منبع. عکس فرهنگ پاشنگ
واژه ی نیچه از ریشه ی دو واژه ی نی و چه فارسی هست
Nietzsche نِیْتْشِی
/ˈniːtʃi/
با این کلمه ( فحش ) اشتباه نگیرید:
نیْچَة - نیکة ( بد معنیه! در لهجه عامیانه عربی ) =F**k
نایْچَه - نایکه ( بد معنیه! در لهجه عامیانه عربی ) =F**ked
. . .
niche
. . .
فرو گذار نیک وبد . beyond good and evill by Fredrick nitzetch از فردریش نیچه.
.
نیچه : لذت و ناخشنودی چنان به هم وابسته اند که اگر کسی قصد حداکثر بهره مندی از لذت را داشته باشد ناگزیر است بیش ترین مقدار ممکن از ناخشنودی را بچشد. . . انتخاب با شماست. یا کمترین ناخوشی ممکن و به عبارت دیگر نداشتن درد و غم، یا بیشترین ناخوشی ممکن به عنوان تاوان خوشی ها و شادی های مفرط که تا امروز به ندرت کسی لذت آن را چشیده است ! اگر راه اول را انتخاب می کنید، یعنی اگر می خواهید رنج های انسانی را کاهش دهید، بسیار خوب! باید همین طور توان شادمانی خود را هم کاهش دهید.
... [مشاهده متن کامل]
از این رو ارضا کننده ترین کارهای بشری هم فارغ از درد و رنج نیست. از خود بپرسید آیا درختی که می خواهد سرافراز و پابرجا باشد می تواند با هوای بد و طوفان روبرو نشود ؟
تسلی بخشی های فلسفه | آلن دوباتن
.
نیچه
لهجه و گویش تهرانی
لوله شیشه گری، لوله
نیچه: جز اولین پست مدرنیست ها، تاثیر گرفته از کانت، شوپنهاور، اسپینوزا و. . . ، انسان به دنبال قدرت است نه حقیقت، حقیقت توهمی بیش نیست که با واقعیت سازگار نیست، منظر باوری را نیچه این چنین تعریف میکند:
... [مشاهده متن کامل] چند چشم وجود دارد، در نتیجه چند حقیقت وجود دارد، پس حقیقتی وجود ندارد، در واقع نیچه به حقیقت عینی و مطلق باوری ندارد و برای همین از افلاطون یا مسیحیت و کانت نقد میکند، زبان برای ارتباط نیست بلکه خود اندیشه است، نیچه نه جبر گرا بود و نه معتقد به اراده آزاد اما به هر حال به جبر گرایان نزدیک تر بود، احساسات هستند که عقل را هدایت میکنند
فریدریش ویلهلم نیچه ( به آلمانی: Friedrich Wilhelm Nietzsche ) ( ۱۵ اکتبر ۱۸۴۴ - ۲۵ اوت ۱۹۰۰ ) فیلسوف، شاعر، آهنگساز و فیلولوژیست کلاسیک بزرگ آلمانی بود.
از مشهورترین عقاید وی نقد فرهنگ، دین و فلسفه ٔ امروزی بر مبنای سؤالات بنیادینی دربارهٔ بنیان ارزش ها و اخلاق بوده است. نوشته های وی سبک تازه ای در زبان آلمانی محسوب می شد؛ نوشته هایی بسیار ژرف و پر از ایجاز، آمیخته با افکاری انقلابی که نیچه خود روش نوشتاری خویش را گزین گویی ها می نامید.
... [مشاهده متن کامل]
محتویات
۱ زندگی
۱. ۱ تحصیلات
۱. ۲ ترک شهروندی آلمان
۱. ۳ جنون و مرگ
۲ نظریه در مذهب
۲. ۱ چکیدهٔ نظریات
۳ رسالهٔ «آرمانِ زهد»
۴ کتاب ها
۵ جستارهای وابسته
۶ منبع ها
۷ پیوند به بیرون
زندگی
فیلسوفان بزرگ غرب
ارسطو
اسپینوزا
استوارت میل
اکویناس
آگوستین قدیس
افلاطون
برکلی
بیکن
پلانتینگا
پوپر
چامسکی
دکارت
راسل
سارتر
شوپنهاور
کانت
کیرکگارد
لاک
لایبنیتز
مارکس
ماکیاولی
نیچه
ویتگنشتاین
هابز
هایدگر
هگل
هیک
هیوم
ن • ب • و
در ۱۵ اکتبر سال ۱۸۴۴ در روکن واقع در لایپزیک پروس به دنیا آمد. به دلیل تقارن این روز با روز تولد فریدریش ویلهلم چهارم، پادشاه وقت پروس، پدر او که معلم چند تن از اعضای خاندان سلطنت بود، به ذوق وطن خواهی از این تصادف خوشحال گردید و نام کوچک پادشاه را بر فرزند خود نهاد. خود او بعدها که بزرگ شد در یکی از کتاب هایش نوشت:
تقارن به هر حال به نفع من بود؛ زیرا در سراسر ایام کودکی روز تولد من با جشنی عمومی همراه بود. »
پدر فریدریش از کشیشان لوتری بود و اجداد مادری او نیز همگی کشیش بودند. فریدریش نیچه اولین ثمره ازدواج آنها بود. آنها دو فرزند دیگر نیز به دنیا می آورند: الیزابت و ژوزف. وقتی نیچه پنج سال داشت، پدرش بر اثر شکستگی جمجمه درگذشت و او به همراه مادر، خواهر، مادربزرگ و دو عمه اش زندگی کرد. این محیط زنانه و دیندارانه بعدها تأثیر عمیقی بر نیچه گذاشت. از کودکان شریر همسایه که لانه مرغان را خراب می کردند و باغچه ها را ضایع می ساختند و مشق سربازی می نمودند و دروغ می گفتند متنفر بود. همدرسان او به وی «کشیش کوچک» خطاب می کردند و یکی از آنان وی را «عیسی در محراب» نامید. لذت او در این بود که در گوشه ای بنشیند و انجیل بخواند و گاهی آن را چنان با رقت و احساس بر دیگران می خواند که اشک از دیدگانشان می آورد. ولی در پشت این پرده، غرور شدید و میل فراوان به تحمل آلام جسمانی نهان بود. هنگامی که همدرسانش در داستان "موسیس سکه وولاً تردید کردند، یک بسته کبریت را در کف دست روشن کرد و چندان نگهداشت که همه بسوخت. این یک حادثه مثالی و نمونه ای بود: در تمام عمر در جستجوی وسایل روحی و جسمی بود تا خود را چنان سخت و نیرومند سازد که به کمال مردی برسد: «آنچه نیستم برای من خدا و فضیلت است. » وی از چهار سالگی شروع به خواندن و نوشتن و در ۱۲ سالگی شروع به سرودن شعر کرد. نیچه در همان محل تولد به تحصیل پرداخت.
