نشید


مترادف نشید: آواز، آهنگ، ترانه، تصنیف، سرود، نغمه

لغت نامه دهخدا

نشید. [ ن َ / ن ِ ] ( ع اِ ) آواز. ( یادداشت مؤلف ) :
نوای قمری و طوطی که بارودست می بر سر
نشید بلبل و صلصل ،قفانبک و من ذکری.
منوچهری.
تو کم از مرغی مباش اندر نشید
بین ایدی خلف عصفوری بدید؟
مولوی.
|| شعر. ( دهار ) ( مهذب الاسماء ). شعر. سرود. ( برهان قاطع ) ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). چامه. ( یادداشت مؤلف ) :
سوزنی پیر ثناگوی تو است
چون کند مدح تو انشا و نشید.
سوزنی.
جان سخنوران را مرشد نشید من به
بهر چنین نشیدی منشد رشید بهتر.
خاقانی.
می خواند نشید از سر هوش
هر کس که شنید گشت مدهوش.
نظامی.
آواز نشید برکشیدی
بیخود شده سو به سو دویدی.
نظامی.
می خواند نشید مهربانی
بر شوق ستاره یمانی.
نظامی.
|| خوانندگی. ( آنندراج ) ( برهان قاطع ). آوازخواندگی. ( غیاث اللغات ) ( ناظم الاطباء ). شعر خواندن و آواز بلند کردن. ( غیاث اللغات ) :
چون به گور آن ولی نعمت رسید
گشت گریان زار و آمد در نشید.
مولوی.

نشید. [ ن َ ] ( ع اِ ) بلندی آواز. ( منتهی الارب )( ناظم الاطباء ). بلند کردن آواز. ( شرح قاموس از حاشیه برهان ). رفعالصوت . ( متن اللغة ) ( اقرب الموارد ) ( المنجد ). || شعر در جواب خوانده شده. ( منتهی الارب ). شعر در جواب شعر خوانده شده. ( ناظم الاطباء ). شعری که در جواب با هم خوانده باشند. ( شرح قاموس از حاشیه برهان ). شعر متناشد بین قوم. ( متن اللغة ) ( اقرب الموارد ). نشیدة. انشود. ( المنجد ). ج ، نشائد .

فرهنگ فارسی

شعری که درجمع برای دیگران بخوانند، سرودو آواز
۱- (مصدر ) بالا بردن صوت. ۲- (اسم ) شعری که برای یکدیگر خوانند . ۳ - نظم و نثری که بدان ترنم کنند . ۴ - سرود : میخواند نشید مهربانی بر شوق ستاره یمانی . ( نظامی گنجینه گنجوی .ص ۳۵۸ ) یا نشید عرب .از اقسام چهارده گانه اصناف تصانیف که بوسیله قدما در اشعار عرب انشاد شده است و آن چنان باشد که دو بیت عربی را به نثر نغمات ادا کرده اند و دو بیت دیگر را به نظم نغمات .
آواز . یا شعر . سرود . یا خوانندگی .

فرهنگ معین

(نَ ) [ ع . ] (اِ. ) ۱ - شعری که در انجمنی برای یکدیگر بخوانند. ۲ - در فارسی به معنای سرود و آواز.

فرهنگ عمید

۱. شعری که در جمعیت یا انجمنی برای یکدیگر بخوانند.
۲. سرود، آواز.

دانشنامه آزاد فارسی

نَشید
نوعی تصنیف در موسیقی قدیم ایران. این نوع اگر روی شعر عرب ساخته می شد به آن نشید عرب و اگر روی شعر فارسی ساخته می شد به آن نشید عجم می گفتند. آن گونه که از کتاب های قدیم موسیقی ایرانی برمی آید، نشید عرب از اقسام تصنیف و از قدیمی ترین آن هاست و در بعضی از نشید های عرب دو بیت شعر عربی بدون ضرب و به حالت آواز خوانده می شد.

پیشنهاد کاربران

نشید
نَشید نوعی موسیقی آوازی یا سرود است که در میان کشورهای عربی و اسلامی محبوبیت خاصی دارد. از نظر فنی، نشید آهنگ هایی با محوریت اسلامی هستند که اغلب بدون موسیقی، فقط بر اساس صدای انسان ( اغلبا مرد ) و برخی جلوه های صوتی ( Auto Tune ) در صورت وجود، خوانده می شوند. مطالب و اشعار یک نشید معمولاً به اعتقادات، تاریخ و دین اسلامی و نیز وقایع جاری اشاره می کند. از آنجا که در تمام مذاهب اسلامی استفاده از آلات موسیقی منع و حرام اعلام شده است به همین خاطر هنرمندان مسلمان به این نوع از آواز که برمبنای هم خوانی و ضرب آهنگِ بدون موسیقی بنا شده است، توجه زیادی داشته اند.
...
[مشاهده متن کامل]

استفاده نشید برای جهاد
همانطور که در مقاله اشاره شد، از نشید برای جهاد هم استفاده میشود. از این رو هم گروه های جهادی برای تبلیغ و… نشید تولید میکنند.
گروه داعش نیز به دلیل استفاده از نشید در ویدئوها و تبلیغات خود مشهور است، نمونه های بارز آن سرود أمتی قد لاح فجراٌ و صلیل الصوارم است که به عنوان سرود غیررسمی داعش تلقی شد. اکثر نشیدهای داعش توسط موسسه اجناد که یکی از چندین موسسه های رسانه ای داعش است، تولید می شود. این گروه در تبلیغات خود بسیار ماهر بوده و با پخش رسانه های صوتی ، تصویری ، مجله ، پادکست و… اثر بخشی خاص تری نسبت به گروه های جهادی دیگر داشته است. به طوری که حتی کسانی که عضو داعش نیستند نیز از نشید ها و محتوا های تولید شده این گروه تعریف و تمجید کرده اند و اکثر نشید های داعش ، تبدیل به میم های اینترنتی برای جوانان شده اند.
نشید در شرع
گوش دادن به نشیدهای اسلامی در حد مجاز جایز است، زیرا گوش دادن به نشیدها یکی از اعمالی بود که در سنت صحابه انجام می شد. گزارش شده است که اصحاب رسول خدا در کارهای خود ( حفر سنگر و ساخت مسجد ) و در سفر برای جهاد و مناسبتها آهنگ می خواندند و از آن برای تسکین خود استفاده می کردند و احساسات خود را با آن تحریک می کردند.
علما و سازها
برخی علما استدلال می کنند که استفاده از آلات موسیقی به طور ضمنی در احادیث ممنوع است. بنیانگذاران هر چهار مذاهب اسلامی و بسیاری دیگر از علمای برجسته، در مورد مشروعیت و استفاده از آلات موسیقی بحث کرده اند. به عنوان مثال، با توجه به مکتب حنفی، مرتبط با محقق ابوحنیفه، اگر فردی شناخته شده است که برای منحرف کردن مردم از خدا آلات موسیقی می نوازد، شهادت وی پذیرفته نمی شود. اکثریت دانشمندان مسلمان به طور سنتی معتقد بودند که آلات موسیقی تا زمانی مجاز هستند که از آنها برای منحرف کردن مردم از عبادت و دور کردن آنها از خدا استفاده نشود. اگرچه اقلیتی با این دیدگاه مخالفند

نَشید : . 1 - شعری که در انجمنی برای یکدیگر بخوانند. 2 - در فارسی به معنای سرود و آواز.

بپرس