نهج السعاده فی مستدرک نهج البلاغه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] نهج السعاده فی مستدرک نهج البلاغه، اثر محمدباقر محمودی از دانشمندان معاصر ایران به زبان عربی؛ شهید مطهری راجع به این کتاب می گوید: خوشبختانه در عصرهای متاخر افراد دیگری از پی گردآوری اسناد نهج البلاغه برآمدند و شاید از همه جامع تر کتابی است به نام نهج السعاده، در این کتاب مجموعه سخنان حضرت اعم از نهج البلاغه جمع آوری شده است، این کتاب شامل نهج البلاغه فعلی و قسمت هایی علاوه بر آن است که سید رضی آن را جمع آوری نکرده است یا در اختیارش نبوده.
ایشان از جوانی به نهج البلاغه علاقه ی زیادی داشت، نواقص و کمبودهای آن گاهی موجب شبهاتی می شد؛ مثل عدم ذکر تمام کلمات، تقطیع یا حذف صدرو ذیل مطالب، از بین رفتن قرائن که باعث فهم مناسب متن می شد، انگیزه شد که ایشان با تلاش دست به تألیف نهج الشعاده بزند، وی معتقد بود، در زمینه فضایل و آثار اهل بیت روایات قابل قبول سایر مذاهب که در این زمینه موجود است، را باید آورد تا پذیرش همگان را به دنبال داشته باشد.
این کتاب به 5 باب تقسیم شده است: باب اول: خطبه ها، باب دوم: نامه ها، باب سوم: دعا، باب چهارم: وصایا، باب پنجم: حکم و کلمات قصار.
استاد محمودی ترتیب موضوعی را نیز تا حدودی مراعات کرده; بدین گونه که یک جلد از کتاب را به دعا و دو جلد دیگر را به وصیت نامه ها اختصاص داده است و در بخش های دیگر، گفتارها براساس ترتیب تاریخی تنظیم شده، البته اگر تاریخش معلوم بوده است; و این روش در هیچ یک از کتاب های گذشته و حاضر دیده نمی شود.
ترتیب کتاب تلفیقی است از دو شیوه موضوعی تاریخی.

[ویکی شیعه] نهج السعاده فی مستدرک نهج البلاغه (کتاب). نَهْجُ السّعادَة فی مُسْتَدْرَکِ نَهج ُالبلاغة، نوشته محمدباقر محمودی، دایرةالمعارف سخنان امیرمؤمنان است که حاوی بیش از ۵۰۰ حدیث، ۳۰۰ نامۀ امام علی(ع)، ۱۱۹ دعا، ۸۱ وصیت، کلمات قصار و همچنین مجموعه اشعار منسوب به امام علی(ع) است.
در تدوین این اثر، از منابع تمام فرق اسلامی استفاده شده و در مقایسه با سایر کتاب های مشابه، گسترده ترین کتابی دانسته شده است که با ذکر سند و منابع تدوین شده و محصول نیم قرن جستجوی نویسنده در میان هزاران کتاب خطی و چاپی است.
محمدباقر محمودی (۱۳۰۲ش ۱۳۸۵ش) در علامرودشت از توابع شیراز به دنیا آمد و تحصیلات حوزوی را از ۱۹ سالگی در نجف گذراند. وی ۳۳ عنوان تألیف و تحقیق، در ۵۴ جلد درباره اهل بیت نوشته است.

پیشنهاد کاربران

نهج السعاده فی مستدرک نهج البلاغه نام کتابی از محمدباقر محمودی ( متوفی ۱۳۸۵ خورشیدی ) است که با هدف تکمیل نهج البلاغه و استدراک بر آن در قالب مجموعه ای ۱۴ جلدی به زبان عربی منتشر گردید و موفق شد در سال ۱۳۷۷به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزیده شود. مرتضی مطهری در کتاب سیری در نهج البلاغه این اثر را مورد تمجید قرار داده است.
...
[مشاهده متن کامل]

محمدباقر محمودی در مصاحبه ای انگیزه خود نسبت به نگارش این کتاب را چنین بیان می کند:
من به خاطر علاقه ای که به اهل بیت علیهم السلام و به خصوص به آقا امیرالمؤمنین ( ع ) دارم، عمده مطالعاتم پیرامون تفسیر قرآن، روایات و زندگی اهل بیت ( ع ) است. در مطالعات خود با بعضی از گفته های مخالفین نهج البلاغه مواجه شدم و از آن شدیداً متأثر گردیدم. مدتی در این اندیشه بودم که چگونه میی توان این اشکالات را پاسخ داد، تا اینکه در کربلای معلاّ آقازاده آقامیرزا مهدی شیرازی ( ره ) را زیارت کردم و با دوستانی که در درس حاج یوسف خراسانی شرکت می کردند، قرار گذاشتیم که صبح ها کتاب بحارالانوار را مباحثه کنیم. هرکس هر روز یک صفحه می خواند و معنا می کرد. پس از مطالعه، دیدم که مرحوم مجلسی در بحارالانوار برخی از کلمات نهج البلاغه، چه خطبه ها و چه نامه ها و چه کلمات قصار، را از مصادر متعدد و گاهی به اسانید متعدد نقل کرده است. با توجه به شناختی که از احادیث بحارالانوار پیدا کردم، دیدم که جمع آوری مطالبی را که مرحوم مجلسی در بحار از امام علی ( ع ) نقل می کند و ضمیمه کردن آن به نهج البلاغه، میی تواند راهی مناسب برای پاسخ به معاندان و مخالفان نهج البلاغه باشد. هدف ما این بود که شواهد و اسانید موجود، ضمیمه نهج البلاغه شود تا مصادر و اسانید آن مشخص گردد. بر این اساس شروع به جمع آوری مصادر نهج البلاغة کردم،
کتاب حاضر در چهارده جلد و شش باب کلی تألیف شده است که آن ها عبارتند از:
• باب اول: خطبه ها
• باب دوم: نامه ها
• باب سوم:
• باب چهارم: وصایا ( توصیه ها )
• باب پنجم: حکمت ها و کلمات قصار
• باب ششم: اشعار منسوب به علی بن ابی طالب
محمودی این مجموعه را همانند کتاب وسائل الشیعه و بحارالانوار با ترتیب موضوعی خاصی به رشته تحریر درآورده. همچنین وی سخنان علی بن ابی طالب را با توجه به ترتیب تاریخی و زمانی ( و لو حدسی ) در این کتاب آورده، در انتهای هر قسمت هم سخنانی را که زمان آن مشخص نیست آورده است.

نهج السعاده فی مستدرک نهج البلاغه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/نهج‌السعاده_فی_مستدرک_نهج‌البلاغه

بپرس