیده چه دردسرهایی دارد. بهرحال، در اینجا هم باید خدا را زیاد شکر کرد چراکه اگر بساط شاهنشاهی همچنان پهن و گسترده بود، وقت شوهر کردن استان های دیگر رسیده بود و با این بهانه، قسمت هایی از ایران هم جدا می شد.

بپرس