نیلز بور

دانشنامه عمومی

نیلز هِنریک دِیوید بور[ ۱] ( دانمارکی: Niels Henrik David Bohr; دانمارکی:  ؛ ۷ اکتبر ۱۸۸۵۱۸ نوامبر ۱۹۶۲ ) فیزیک دان دانمارکی بود. [ ۲] او نقش بنیادی در شناخت ساختار اتمی و نظریهٔ کوانتومی داشت و به پاس تلاش هایش جایزهٔ نوبل فیزیک را در ۱۹۲۲ کسب کرد. بور همچنین فیلسوف و ارتقاءدهندهٔ پژوهش های علمی بود.
او مدل اتمی بور را ایجاد و چنین پیشنهاد داد که سطوح انرژی الکترون ها جدا از هم هستند و الکترون ها در مدارهای ثابت حول هسته اتم می چرخند اما می توانند از یک سطح انرژی ( یا مدار ) به سطح انرژی دیگری بپرند. اگرچه مدل بور به وسیلهٔ مدل های دیگر جایگزین شده است، قاعدهٔ کلی آن همچنان معتبر است. او اصل مکملیت را نیز شکل داد.
بور یک مؤسسه فیزیک نظری در دانشگاه کپنهاگ تأسیس کرد که اکنون به نام انستیتو نیلز بور شناخته می شود و در سال ۱۹۲۰ افتتاح شد. بور با فیزیک دانانی از جمله هندریک آنتونی کرامرز، اسکار کلاین، جرج هوشی و ورنر هایزنبرگ کار کرد. او وجود یک عنصر جدید زیرکونیم مانند را پیش بینی کرد که به اقتباس از نام لاتین کپنهاگ که در آنجا کشف شد، هافنیم نام گرفت. بعدها عنصر بوهریم به اقتباس از بور نام گذاری شد.
طی دههٔ ۱۹۳۰، بور به پناهندگان نازیسم کمک کرد. پس از اشغال دانمارک توسط آلمان، او با هایزنبرگ که رئیس برنامه جنگ افزار هسته ای آلمان شده بود، دیدار کرد. در سپتامبر ۱۹۴۳ خبر به بور رسید که او در شرف دستگیری توسط آلمانی ها است، بنابراین او به سوئد گریخت. از آن جا، او به بریتانیا منتقل شد و در آنجا به پروژه تسلیحات هسته ای پیوست و بخشی از هیئت اعزامی بریتانیا به پروژه منهتن بود. پس از جنگ، بور خواستار مشارکت بین المللی در زمینه انرژی هسته ای بود.
نیلز هنریک دیوید بور، هفتم اکتبر ۱۸۸۵، در کپنهاگ دانمارک زاده شد. پدرش، کریستیان بور، استاد فیزیولوژی دانشگاه کپنهاگ و مادرش اِلن آلدر بور، دختر یک خانوادهٔ یهودی دانمارکی سرشناس در مراکز بانکی و پارلمانی بود. خانوادهٔ بور کلیسا نمی رفتند ولی مادر، باآن که یهودی بود، فرزندانش را مسیحی بارآورد.
بور، ۱۹۰۳ در رشتهٔ فیزیک دانشگاه کپنهاگ نام نوشت. او در دانشگاه، با آزمایش هایی روی نیروی کشش سطحی آب و اندازه گیری آن، خود را برتر از دیگران نشان داد و به پاس آن، برنده مدال طلای آکادمی علوم و ادبیات دانمارک شد. او، ۱۹۱۱، با پایان نامه ای دربارهٔ نظریهٔ الکترونی فلزات که تأکید آن بر نارسایی های فیزیک کلاسیک در توضیح رفتار ماده در سطح اتمی بود، دکترا گرفت. آن پایان نامه، آغازی بر تحقیقات بعدی او بود.
عکس نیلز بورعکس نیلز بورعکس نیلز بورعکس نیلز بورعکس نیلز بورعکس نیلز بور
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس