نعناعیان

/na~nA~iyAn/

فرهنگ فارسی

(اسم ) جمع نعناعی . یا تیره نعناعیان . تیره ای که از گیاهان دو لپه یی پیوسته گلبرگ که شامل گیاهانی علفی و خود رو میشود که در مزارع و کوهها و صحاری و لبه نهرها و رودخانه ها میرویند. یکی از علایم شناسایی آنها کرکهای مخصوصی است که بر روی برگهای آنها دیده میشود . بر روی این کرک ها کیسه کوچکی است که پرده نازکی آنرا پوشانده و در این کیسه اسانس های معطر خصوصا مانتول قرار دارد . این کیسه ها با لمس دست پاره شده و بوی خوش اسانس پراکنده و مشموم میشود. بسیاری از گیاهان این تیره را جهت استفاده از اسانس و استفاده های دارویی و بعنوان سبزی خوردنی میکارند . برگهای همه گیاهان این تیره ساده و متقابل است . ساقه آنها چهار گوش و در مقطع ساقه استوانه مرکزی و یک حلقه آندو درمی است که در چهار گوشه آن کلانشیم بسیار است. گلهای آنها نامنظم و اندکی شبیه به میمونیان میباشد . کاسه آنها دارای ۵ کاسبرگ بهم چسبیده است . جام آنها بشکل لوله ایست که ۵ دندانه دارد ( سه دندانه پایین بلندتر و دو دندانه بالا کوتاه ترند و تشکیل دو لبه ما مساوی میدهندباین جهت گیاهان این تیره بنام لبدیسان نیزموسومند ) . تعداد پرچم ها چهار و بداخل گلبرگها چسبیده اند . مادگی آنها دو خانه و هریک شامل دو تخمک است . بنابراین تخمدان آنها پس از رسیدن شامل چهار دانه میشود . گونه های مهم این تیره عبارتند از:پودنهنعنا ریحان سوسنبر فرنجمشک آویشن مریم گلی مریم نخودی اکلیل الجبلبادرنجبویه مرزه مرزنگوش اسطو خدوس زوفا . لبدیسان .

فرهنگ عمید

تیره ای از گیاهان دولپه ای پیوسته گلبرگ که در مزارع و کنارۀ رودها و نهرها می رویند و برگ های آن ها دارای کرک های نرم و اسانس معطر است از آن ها اسانس گرفته می شود و به عنوان سبزی های خوردنی به کار می روند، مانند نعناع، پودنه، ریحان، مرزه، آویشن، بادرنجبویه.

دانشنامه آزاد فارسی

نَعناعیان (Labiatae)
گیاهانی عموماً علفی، یک ساله و پایا و دارای ساقه های راست یا خزنده. ساقه های چهارگوش دارند. در این تیره ۴هزار گونه وجود دارد که در ۲۰۰ جنس قرار دارند. عده زیادی از آن ها سریعاً تحت تأثیر شرایط متفاوت محیط زندگی قرار می گیرند و تغییراتی را جهت سازش با محیط متحمل می شوند. در بین آن ها گونه های مفیدی وجود دارد که دارای مصارف پزشکی، خوراکی و زینتی اند و از بعضی از آن ها نیز اسانس گیری می شود. از انواع آن ها می توان به نعناع، پونه، مرزه، ریحان، مرزنجوش و بادرنجبویه اشاره کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس