نطبع

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی نَطْبَعُ: مُهر می نهیم - مهر می زنیم ( بر دل مهر زدن کنایه از این است که راه ورود هدایت و نور به آن دل را ببندند همانطور که وقتی چیزی را مُهر وموم می کنند چیزی نمی تواند به آن وارد شود.)
معنی نَّتَّبِعِ: که پیروی کنیم ( در اصل جزم داشته چون شرط برای جمله ی بعدی شده است ولی به دلیل تقارنش با ساکن یا تشدید در کلمه ی بعد حرف عین حرکت گرفته است )
معنی نَتَّبِعُ: پیروی کنیم
ریشه کلمه:
طبع (۱۱ بار)

مهر زدن. . در قاموس گوید: «طَبَعَ عَلَیْهِ:خَتَمَ». راغب گفته: طبع آن است که شی‏ء را به صورتی و شکلی در آوری مثل طبع سکّه و درهم. آن از ختم اعمّ و از نقش اخصّ است. از این جهت به سجّیه و خلق انسان طبع و طبیعت گفته‏اند که سجّیه نقش بستن و صورت و شکلی است در نفس انسان خواه از حیث عادت باشد و یا از جهت خلقت، ولی استعمال آن در خلقت بیشتر است. طبیعت آتش و دوا همان است که خدا در آنها گذاشته است. اینکه گوید: طبع از ختم اعم است زیرا ختم فقط مهر زدن می‏باشد ولی طبع در آن و نیز در تصویر و منقّش کردن به کار می‏رود. نقش از طبع اعمّ است که حتی به رنگ‏آمیزی و اثری که در زمین می‏ماند اطلاق می‏شود. مراد از طبع و مهر زدن به قلب آن است که شخص حاضر به قبول حق نشود و زیر بار آن نرود هر چند به آن یقین داشته باشد مثل . و آن یک نوع محو قابلیت ایمان است. و علت این مهر زدن کفر و تجاوز و ستمکاری است. آیات زیر مطلب فوق را روشن می‏کنند: . ، . . ملاحظه آیات شریفه نشان می‏دهد که مهر زدن از جانب خداست و اوست که به قلوب مهر می‏زند و چون کار به آنجا رسید دیگر صاحب چنین قلب ایمان نمی‏آوردو به حق تسلیم نمی‏شود، ولی علت این کار همان کفر و تعدّی و ظلم است چون کسی در این کارها پیوسته باشد متعاقب آن خداوند دلش را مهر می‏زند و از رحمت خداوندی به دور می‏شود (نعوذ باللّه منه).

پیشنهاد کاربران

بپرس