هندوشاه استرابادی محمدقاسم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] هندوشاه استرآبادی محمدقاسم. «محمد قاسم هندوشاه استرآبادی» معروف به فرشته، مورخ و پزشک شیعی ایرانی الاصل اهل استرآباد و کارگزار سلاطین احمدنگر و بیجاپور هند که از وی با عنوان "غریبان" و "غریب زاده" نیز یاد شده است. متاسفانه از دوران زندگی وی در ایران اطلاعی در دست نیست. همین قدر می دانیم که ظاهرا در سال 977ق متولد شده است.
وی پس از تحصیلات مقدماتی و کسب دانش در دوازده سالگی، به همراه پدرش مولانا غلام علی هندوشاه، ایران را ترک کرده و به هند رفته است و در احمدنگر، از محضر اساتیدی چند بهره برده و به دربار مرتضی نظام شاه راه یافته و از زمره محافظین وی درآمده است. نزدیکی پدر هندوشاه به دربار، به محمد قاسم این فرصت را داد که با شاهزاده جوان، میران حسین آشنا و همدرس شود. محمد قاسم جوان، به زودی به سبب لیاقت و دانش، مورد توجه قرار گرفت و به مقام ریاست نگهبانان پادشاهی منصوب شد و سرانجام پس از قتل نظام شاه به دستور فرزندش میران حسین شاه، وی به دربار میران حسین پناه برد. با مرگ مرتضی نظامشاه، فرشته، حامی خود را از دست داد و عملا در محیط متعصب اهل تسنن قرار گرفت و به ناچار احمدنگر را ترک کرد و به بیجاپور رفته به ابراهیم عادلشاه پیوست. وی به دلیل موقعیت خاصی که در دربار ابراهیم عادلشاه دوم داشت، در اغلب ماموریت های سیاسی شرکت می جست و چندی نیز محافظت دربار وی را بر عهده داشت.
وی در احمدنگر هند از محضر استادانی چون شیخ محمد مصری و احمد بن نصرالله سندی بهره برد.
فرشته در هر کجا که بود و به هر کجا که رفت، از نوشتن غافل نماند و سرانجام پس از هفده سال در 1015ق از تاریخ هند فراغت یافت و نام کتاب خود را به نام ابراهیم عادلشاه دوم، «گلشن ابراهیمی» نهاد که سرانجام به تاریخ فرشته شهرت یافت. از این تاریخ به بعد می توان زندگی وی را تا سال 1033ق تثبیت نمود. به نظر می رسد محمد قاسم تا تاریخ فوق زنده بوده و مطالبی به تاریخ خود اضافه می کرده است. از این تاریخ به بعد از زندگی فرشته اطلاعی در دست نیست.
تاریخ فرشته از آغاز تا بابر / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده
طب فرشته (دستور الأطباء یا اختیارات قاسمی) / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده

پیشنهاد کاربران

بپرس