هورمون رشد

دانشنامه عمومی

هورمون رشد ( به انگلیسی: Growth hormone ) ( مخفف انگلیسی: GH ) هورمونی است که از هیپوفیز پیشین آزاد می شود. هورمون رشد یا سوماتوتروپین ساختمانی پروتئینی دارد. به طور کلی هدف این هورمون، افزایش بیوسنتز پروتئین در سلول های بدن است. طبق تحقیقاتی که انجام شده است، محققان به این نتیجه رسیدند که GH اثر خود را با استفاده از انواعی از پروتئین ها تحت عنوان سوماتومدین ها به سلول ها القا می کند چراکه با القای هورمون رشد به سلول در شرایط برون تنی ( In vitro ) تغییر زیادی در رشد آن ها مشاهده نگردید.
همچنین تحقیقات نشان داده است که ورزش به خصوص اگر همراه با حرکات دست ها باشد، می تواند محرک تولید GH باشد. ( یکی از دلایل رشد قدی بسکتبالیست ها شاید همین موضوع باشد ) . میزان ترشح هورمون رشد در کودکان در ساعات اولیهٔ خواب، بسیار زیاد است بنابراین کودکی که دچار کمبود خواب یا بی نظمی در خواب باشد، در رشد او اختلال رقم می خورد.
هورمون رشد در متابولیسم پروتئین، کربوهیدرات و لیپیدها دخالت دارد و هدف نهایی آن افزایش بیوسنتز پروتئین ها در سلول است تا بدین وسیله، سبب رشد ابعادی و تعدادی سلول ها شود. همچنین این هورمون سبب تحریک صفحات رشد استخوان های طویل، پیش از سن بلوغ می شود اما پس از سن بلوغ به دلیل استخوانی شدن این صفحات، رشد استخوان ها به صورت قطری ادامه خواهد داشت. هورمون رشد علاوه بر افزایش قد، اثرگذاری های دیگری نیز دارد:[ ۱]
• کاهش جذب گلوکز توسط کبد
• کاهش گلوکونئوژنز در کبد
• نقش داشتن در هومئوستازی
این هورمون سبب افزایش جذب اسیدهای آمینه توسط سلول های بدن و تجمع آن ها در سلول ها می شود. به عبارتی نفوذپذیری غشای سلول ها را نسبت به اسیدهای آمینه افزایش می دهد که این کار با همکاری و در حضور انسولین انجام می شود.
یکی از مهم ترین کربوهیدرات ها گلوکز است و بدن از آن برای ساخت آدنوزین تری فسفات ( ATP ) استفاده می کند. هورمون رشد تا آن جایی که امکان دارد دستور عدم مصرف گلوکز توسط سلول را می دهد ( البته سلول های عصبی از این قاعده مستثنی هستند چراکه فقط از گلوکز برای ساخت ATP استفاده می کنند ) . بنابراین غلظت گلوکز در خون بالا می رود و ممکن است در اثر پرکاری هیپوفیز نوعی دیابت، به نام دیابت هیپوفیزی در بدن رخ دهد. هورمون رشد دستور تجزیهٔ لیپیدها ( لیپولیز ) را به سلول ها می دهد تا اسیدهای چرب حاصله را به ATP تبدیل کرده و به مصرف خود برسانند.
عکس هورمون رشد
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

هورمون رُشد (growth hormone)
هورمون رُشد
(یا: سوماتوتروفین) هورمون مترشح از بخش قدامی غدۀ هیپوفیزو محرک رشد استخوان های درازو افزایش ساخت پروتئین ها. کمبود این هورمون در دورۀ کودکی موجب کوتولگیو ترشح بیش از حد آن موجب غول پیکریمی شود. سطح خونی این هورمون در دورۀ جنینی بالاست و در ابتدای دورۀ کودکی کاهش می یابد. در دورۀ بلوغ، ترشح این هورمون مجدداً افزایش می یابد و سپس میزان آن بار دیگر کم می شود. پس از ۶۰سالگی، مقادیر بسیار کمی از هورمون رشد ترشح می شود و کمبود آن عامل ایجاد برخی از علایم پیری است. رهاشدن هورمون رشد را هورمون رهاکنندۀ هورمون رشد(GHRH) و نوعی پپتید، با نام سوماتواستاتین، تنظیم می کنند، که هردو از هیپوتالاموسترشح می شوند. از این هورمون بسیار سوءاستفاده می شود. در سپتامبر ۱۹۹۸، بنا به تخمین انجمن متخصصان بالینی غدد درون ریز امریکا، فقط دوپنجم هورمون رشدِ فروخته شده در امریکا به صورت قانونی برای درمان کودکان مبتلا به کمبود هورمون مصرف می شود. ورزشکاران برای بهبود شرایط جسمی و کسانی که معتقدند هورمون رشد باعث به تأخیر افتادن پیری می شود، از مصرف کنندگان این هورمون اند. سوءمصرف هورمون رشد ممکن است باعث بیماری قلبی یا مشکلات مرتبط با رشد استخوان ها شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس