نقش اسوه ها در تبلیغ و تربیت

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «نقش أسوه ها در تبلیغ و تربیت»، اثر مصطفی عباسی مقدم، از دانشمندان معاصر است که به زبان فارسی پیرامون نقش الگویی به عنوان روشی مؤثر در تبلیغ اسلامی، سخن گفته است.
کتاب، شامل 15 فصل و یک مقدمه است. پس از مقدمه، به واژه ها و مفاهیم عام و خاص در باره اصطلاح الگو و سپس امکان تربیت و تقلید در انسان پرداخته و با بیان آرمان ها و اسطوره ها، به اهمیت الگوها اشاره می کند و به اهمیت روش الگویی می پردازد. در فصول بعدی، رابطه تبلیغ و تربیت، ویژگی های روش الگویی در تبلیغ، ویژگی ها و شرایط اسوه ها، رابطه الگو و الگوپذیر و همچنین سیمای اسوه هایی که در قرآن معرفی شده اند را بیان می کند. در دو فصل آخر کتاب نیز جامعه الگوی اسلامی و اصول حاکم بر این جامعه را مطرح نموده، به ضرورت الگو در جامعه و هر زمان اشاره می کند.
نگارش کتاب، به صورت سلیس و روان می باشد.
نوشتار حاضر در حد توان به موضوع الگو و اسوه و بررسی این روش در مؤثر بودن تبلیغ اسلامی پرداخته و سعی نموده از نظرگاه ها و جوانب مختلف، روش الگویی را به بحث کشیده و با کنکاش در زوایای گوناگون آن و روشن ساختن جایگاه و تأثیر اسوه ها، در جهت تبیین یکی از عناصر و شیوه های تبلیغ گامی بردارد و ضمن راه گشایی برای مبلغان، اهل تحقیق را سودمند افتد.
جنبه روان شناختی، جامعه شناختی و تربیتی موضوع، مؤلف را بر این داشته که به تناسب، آرای دانشمندانی چون پیاژه، کلاین برگ، آلبرت بندورا و برخی دیگر را بررسی نماید و ریشه های روانی و اجتماعی تقلید و الگوپذیری را مد نظر قرار دهد. همچنین در مورد جنبه تبلیغی مباحث، آراء و اندیشه های تبلیغی عده ای از صاحب نظران اروپایی و عرب در این زمینه مورد بررسی یا اشاره قرار گرفته و از آنها استفاده شده است. از طرف دیگر، هرچند بررسی جایگاه الگوها و اسوه ها در تبلیغ اسلامی مستلزم دستیابی به منابع کافی است، اما با کمبود این منابع، مؤلف محترم برآن شده تا، با مراجعه به منابع اصیل اسلامی، در جهت غنای بحث و رسیدن به رهیافت و دستاوری روشن بکوشد؛ ازاین رو، قسمت عمده مباحث، برگرفته از قرآن و سنت است.

پیشنهاد کاربران

بپرس