نوکنده

لغت نامه دهخدا

نوکنده. [ ن َ / نُو ک َ دَ / دِ ] ( ن مف مرکب )گل تازه که از گلبن کنده اند و هنوز پژمرده نشده و بی طراوت نگشته. ( از انجمن آرا ). تازه کنده. ( فرهنگ فارسی معین ). تازه چیده. نوچیده. شاداب. ناپلاسیده. || که به تازگی حفر شده است. رجوع به کندن به معنی حفر کردن شود. || کنایه از امرد نوخاسته . ( فرهنگ فارسی معین ).

نوکنده. [ ن َ ک َ دِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان انزان بخش بندر گز شهرستان گرگان. در 6 هزارگزی جنوب غربی بندر گز، در دشت واقع و هوای آن معتدل و مرطوبی است و4180 تن سکنه دارد. آبش از چشمه و چاه ، محصولش برنج و غلات و پنبه و کنجد، شغل مردمش زراعت و پارچه بافی و چادرشب بافی است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

نوکنده. [ ن َ ک َ دِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان زیرکوه سورتیجی بخش چهاردانگه شهرستان ساری ، در 18 هزارگزی جنوب غربی کیاسر در منطقه کوهستانی جنگلی معتدل هوایی واقع است و 180 تن سکنه دارد. آبش از چشمه و رودتجن ، محصولش غلات و برنج ، شغل مردمش زراعت و کرباس بافی و شال بافی است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

نوکنده. [ ن َ ک َ دِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان گیل دولاب بخش رضوانده شهرستان طوالش در 10 هزارگزی شمال شرقی رضوانده در جلگه معتدل هوای مرطوبی واقع است و 925 تن سکنه دارد. آبش از رودخانه شفارود، محصولش برنج و ابریشم و شغل مردمش زراعت است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ).

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان زیر کوه سورتیجی بخش چهار دانگه شهرستان ساری . در ۱۸ هزار گزی جنوب غربی کیاسر در منطقه کوهستانی جنگلی معتدل هوائی واقع است و آبش از چشمه و رود تجز محصولش غلات و برنج شغل مردمش زراعت و کرباس بافی و شال بافی است .

گویش مازنی

/now kande/ از توابع دهستان چهاردانگه سورتچی ساری - شهری در جنوب غربی بندرگز ساری

