هرمز دوم

لغت نامه دهخدا

هرمزدوم. [ هَُ م ُ زِ دُوْ وُ ] ( اِخ ) رجوع به هرمزبن نرسی ، هرمزد دوم و نیز رجوع به ساسانیان شود.

پیشنهاد کاربران

هرمز دوم یا اورمزد دوم ( به پارسی میانه: 𐭠𐭥𐭧𐭥𐭬𐭦𐭣 ت. ت.   'اَئُوهُرْمَزْدَ' ) یا اورمزدِ نرسی در شاهنامه، هشتمین شاهنشاه ایران و انیران از خاندان ساسان در ایران شهر بود. او هفت سال و پنج ماه، از سال ۳۰۲ تا ۳۰۹م پادشاهی کرد. هرمز پسر و جانشین نرسی بود. در دوران شاهنشاهی هرمز دوم، پادشاهی اشکانی ارمنستان به صورت رسمی مسیحیت را به عنوان دین رسمی خود اعلام کرد که از آنجایی که آنان پیش از این زرتشتی بودند، از این مسئله به خوبی در ایران استقبال نشد.
...
[مشاهده متن کامل]

بیشتر دوران فرمانروایی این شاهنشاه به درگیری های داخلی سپری شد که البته او با موفقیت توانست آنان را مدیریت کند. همچنین سیاست های او در قبال مرزهای غربی ایرانشهر نیز موفقیت آمیز بود و هرمز توانست پادشاه غسانیان را در سوریه شکست داده و بکشد. با این حال، دوران هرمز دوم نسبتاً کوتاه بود، زیرا توسط اشراف ایرانی به قتل رسید.
با کشته شدن هرمز، پسرش آذرنرسه به جای او بر تخت عاج نشست. با این حال، او به دلیل سیاست های خشونت آمیزش تنها چند ماه حکومت کرد و سپس توسط وزرگان کشته شد. دربار ساسانی پسر نوزاد — و در برخی روایت ها هنوز متولد نشده — هرمز، یعنی شاپور را به عنوان شاهنشاه جدید برگزید.
نام این شاهنشاه در شاهنامه به شکل «اورمزد نرسی» آمده است.
نام هرمز ( پارسی میانه: Ōhrmazd ) شکل پارسیگ ایزد بزرگ مزدیسنا، یعنی اورمزد یا اهورامزداست. این نام در پارسی باستان به شکل Auramazdā ضبط شده است. در نوشته های یونانی، نام این شاهنشاه به شکل Hormisdas دیده می شود.
زمانی که پدر هرمز دوم، یعنی نرسه یکم در سال ۲۹۳ تاج شاهنشاهی ایران را بر سر نهاد، دستور داد تا صحنه تاج گذاری اش در نقش رستم حک شود. این بار، برخلاف سنت باستانی ایرانی، نه اهورامزدا که این آناهیتا است که دیهیم شاهی را به دست شاهنشاه ایران می دهد. در این سنگ نگاره، شخصی که در سمت چپ نرسه قرار دارد، با توجه به کلاهی که بر سر دارد، احتمالاً هرمز دوم است. برخی شخصیت زن حاضر در این سنگ نگاره را شاپوردختک مادر هرمز دوم نیز دانسته اند.
هرمز احتمالاً در حمله نرسه به امپراتوری روم شرکت نداشت. این نبرد منجر به شکست سنگینی برای ساسانیان شد و منجر به اسارت خانواده نرسه گردید. شاهنشاه مجبور شد تا برای پس گرفتن خانواده اش، تعداد زیادی از استان های ساسانی در میانرودان و ارمنستان را به رومیان ببخشد. این احتمال وجود دارد که هرمز دوم ساسانی، همان هرمز دوم کوشانشاه، شاهزاده ای که برای سه سال بر شرق ایران، از ۳۰۰ تا ۳۰۳ حکومت کرد، باشد.

هرمز دومهرمز دومهرمز دومهرمز دومهرمز دومهرمز دوم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/هرمز_دوم

بپرس