همایی جلال الدین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] جلال الدین همایی متخلص به «سنا» در 13 دیماه 1278ش، در اصفهان، به دنیا آمد. او فرزند میرزا ابوالقاسم متخلص به طرب، نواده همای شیرازی شاعر قرن سیزدهم است.
همایی علوم مقدماتی را نزد پدر و خواندن قرآن، ادعیه ماثوره، گلستان و غزلیات حافظ را نزد مادرش فراگرفت و فنون شعری را نزد عموی خود میرزا محمد سُها آموخت.
در سال 1326 به مدرسه قدسیه اصفهان رفت و تحصیلات جدید را در آن مدرسه به پایان رسانید. همایی در اواخر سال 1328 به مدرسه نیماورد اصفهان رفت و حدود بیست سال به تحصیل علوم اسلام پرداخت.
وی از سال 1300ش تدریس در مدارس جدید و دانشگاه را آغاز کرد. ابتدا وارد مدرسه صارمیه شد و دروس دبیرستان را تدریس می نمود. در سال 1307 به تهران آمد و به استخدام وزارت معارف (آموزش و پرورش) درآمد و به تبریز منتقل شد.
در سال 1310 دوباره به تهران منتقل و در دبیرستان دارالفنون به تدریس پرداخت. از سال 1319 تدریس در دانشسرای عالی و کلاس روزنامه نگاری دانشکده حقوق را برعهده گرفت.
وی در دانشگاه در دوره های لیسانس، فوق لیسانس و دکترا، دروسی چون صناعات ادبی و مطول تفتازانی را تدریس می کردند، تا این که در سال 1345 از کار رسمی دانشگاهی کناره گیری و بازنشسته گردید.

دانشنامه آزاد فارسی

هُمایی، جلال الدین (اصفهان ۱۲۷۸ ـ اصفهان ۱۳۵۹)
هُمایی، جلال الدین
ادیب، محقق و استاد دانشگاه. تحصیلات ابتدایی را نزد پدر خود ابوالقاسم طرب گذرانید و صرف و نحو، منطق و معانی و بیان آموخت. سپس در مدرسۀ حقایق، قدسیه و نیماورد اصفهان تحصیل کرد. وی از محضر استادانی چون آقاسید محمدباقر درچه ای، آیت الله شیخ علی یزدی، آقا شیخ محمد کاشانی، سید محمدکاظم کروندی، سید محمدصادق خاتون آبادی و حاج آقا مهدی ارباب و چند تن از استادان دیگر دانش آموخت و در ادبیات عرب، علوم عقلی، نجوم، هیئت و ریاضی سرآمد شد. همایی مدتی در مدارس اصفهان، تبریز و دارالفنون تهران به تدریس پرداخت. پس از آن در دانشکدۀ ادبیات و حقوق دانشگاه تهران به استادی دوره های فوق لیسانس و دکتری رسید. وی عضو فرهنگستان و نیز عضو انجمن تحقیق در ادبیات و زبان های خارجی بود و در تألیف لغت نامۀ دهخدا با مؤسسۀ لغت نامه همکاری می کرد. او هم به عربی و هم به فارسی شعر می سرود و در شعر «سنا» و «هما» تخلّص می کرد و از وی بیش از ۴۰ اثر به جای مانده است که غزّالی نامه (۱۳۱۷)، فنون بلاغت و صناعات ادبی (۱۳۵۴)، تصحیح التفهیم لاوائل الصّناعة التنجیم (۱۳۱۶)، تصحیح مصباح الهدایه و مفتاح الکفایه (۱۳۲۵) از مهم ترین آثار اوست. مقبرۀ او در تکیۀ لسان الارض اصفهان است.

پیشنهاد کاربران

بپرس