نهان بیضگی

دانشنامه آزاد فارسی

نَهان بِیْضِگی (cryptorchism)
پایین نیامدن بیضه ها. در این حالت، نزول بیضه ها از حفرۀ شکم به کیسۀ بیضه، که معمولاً پیش از تولد صورت می گیرد، صورت نگرفته است. گاه یکی از بیضه ها در کیسۀ بیضه قرار دارد که به تک خایگی معروف است. در ده درصد از پسرها، هنگام تولد یک یا هر دو بیضه پایین نیامده است. معمولاً در چند هفتۀ اول پس از تولد این حالت رفع می شود. درغیر این صورت، بیضه را با عمل جراحی پایین می آورند تا عملکرد جنسی کودک در آینده با مشکل روبه رو نشود.

پیشنهاد کاربران

کریپتورکیدیسم یا نهان بیضگی، عدم وجود یک یا هر دو بیضه درکیسه بیضه است. این واژه از ریشه یونانی κρυπτός، kryptos به معنی پنهان، و ὄρχις، orchis، به معنی بیضه است. این اختلال، شایع ترین نقص مادرزادی دستگاه تناسلی است. حدود ۳٪ نوزادان پسرِ رسیده و ۳۰٪ نوزادان نارس با حداقل یک بیضه نزول نیافته متولد می شوند. با این حال، حدود ۸۰٪ از بیضه های نزول نیافته تا سال اول زندگی نزول می کنند ( اغلب در عرض سه ماه اول ) ، در نتیجه در واقع نهایتاً حدود ۱٪ با بیضه نزول نیافته باقی می مانند. در موارد استثنائی کریپتورکیدیسم ممکن است بعد از نوزادی، و گاهی اوقات در اواخر بزرگسالی بروز یابد.
...
[مشاهده متن کامل]

لازم است کریپتورکیدیسم را از مونوارکیسم افتراق دهیم که داشتن تنها یک بیضه است. اگرچه این بیماری ممکن است یکطرفه یا دوطرفه باشد، اما بیشتر بیضه سمت راست را تحت تأثیر قرار می دهد.
بیضه ای که در محل آناتومیک طبیعی اش نیست ممکن است:
• هرجای دیگر در امتداد مسیر نزول از بالا در رتروپریتوئن ( خلف صفاق ) ، درست زیر کلیه، تا حلقه مغبنی باشد؛
• در کانال اینگوینال قرار گرفته باشد؛
• به صورت نابجا، خارج از مسیر نزول، معمولاً در خارج از کانال اینگوینال و گاهی حتی زیر پوست ناحیه ران، پرینه، اسکروتوم مقابل یا کانال فمورال باشد؛
• رشدنیافته ( هیپوپلاستیک ) یا به شدت غیر طبیعی ( دیس ژنتیک ) باشد؛
• از دست رفته ( آنورکیا را ببینید ) باشد؛
حدود دو سوم مواردِ بدون وجود سایر ناهنجاری ها، یک طرفه است. یک سوم دیگر اغلب هر دو بیضه را درگیر می کند. در ۹۰٪ موارد، بیضه نزول نیافته در کانال اینگوینال لمس می شود. در موارد معدودی، بیضه نزول نیافته ممکن است در شکم پیدا شود یا اصلاً یافت نشود.
بیضه نزول نیافته ممکنست با عوارضی همچون کاهش باروری، افزایش خطر ابتلا به تومورهای ژرم سل بیضه، مشکلات روانی پس از بلوغ، پیچ خوردگی بیضه ( و انفارکتوس متعاقب آن ) و فتق مغبنی همراه باشد. بدون مداخله، یک بیضه نزول نکرده معمولاً طی سال اول زندگی نزول خواهد کرد، اما برای کاهش این پیامدها، می توان بیضه نزول نکرده را در نوزادی با یک روش جراحی به نام ارکیوپکسی به کیسه بیضه آورد.
اگرچه کریپتورکیدیسم تقریباً همیشه به فقدان مادرزادی یا نزول ناقص بیضه اشاره دارد، اما گاهی بیضه ای که در اوایل نوزادی در بیضه مشاهده شده، دچار صعود مجدد می شود و به داخل کانال مغبنی برمی گردد. بیضه ای که می تواند به راحتی بین کیسه بیضه و کانال حرکت کند یا حرکت داده شود، برگشت پذیر ( retractile ) نامیده می شود.

نهان بیضگینهان بیضگی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/نهان‌بیضگی

بپرس