نصرالله انتظام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نصرالله انتظام فرزند انتظام السلطنه از رجال (سیاسی) دوره قاجار در سال ۱۲۷۹ (ه.ش)، در تهران متولد شد. سیاست مدار و وزیر در دوران پهلوی بود. وی رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۵۰ میلادی (۱۳۲۸ تا ۱۳۲۹ ه .خ.) و مدتی سفیر و نمایندهٔ دائم ایران در سازمان ملل متحد بود.
دوران تحصیل ابتدایی را در مدرسه آلمانی تهران گذراند. پس از طی تحصیلات ابتدایی وارد مدرسه حقوق و علوم سیاسی شد و در اواخر جنگ جهانی اول از این مدرسه فارغ التحصیل شد و در همان دوران به خدمت وزارت امور خارجه درآمد.
مشاغل سیاسی انتظام
انتظام مدت هشت سال در ادارات مختلف وزارت خارجه به کار اشغال داشت. پس از کودتا سوم اسفند ۱۲۹۹ به گفته خود، به اصرار معاون اداری مجلس به اداره تقنینیه مجلس منتقل شد. مدت خدمت وی در مجلس کوتاه بود و در اواخر دوره چهارم مجلس به دنبال انتصاب فروغی به وزارت امورخارجه در کابینه مستوفی الممالک، انتظام به وزارت خارجه منتقل و پست منشی اول اداره دوم سیاسی به وی واگذار شد و در ضمن به عنوان رییس اداره ترکیه به سفارت عثمانی در تهران معرفی شد. به لحاظ تصدی این پست، انتظام در جریان انعقاد پروتکل ایران و ترکیه در سال ۱۳۰۵ش به عنوان یکی از اعضای هیئت ایرانی در مذاکرات شرکت داشت. پس از آن وی به نیابت سفارت ایران در پاریس انتخاب شد و به کشور فرانسه رفت و بعد از آن به ترتیب به عنوان دبیر اول سفارت ایران در ورشو و ژنو خدمت کرد. در دوران اقامت در ژنو وی به عضویت هیئت نمایندگی ایران در جامعه ملل نیز منصوب شد. در سال ۱۳۱۱ش به تهران بازگشت و پس از چندی به عنوان عضو مقدم اداره عهود و جامعه ملل وزارت خارجه به سمت منشی هیئت ایران که ریاست آن با علی اکبر داور بود به ژنو عزیمت کرد تا در جلسات شورای جامعه ملل که به منظور رسیدگی به اختلاف ایران و انگلیس در مورد لغو امتیاز دارسی تشکیل شد، شرکت کند. پیش از سفر به ژنو وی از سوی محمدعلی فروغی'، وزیر امور خارجه وقت مامور راهنمایی هیئت اعزامی جامعه ملل که به منظور بررسی خرید و فروش زنان به شرق اقصی اعزام و دربازگشت خواستار بررسی این مساله در ایران شده بودند گردید. درباره نحوه برخورد و راهنمایی هیئت مزبور انتظام می نویسد:...چون مدت توقف هیئت کوتاه بود و افراد آن ناشی و تازه وارد بودند به اغلب پرسش های آنان جواب های بی سر و ته دادیم حتی نگذاردیم هیچ روسپی خانه ای را ببینند. پس از بازگشت از ژنو انتظام به گفته خود جهت سر و سامان دادن به اوضاع بد مالی خود تقاضای نیابت سفارت ایران در لندن را با فروغی مطرح کرد و پس از چندی به لندن رفت. مدت ماموریت او در لندن ده ماه بود و پس از مدتی به معاونت نمایندگی ایران در جامعه ملل و کاردار سفارت ایران در سوییس منصوب شد و پنج سال در این سمت باقی بود.
انتظام بعد از شهریور ۱۳۲۰
او در سال ۱۳۱۷ش به تهران مراجعت کرد، و چندی در وزارت امور خارجه به عنوان رییس اداره سوم سیاسی خدمت کرد و پس از آن به سمت رییس تشریفات دربار منصوب شد. در جریان قضایای سوم شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران وی کماکان در این سمت قرار داشت. پس از سقوط رضاشاه و تحولات سیاسی ناشی از حضور متفقین در کشور، انتظام فعال تر و در سطح بالاتری در مسائل سیاسی کشور حضور یافت. مشاغلی که در طول دوران جنگ جهانی دوم بر عهده انتظام قرار گرفت به شرح زیر است. وزیر بهداری در کابینه احمد قوام، وزیر پست و تلگراف در کابینه دوم سهیلی، وزیر راه در کابینه سوم سهیلی و کابینه مرتضی قلی بیات در اسفند ۱۳۲۴. انتظام از پست وزارت امور خارجه استعفا داد و در همین زمان به عنوان عضو هیئت ایران که جهت شرکت در کنفرانس سانفرانسیسکو عازم آمریکا بوده به این کشور سفر کرد. در این کنفرانس انتظام به عنوان یکی از اعضا کمیسیون مقدماتی مزبور انتخاب شد. وظیفه این کمیسیون تدوین مقررات اجرای منشور سازمان ملل متحد و ارائه آن به نخستین مجمع عمومی سازمان بود نخستین مجمع در سال ۱۳۲۵/۱۹۴۶ در لندن تشکیل شد و انتظام به عنوان عضو هیئت نمایندگی ایران به ریاست تقی زاده سفیر ایران در لندن بود، در مجمع عمومی شرکت کرد پس از برگزاری مجمع عمومی، انتظام به سمت رییس هیئت نمایندگی ایران در سازمان ملل برگزیده شد. به هنگام تصدی این پست از سوی انتظام محمدرضا پهلوی بنا به دعوت رییس جمهور آمریکا سفری به این کشور کرد و انتظام به هنگام ورود شاه به نیویورک از وی استقبال کرد. در جریان مراسم استقبال انتظام بر خلاف معمول دست شاه را نبوسید و این امر موجب رنجش و عصبانیت وی گردید.
انتظام در مجمع عمومی سازمان ملل
...

پیشنهاد کاربران

بپرس