نشانه های ظهور امام زمان

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] نشانه های ظهور امام زمان (عج). رهبران و بزرگان دین، برای جلوگیری از انحراف ها و کج روی ها، باید منجی و مصلحِ آخر زمان را با تمام شاخصه ها و خصال معرفی نمایند و برای ظهور او نشانه ها و علایمی را بیان کنند تا مردم در تحیر و تردید نمانند. ظهور منجی بشر در دوران آخر زمان، باوری است قطعی و همگانی. ادیان و شرایع توحیدی و غیرتوحیدی و نیز بعضی از مکاتب بشری، نوید چنین روزی را به پیروان خویش داده اند. در این میان، اسلام با مبانی قوی نظری و عملی، موضوع ظهور را به صورت صحیح تبیین کرده و با راهکارهای مناسب و درخور، واژه انتظار و منتظرِ مصلح را در میان جوامع اسلامی تبیین کرده است. واژه مهدویت و مهدی علیه السلام تبلور فرهنگ انتظار است که همه مسلمین، اعم از شیعه و اهل سنت در باور داشت آن، اتفاق نظر دارند.
از زمان ظهور اسلام، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام و صحابه و یاران ایشان، عهده دار تبیین فرهنگ مهدویت بوده اند و این رسالت در هر عصری، میان آن ها ادامه پیدا کرده تا دوران غیبت کبری امام زمان علیه السلام که در این برهه مهم و حساس، علما و مبلغان دینی مسئولیت تبیین و تثبیت آن را به عهده گرفته و مردم را به فرارسیدن روزگار ظهور امیدوار می کنند.
ضرورت بیان نشانه های ظهور
هر مسئله ای که اهمیت و مقبولیت عمومی داشته باشد، مخاطرات و تهدیدها نسبت به آن از ناحیه سودجویان و فرصت طلبان بیشتر خواهد شد؛ از جمله این مسائل که دارای شاخصه های جهانی و همگانی است، ظهور منجی است که به منزله اعتقاد و باور عمومی در همه ادیان مطرح شده است. طبیعی است افرادی که به دنبال منفعت و سودجویی فردی اند با آزمندی بسیار و با ظاهرسازی فریبنده به اغفال مردم می پردازند تا به نیت سوء خود برسند.
از این رو بیان نشانه ها و علایم ظهور، ضروری است و رهبران و بزرگان دین، برای جلوگیری از این انحراف ها و کج روی ها و برای حفظ باورهای اصیل مردم، باید منجی و مصلحِ آخر زمان را با تمام شاخصه ها و خصال معرفی نمایند و برای ظهور و قیام او نشانه ها و علایمی را بیان کنند تا مردم در تمیز سره از ناسره در تحیر و تردید نمانند. از همین رو در روایات و احادیث بسیاری منجیِ آخر زمان (حضرت مهدی علیه السلام) و کیفیت ظهور او، با تمام علایم و نشانه ها بیان شده است.
در رویکرد کلی و کلان، می توان نشانه ها و علایم ظهور امام زمان علیه السلام را به انواع مختلف تقسیم کرد که به یکایک آن ها خواهیم پرداخت:
آن دسته از نشانه ها و علایمی که شاخصه های کلی و عمومی دارند یعنی در قالب پدیده خاص، در برهه خاص و در افراد خاصی متصف نشده اند، «علایم عمومی» نامیده می شوند؛ نظیر احادیث و روایاتی که از احوال و اوضاع مردمان آخر زمان خبر می دهند و از انحرافات و کج روی هایی که در آن دوره رخ می دهد سخن به میان آورده اند که در واقع، نوعی بیان علایم و نشانه های ظهور امام زمان علیه السلام است، اما در قالب و معیار کلی و عمومی.

پیشنهاد کاربران

ستاره شبان شانه یا اِبطُ الجوزاء
یا بیتِلجیوس ( Betelgeuse ) در
صحابی شکارچی یا اوریون ( Orion ) ،
پیرترین ستاره غول سرخ شناخته شده کیهان است
که هرلحظه احتمال مرگ آن
درپی انفجاری کیهانی و تبدیل آن
...
[مشاهده متن کامل]

به اَبَرنواَختر یا سوپرنوا ( Supernova )
وجوددارد ؛
این ستاره با قطر یک میلیارد کیلومتر ،
درفاصله ۵۳۰ سال نوری از ما قراردارد
که درصورت انفجار ،
نزدیک ترین ابرنواختر به زمین
در تاریخ بشر خواهدبود و
ازآن پس تا هفته ها همانند
یک ماه دوم در آسمان خواهد درخشید !
ناگفته نماند که
پدیداری نور انفجار آن در زمان حال
بمعنای وقوع آن در ۵۳۰ سال قبل
در اواخر عصر تِیموری است !
ستاره بیتلجیوس کلاهک برآمده بسیار عظیمی ،
ناشی از فوران جریان پرفشار پلاسما
از عمق هسته اش ، در پهلو ی خود دارد
که احتمال میرود بدین ترتیب
انفجار آن از سمت این کلاهک
دوبرابر شدیدتر باشد ؛
نشانه ظهور :
پدیداری ستاره ای درخشان
چون ماه از مشرق در ماه رمضان ،
که دو طرفش خم شود
و سپس ( چون حلقه؟ )
به هم متصل گردد . . .
امیرالمومنین علی بن ابیطالب ( ع )
پیشین ، علامه مجلسی
روضه کافی ، شیخ کلینی
گویا حتی فُرم بصری
منظره انفجار این ابرنواختر ،
بصورت یک هلال ماه
که به حلقه کامل مبدل شود ،
۱۴۰۰سال پیش توسط معصومین ( ع )
تشریح شده است !

بپرس