نقطه بحرانی

دانشنامه عمومی

نقطه بحرانی (ترمودینامیک). در شیمی فیزیک, ترمودینامیک, شیمی و فیزیک ماده چگال, یک نقطه بحرانی ( به انگلیسی: critical point ) که به نام حالت بحرانی ( به انگلیسی: critical state ) نیز شناخته می شود حالتی است که در آن مرزی بین دو فاز ماده وجود ندارد. این اتفاق در مقادیر مشخصی از دما، فشار و ترکیب رخ می دهد. چندین نوع نقطه بحرانی وجود دارد که شامل نقاط بحرانی بخار - مایع و نقاط بحرانی مایع - مایع است.
عکس نقطه بحرانی (ترمودینامیک)عکس نقطه بحرانی (ترمودینامیک)

نقطه بحرانی (ریاضیات). در حساب دیفرانسیل و انتگرال، نقطهٔ بحرانی یک تابع با متغیرهای حقیقی، نقطه ای درونی در دامنه تابع است که آن تابع در آن نقطه مشتق پذیر نبوده یا مشتق آن برابر صفر باشد. [ ۱]
مقدار تابع در نقطه بحرانی، مقدار بحرانی آن تابع نامیده می شود. این تعریف به توابع با چند متغیر، نگاشت های مشتق پذیر بین Rm و Rn و خمینه های مشتق پذیر قابل تعمیم است.
ریشه های مشتق، نقاط بازگشتی، زاویه دار، ناپیوستگی و عطف قائم، همگی جزو نقاط بحرانی تابع محسوب می شوند و نقاط ابتدا و انتها بازه نیز جزو نقاط بحرانی محسوب می شوند. در ضمن، اگر تابع f روی تعریف شده باشد و نقطهٔ c درون این بازه، اکسترمم مطلق تابع روی این بازه باشد، آنگاه c نقطهٔ بحرانی f است. هر نقطهٔ اکسترمم نسبی f نقطهٔ بحرانی f نیز هست، در صورتیکه یک نقطهٔ بحرانی ممکن است نقطهٔ اکسترمم نسبی نباشد.
عکس نقطه بحرانی (ریاضیات)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس