نماز قضا

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] نماز قَضا (در مقابل نماز اَدا) هر نمازی که خارج از وقتِ تعیین شده اش خوانده شود. از آنجا که نمازها به واجب و مستحب تقسیم می شوند، قضای آنها نیز بر این دو قسم است. نماز در برخی موارد، مثلاً برای زن حائض و فرد نابالغ، قضا ندارد. پس از وفات فرد مکلّف، شخصی دیگری می تواند عهده دار قضای نماز آن فرد شود.
نماز قضا به نمازی گفته می شود که در وقت خود خوانده نشده و به جبران نمازی باشد که اقامه نشده باشد یا اینکه به طور صحیح انجام نشده باشد.
اگر حتی یک رکعت نماز در وقت مقررشده خوانده شود آن نماز، ادا است. وقت مقرر شده برای نماز صبح از طلوع فجر تا طلوع آفتاب؛ برای نماز ظهر از اذان ظهر تا پنج رکعت مانده تا اذان مغرب (طبق نظر آیات عظام امام خمینی، گلپایگانی، اراکی، فاضل، صافی، نوری و زنجانی) یا غروب آفتاب (طبق نظر آیات عظام خامنه ای، خویی، بهجت، مکارم و وحید)، برای نماز عصر از نماز ظهر تا یک رکعت پیش از اذان مغرب یا غروب آفتاب (طبق تفصیل گفته شده)؛ برای نماز مغرب از اذان مغرب تا پنج رکعت مانده به نیمه شب شرعی و برای نماز عشاء از نماز مغرب تا یک رکعت مانده به نیمه شب شرعی است.

پیشنهاد کاربران

نماز قَضا  به هر  نمازی  که خارج از وقتِ تعیین شده اش خوانده شود گفته می شود. از آنجا که نمازها به  واجب  و  مستحب  تقسیم می شوند، قضای آنها نیز دو نوع است. پس از وفات فرد  مکلّف، شخصی دیگری می تواند عهده دار قضای نماز آن فرد شود.
...
[مشاهده متن کامل]

مسلمانان در هر شبانه روز ۱۷ رکعت نماز می خوانند که این ۱۷ رکعت در ۵ نماز صبح و ظهر و عصر و مغرب و عشا انجام می شود. هر کدام از این نمازهای پنج گانه و نماز های واجب دیگر مانند نماز آیات وقتی دارد که در آن زمان می شود خواند و اگر بعد از گذشت وقت خوانده شود دیگر اصطلاحاً ادا نیست بلکه قضا است. به هر نمازی که خارج از وقت تعیین شده آن خوانده شود نماز قضا می گویند
نماز قضا دو نوع است، نماز قضای نماز های واجب که واجب است و نماز قضای نمازهای مستحب مانند نماز شب که به خوب بودن آن تاکید شده است.
نمازهایی که در زمان  بالغ نبودن،   روان پریشی، بیهوشی،   زمان کافر  بودن و زمان  حیض  و  نفاس  زنان خوانده نشده باشد، قضای آن نماز پس از رفع شدن این موارد واجب نیست.
در اسلام شیعه مراجع تقلید با شرایطی حکم بر وجوب نماز قضای پدر بر پسر بزرگ داده اند و البته برخی از مراجع نماز قضای مادر را نیز بر عهده پسر بزرگ می دانند.

نماز قضا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/نماز_قضا
نماز بجاآوری
قضا = بجا آوردن ( کار پس افکنده ای که در زمان خودش انجام نشده است )
نماز قضا ؛ نمازی که به حساب به جای نماز فوت شده خوانند. رجوع به قضا کردن شود :
خط شد پدید و طاعت ما ناتمام ماند
لطفی نیاز ما چو نماز قضا نداشت.
دانش ( از آنندراج ) .

بپرس