نوقند

لغت نامه دهخدا

نوقند. [ ق َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان پاریز بخش مرکزی شهرستان سیرجان ، در 52 هزارگزی شمال شرقی سعیدآباد سیرجان و بر سر راه نوک آباد به پاریز. در منطقه ای کوهستانی و سردسیر واقع است و 150 تن سکنه دارد. آبش از قنات ، محصولش غلات و حبوبات ، شغل مردمش زراعت است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ).

نوقند. [ ن َ ق َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان شاخنات بخش درمیان شهرستان بیرجند در 62هزارگزی شمال غربی درمیان و 8 هزارگزی مغرب جاده قاین به درح ، در منطقه کوهستانی معتدل هوایی واقع است و 353 تن سکنه دارد. آبش از قنات ، محصولش غلات ، شغل مردمش زراعت است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

دانشنامه عمومی

نوقند یکی از روستاهای بسیار قدیمی در دهستان قهستان بخش قهستان شهرستان درمیان استان خراسان جنوبی ایران می باشد.
نوقند نام روستایی گردشگری و باستانی است در فاصله ۸۰ کیلومتری شمال شرقی شهرستان بیرجند از استان خراسان جنوبی. این روستا پیشینه ای تاریخی به دوران حکومت زندیه ایران دارد.
نام نوقند عربی شدهٔ واژهٔ پهلوی «نوکند» است و معنی ترکیبی آن «دژ جدید» می باشد. معنی جزء اول «نو» از پارسی عام به معنی جدید و جزء دوم «قند» همان «کند» از پارسی باستانی «کنتا»، سغدی «کنت» بمعنی دژ یا شهر است.
نوقند، محله هایی با نامهای بسیار قدیمی دارد که شاخص ترین آن از نظر قدمت «آغال گبرو» است که اکنون مکانی برای اتراق دام هاست، و گبرو جمع گبرهاست و گبر در اینجا حکایت از سکونت زرتشتیان در آن مکان در حدود بیش از هزار سال قبل دارد کما اینکه در فاصله نه چندان دور از آن مکان در زمان احداث جاده روبروی روستا در دهه ۷۰ قبرهایی با اشیاء قدیمی که احتمالاً مرتبط با همین ساکنین بوده کشف شد.
این روستا از نظر علمی در گذشته رتبه بالایی در میان روستاهای همجوار داشته و در گذشته دانش آموزان زیادی از روستاهای دور برای تحصیل به این روستا می آمدند. در دهه ۷۰ مدرسه جدیدی به نام دبستان مسلم ابن عقیل در محله بالای روستا از نو احداث گردید، ولی باتوجه به مهاجرت بسیار اهالی به مرکز استان یا شهرهای دیگر، از جمعیت فعال روستا کاسته شد. همچنین در سال ۱۳۹۲ مدرسه قدیمی نوقند توسط آموزش و پرورش تخریب شد. همچنین، مدرسه قدیم دارای ۵ فنجان آب می باشد که توسط مالک قبلی آن یعنی مرحوم نجف قلی بیک سبزاری به همراه شش دانگ زمین و ملک در دهه ۲۰ خورشیدی به اداره فرهنگ وقت فروخته شده است.
مسجد قدیمی صاحب الزمانی نوقند هم اولین تاریخ ثبت شده احداث آن ۱۲۱۰ هجری شمسی می باشد که به گفته اهالی، آن تاریخ هم مربوط به بازسازی مجدد آن بوده و قدمت مسجد بیشتر از آن است، در سال ۱۳۸۴ هم پروژه تجدید بنای مسجد توسط خود اهالی نوقند آغاز شد و بنای قدیمی تخریب و دوباره در سه طبقه از نو بازسازی گردید.
در حال حاضر نوقند از امکانات تلفن - برق - لوله کشی آب، مسجد و حسینیه نوساز و یک مدرسه دبستان نوساز، کتابخانه، خانه عالم، کانون فرهنگی، پایگاه مقاومت بسیج، چمن مصنوعی، دکل همراه، دیجیتال و … برخوردار است و همچنین در سالهای اخیر جمعیت فصلی آن نیز افزایش یافته و خانه های زیادی در روستا مجدداً بازسازی و حتی خانه های جدیدی ساخته شدند که اغلب به دلیل سردی هوا بیشتر در تابستان مورد استفاده قرار می گیرد.
عکس نوقندعکس نوقندعکس نوقندعکس نوقندعکس نوقندعکس نوقند
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس