نیبور کارستن

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «کارستِن نیبور(به آلمانی: Carsten Niebuhr»(زاده 17 مارس 1733م، درگذشت 26 آوریل 1815م)، جهان گرد، نقشه نگار و ریاضی دان آلمانی بود.
وی، در اوایل حکومت کریم خان زند، به ایران سفر کرده و سفرنامه ای نوشت و در آن، به شرح بازدیدهایش از شهرهای بوشهر، شیراز و تخت جمشید و مشاهده سنگ نبشته بیستون در سال 1764م، پرداخت.
وی، در سال 1762م، دقیق ترین نقشه منطقه خلیج فارس تا آن زمان را با نام نقشه خلیج فارس، ترسیم کرد و جزایر سه گانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی(گپ سبزو) را برای اولین بار، در نقشه های جغرافیایی، ترسیم و به نام ایران ثبت نمود.
او، در لودینگ ورت dingworth، در بخش هانوور آلمان، به دنیا آمد. وی، فرزند یک کشاورز معمولی بود. او، تحصیلات کمی داشت و چند سال از جوانی خود را به کارهای دهقانی گذراند، ولی علاقه اش به ریاضیات بود و توانست مقداری درس را در زمینه مساحی دنبال کند. به هنگام خواندن این درس ها بود که یکی از آموزگارانش در سال 1760م، به او پیشنهاد کرد تا به گروهی بپیوندند که از سوی فردریک پنجم، پادشاه دانمارک، به منظور اکتشاف علمی به مصر، عربستان و سوریه می رفتند.
برای آمادگی برای این سفر، نیبور یک سال و نیم پیش از سفر، سخت به آموزش ریاضیات روی آورد و مقداری نیز عربی آموخت. این گروه، سفر خود را در ژانویه 1761م، آغاز کرد و پس از پیاده شدن از کشتی در اسکندریه مصر، به سوی سرچشمه رود نیل به راه افتاد. نیبور در این سفرها از سوئز، کوه سینا، جده و موخا نیز دیدن کرده است.

دانشنامه آزاد فارسی

نیبور، کارْسْتِن (۱۷۳۳ـ۱۸۱۵)(Neibuhr, Carsten)
نیبور، کارْسْتِن
پوینده و خاورشناس دانمارکی تبار آلمانی. مسّاحی و نقشه برداری را در دانشگاه هامبورگ و زبان عربی را در دانشگاه گوتینگن فراگرفت. در ۱۷۶۱ به فرمان فردریک پنجم، پادشاه دانمارک، با یک گروه پنج نفری برای پژوهش های علمی و تهیۀ کتاب های خطی به مصر، سوریه، و شبه جزیرۀ عربستان رفت. این گروه یک سال در مصر ماند. در ۱۷۶۲ به جدّه وارد شد و از آن جا راه هند را پیش گرفت. همراهانش در عربستان و در راه هند درگذشتند و او به تنهایی به سفر خود ادامه داد. در ۱۷۶۴ از بمبئی رهسپار اروپا شد و در میان راه به ایران رفت (۱۷۶۵) و در شیراز به حضور صادق خان، برادر کریم خان و حکمران فارس، رسید و از آن جا به تخت جمشید رفت. حدود یک ماه در مرودشت اقامت کرد و آثار باقی مانده و سنگ نبشته های میخی تخت جمشید را نقاشی کرد و ثابت کرد که خطوط کتیبه ها از سه نوع و ساده ترین آن ها مرکب از ۴۲ علامت است. پس از ترک ایران، از راه عراق و سوریه و عثمانی به کپنهاگ بازگشت (۱۷۶۷). پس از آن، مدتی در دستگاه نظامی دانمارک خدمت کرد و سپس به خدمت دستگاه اداری هولشتاین درآمد (۱۷۷۸). از آثارش: توصیف بلاد عرب به آلمانی (۱۷۷۲)؛ سفری به کشورهای عربی و اطراف آن به آلمانی در سه جلد (۱۷۷۴ـ۱۷۷۸، ۱۸۳۷) که بخشی از جلد دوم مطالبی دربارۀ ایران دارد و همین قسمت را پرویز رجبی با عنوان سفرنامۀ نیبور به فارسی برگردانده است (تهران، ۱۳۵۴ش)؛ گزارش مسافرت به عربستان (۱۷۷۶ـ۱۷۸۶).

پیشنهاد کاربران

بپرس