هجویری

لغت نامه دهخدا

هجویری. [ هَُ ] ( ص نسبی ) منسوب به هجویر که محله ای است در غزنین. رجوع به هجویر شود.

هجویری. [ هَُ ] ( اِخ ) علی بن عثمان بن علی الجلابی الهجویری الغزنوی ، مکنی به ابوالحسن از عرفای قرن پنجم هجری است. نسبت وی به غزنین از مشرق خراسان است. وی در بعض علوم شاگرد ابوالعباس شقانی بوده و در طریقت از ابوالفضل محمدبن حسن ختلی پیروی میکرده و ابوالفضل خود از مریدان ابوالحسن بصری بوده است. هجویری با سه واسطه پیرو طریقت جنید است. مشکلات خود را با شیخ المشایخ ابوالقاسم گرگانی در میان میگذشت. او راست : 1- کشف المحجوب که از مآخذ بسیار معتبر تصوف و عرفان و از مفیدترین کتاب های تصوف اسلامی است و این کتاب به خواهش ابوسعید هجویری در پاسخ پرسشهای او تألیف شده است. 2- دیوان شعر که چیزی از آن برجای نیست فقط در آغاز کشف المحجوب از انتحال آن گفتگو کرده است.3- کتاب فنا و بقا که آنهم در مذهب تصوف بوده و برجای نمانده است. 4- اسراب الخرق و الملونات. هجویری گوید: «مرا اندر این معنی کتابی است مفرد که نام آن اسرار الخرق و الملونات است و نسخه آن مرید را باید». این کتاب نیز در دست نیست. 5- الرعایة بحقوق اﷲ تعالی. 6- کتاب البیان لاهل العیان. 7- منهاج الدین. 8- نحو القلوب. 9- ایمان. 10- فرق فرق. در موضعی از کتاب کشف المحجوب اشاره می کند که وی رسالات و کتبی داشته و دیگران آنها را به نام خود کرده اند و چندین بار به این مسأله اشاره کرده است. با توجه به زمان مشایخ و معاصران او، هجویری را باید از عرفای قرن پنجم هجری دانست. ( نقل به اختصار و اندک تصرف از ترجمه مقدمه ژوکوفسکی بر کشف المحجوب ). رجوع بدان مقدمه و نیز رجوع به علی جلایی شود.

هجویری. [ هَُ ] ( اِخ ) ابوسعید...، همان کسی است که ابوالحسن علی بن عثمان هجویری کتاب کشف المحجوب خود را در پاسخ سؤال وی تألیف کرده است. رجوع به مقدمه کشف المحجوب چ تهران ص 51 شود.

فرهنگ فارسی

منسوب به هجویر که محله ایست در غزنین

پیشنهاد کاربران

علی بن عثمان بن علی الجلابی الهجویری الغزنوی ، مکنی به ابوالحسن از عرفای اهل سنت و جماعت قرن پنجم هجری است. نسبت وی به غزنین از مشرق خراسان است. از آثار این شاعر بزرگ:: 1 - کشف المحجوب 2 - دیوان شعر 3 - کتاب فنا و بقا 4 - اسراب الخرق و الملونات. 5 - الرعایة بحقوق اﷲ تعالی. 6 - کتاب البیان لاهل العیان. 7 - منهاج الدین. 8 - نحو القلوب. 9 - ایمان. 10 - فرق فرق
...
[مشاهده متن کامل]

در کتاب کشف المحجوب در منقبت خلیفه اول ابوبکر صدیق می گوید:
منهم شیخ الاسلام و بعد از انبیاء بهترین انام که خلیفه پیغمبر بود و امام و سید اهل تجرید و پیشوای ارباب تفرید و از آفات نفسانی بعید ابوبکر عبدالله ابن عثمان الصدیق رضی الله عنه
که وی را کرامات مشهور است و آیات و دلایل ظاهر اندر معاملات و حقایق و اندر باب تصوف طرفی از روزگار وی گفته شده است و مشایخ وی را مقدم ارباب مشاهت داشته اند مر قلت حکایت و ورایتش را و عُمَر را رضی الله عنه مقدم ارباب مجاهدت مَر صلابت و معاملتش را . . .

بپرس