تحصیلات
در تاریخ تفکر جهان بی تردید از هر منظری که به شناخت و بررسی اندیشه و حیات متفکرین پرداخته شود، نیچه اندیشمندی بی بدیل و استثنایی جلوه خواهد کرد. [۱]
او پس از عید پاک ۱۸۶۵ تحصیل در رشته الهیات را ( در نتیجه از دست دادن ایمانش به عیسی مسیح ) رها می کند. نیچه در یکی از آثارش با عنوان «آنارشیست» می نویسد: «در حقیقت تنها یک مسیحی واقعی وجود داشته است که او نیز بر بالای صلیب کشته شد. ». در ۱۷ اوت ۶۵، بن را ترک گفته رهسپار لایپزیش می شود تا تحت نظر ریتشل به مطالعه فیلولوژی بپردازد. او در دانشگاه لایپزیش به فلسفهٔ یونانی آشنا گردید. در پایان اکتبر یا شروع نوامبر یک نسخه از اثر آرتور شوپنهاور با عنوان جهان به مثابه اراده و باز نمود را از یک کتاب فروشی کتاب های دست دوم، بدون نیت قبلی خریداری می کند؛ او که تا آن زمان از وجود این کتاب بی خبر بود، به زودی به دوستانش اعلام می کند که او یک «شوپنهاوری» شده است.
در ۲۳ سالگی به خدمت نظام برای جنگ فرانسه و پروس فرا خوانده شد، در سرباز خانه به عنوان یک سوارکار ماهر شناخته می شود:
«در اینجا بود که نخستین بار فهمیدم که ارادهٔ زندگی برتر و نیرومندتر در مفهوم ناچیز نبرد برای زندگی نیست، بلکه در اراده جنگ اراده قدرت و اراده مافوق قدرت است!»
در ماه مارس ۱۸۶۸ به دلیل مجروحیت، تربیت نظامیش پایان یافت و در نتیجه به عنوان پرستار در پشت جبهه گماشته شد.
نیچه از ۲۴ سالگی ( یعنی از سال ۱۸۶۹ تا ۱۸۷۹ به مدت ده سال ) به استادی کرسی فیلولوژی کلاسیک در دانشگاه بازل و به عنوان آموزگار زبان یونانی در دبیرستان منصوب می شود. در ۲۳ مارس مدرک دکتری را بدون امتحان از جانب دانشگاه لایپزیگ دریافت می کند. او در این دوران آشنایی نزدیکی با «یاکوب بورک هارت» نویسنده کتاب «تمدن رنسانس در ایتالیا» داشت. او هوادار فلسفهٔ آرتور شوپنهاور فیلسوف شهیر آلمانی بود و با واگنر آهنگساز آلمانی دوستی نزدیکی داشت. وی بعدها گوشهٔ انزوا گرفت و از همه دوستانش رویگردان شد.
او در طول دوران تدریس در دانشگاه بازل با واگنر آشنایی داشت. قسمت دوم کتاب تولد تراژدی تا حدی با دنیای موسیقی «واگنر» نیز سروکار دارد. نیچه این آهنگساز را با لقب «مینوتار پیر» می خواند. برتراند راسل در «تاریخ فلسفه غرب» در مورد نیچه می گوید: «ابرمرد نیچه شباهت بسیاری به زیگفرید ( پهلوان افسانه ای آلمان ) دارد فقط با این تفاوت که او زبان یونانی هم می داند. »
با رسیدن به اواخر دهه۱۸۷۰ نیچه به تنویر افکار فرانسه مشتاق شد و این در حالی بود که بسیاری از تفکرات و عقاید او در آلمان جای خود را در میان فیلسوفان و نویسندگان پیدا کرده بود.
ترک شهروندی آلمان
در سال ۱۸۶۹ نیچه شهروندی «پرو . . .