دانشنامه عمومی

نوکَنده' از شهرهای طبری نشین شهرستان بندرگز در استان گلستان ایران است.
پیشینه نوکنده به بیش از هزار و چهارصد سال سابقه و دوره ساسانی باز میگردد، به طوری که در چند دهه اخیر در محوطه قبرستان قدیمی آن که منتهی الیه شهر نوکنده و در قسمت شرق جاده اصلی نوکنده به بندرگز آثاری از سنگ قبرهای مربوط به صفویه و پیش از صفویه و[ ۱] در جنگل این شهر نیز قبرهایی با قدمت پیش از اسلام وجود دارد.
سرگذشت تاریخی نوکنده را می توان با بررسی کلمه نوکنده از آن دو استنباط کرد، که قبل از پیدایش نوکنده در این محل روستایی قدیمی به نام نوده وجود داشته که از قدمت بیشتری برخوردار بوده ولی به عللی که چندان مشخص نیست از بین رفته و در نتیجه نوکنده به وجود آمده است. گروهی دیگر این استنباط را دارند که هر چه قدر از خاک این شهر استفاده شود حاصل خیز و نو است و به این دلیل نام آن را نوکنده گذاشته اند. [ ۲]
زمان پیدایش رسمی و اداری نوکنده را می توان در اسناد وقفی دوره صفویه ( سال ۹۱۹ ه‍. ق ) که مربوط به ۵۰۰ سال پیش می باشد از نوکنده یاد شده است، پس چنین به نظر می رسد که نوکنده از نظر اداری و رسمی باید داری قدمتی بالای ۵۰۰ سال باشد. [ ۲]
آنچه مسلم است نوکنده تا قبل از پیدایش بندرگز از اعتبار و اهمیت بیشتری در منطقه برخوردار بوده و سالها به عنوان مرکز حکومت انزان در متطقه خودنمایی می کرده است. [ ۲]
یکی از دوره هایی که در آن نوکنده به عنوان مرکزیت حکومت انزان شناخته می شد، اواخر دوره کریم خان زند و اوایل دوره قاجاریه بوده است. در این دوره برادر آغا محمد خان قاجار، مرتضی قلی خان قاجار حاکم نوکنده بوده و بر کل منطقه انزان حکومت می کرده است. [ ۲]
منطقه انزان در شمال ایران از نظر نامگذاری ( نام انزان ) دارای قدمت زیادی نبوده و قدمت این اسم به تاریخ ورود قوای انزان به فرماندهی حمزه سلطان انزانی به تاریخ ۱۱۶۲ ه‍. ش می باشد، و در حال حاضر در تقسیمات کشور از این منطقه با نام شهرستان بندرگز یاد می شود. [ ۲]
بی بی خانم استرآبادی از نویسندگان و فعالان حقوق زنان در دوران مشروطه در نوکنده به دنیا آمد. بی بی خانم را به دلیل نوشتن کتاب معایب الرجال است که به طنز و در پاسخ به تادیب النسوان نوشته ، نخستین زن طنزنویس ایران می دانند.
شهر نوکنده در جنوب غربی بندر گز واقع شده. [ ۳] این شهر به علت موقعیت خاص جغرافیایی و وجود جنگلهای انبوه جهان مورا در جنوب آن و داشتن آب و هوای معتدل و خاک مساعد، از پیشرفت نسبتاً خوبی برخوردار است. ناهمواری های نوکنده همانند سایر مناطق اطراف شامل دو قسمت کوهستانی و جلگه ای می باشد. قسمت کوهستانی آن، بخشی از رشته کوه البرز است که دارای پوشش گیاهی جنگلی انبوه و مراتع مختلف است و به نام جنگل های جهان مورا نامیده می شود. نوکنده در قدیم دهی بود از دهستان انزان بخش بندر گز شهرستان گرگان. محصولات سنتی آن برنج و غلات و پنبه و کنجد و شغل مردمش زراعت و پارچه بافی و چادرشب بافی بوده است. [ ۴]
عکس نوکنده

نوکنده (ساری). نوکنده ( ساری ) ، روستایی است از توابع بخش چهاردانگه شهرستان ساری در استان مازندران.
این روستا در دهستان گرماب قرار داشته و بر اساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۳۴۱نفر ( ۷۱خانوار ) بوده است.
عکس نوکنده (ساری)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

نوکَنْدِه
شهری در استان گلستان، شهرستان بندر گز، و مرکز اداری بخش نوکَندِه. با ارتفاع ۲۵ متر، در منطقه ای کوهپایه ای و جنگلی، در ۴۶کیلومتری غرب جنوبی گرگان و ۵ کیلومتری جنوب غربی بندر گز، حدود یک کیلومتری جنوب خط آهن ساری به بندرترکمن، قرار دارد. راه ساری به گرگان از کنار این شهر می گذرد. اقلیم این شهر معتدلِ مایل به گرم و نیمه مرطوب و جمعیت آن ۸,۳۴۰ نفر است.

پیشنهاد کاربران

نوکنده بندرگز در گذشته نامیه نامیده میشد و بخشی از سرزمین طبرستان بود.
نوکنده بندرگز پس از صفویه انزان نامیده میشد و مرکز آن شهر نوکنده بود.
مردمنوکنده بندرگز از قوم طبری مازندرانی هستند و به زبان طبری مازندرانی صحبت میکنند.
...
[مشاهده متن کامل]

بندرگز یکی از بنادر مهم استان گلستان میباشد.
مردم نوکنده بندرگز به کشتی لوچو و کشتی با شال و کشتی آزاد و فوتبال و فوتبال ساحلی و والیبال و والبیال ساحل علاقه زیادی دارند.
مردم نوکنده بندرگز به هویت قومی و فرهنگی و زبانی خود اهمیت فراوانی میدهند.

تازه از درخت چیده شده

بپرس