نزهه الاذهان فی اصلاح الابدان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نزهة الاذهان فی اصلاح الابدان (کتاب). «نزهة الاذهان فی اصلاح الابدان» که با نام نزهة الاذهان فی طب الابدان نیز از آن یاد می شود از جمله نگاشته های انطاکی است که وی مباحث مهم و کلیات دانش پزشکی را در آن به رشته تحریر درآورده است.
این اثر در بین آثار انطاکی- پس از تذکرة اولی الالباب - از جایگاه ارزنده ای برخوردار است، از این رو مؤلف خود شرحی برآن با نام تحفة الخان فی شرح نزهة الاذهان نگاشته است همچنین تلخیصی از آن با عنوان «فوائد فی الطب مختصرة منقولة عن نزهة الاذهان» ترتیب داده است. این اثر در پی درخواست یکی از بزرگان اجتماعی از مؤلف به رشته تحریر درآمده است.

[ویکی نور] «نزهة الاذهان فی اصلاح الابدان» که با نام نزهة الاذهان فی طب الابدان نیز از آن یاد می شود از جمله نگاشته های انطاکی است که وی مباحث مهم و کلیات دانش پزشکی را در آن به رشته تحریر درآورده است. این اثر در بین آثار انطاکی -پس از تذکرة اولی الالباب- از جایگاه ارزنده ای برخوردار است، از این رو مؤلف خود شرحی برآن با نام تحفة الخان فی شرح نزهة الاذهان نگاشته است همچنین تلخیصی از آن با عنوان «فوائد فی الطب مختصرة منقولة عن نزهة الاذهان» ترتیب داده است. (رک: کشف الظنون، ج2، ص748؛ ایضاح المکنون، ج3، ص157؛ اعیان الشیعه، ج6، ص376).
این اثر در پی درخواست یکی از بزرگان اجتماعی از مؤلف به رشته تحریر درآمده است. (نزهة الاذهان، ص 99-100).
کتاب مشتمل بر دو مقدمه از محقق و مؤلف، هفت فصل و یک خاتمه تشکیل شده است. در مقدمه محقق شرح حال مؤلف و عصر او، شاگردان، تألیفات، نسخ خطی و شیوه تصیحیح اثر مورد بررسی قرار گرفته است. مقدمه مولف نیز پیرامون علم طب، موضوع و اقسام آن است. هر یک از فصول کتاب نیز مشتمل بر بخش هایی است.
کتاب از آثار ارزشمند در مبحث کلیات پزشکی و درمان بیماری هاست که به قلم یکی از بزرگ ترین پزشکان مسلمان به رشته تحریر درآمده است.
مؤلف دراین اثر گاه اصطلاحات جدیدی را به جای اصطلاحات پیشینیان پیشنهاد می دهد. از جمله عنق رحم را به جای واژه فم رحم، شرائین را به جای عروق، غثیان را به جای غثی، حموله را به جای فرزجه استعمال می کند.

[ویکی فقه] نزهه الاذهان فی اصلاح الابدان (کتاب). «نزهة الاذهان فی اصلاح الابدان» که با نام نزهة الاذهان فی طب الابدان نیز از آن یاد می شود از جمله نگاشته های انطاکی است که وی مباحث مهم و کلیات دانش پزشکی را در آن به رشته تحریر درآورده است.
این اثر در بین آثار انطاکی- پس از تذکرة اولی الالباب - از جایگاه ارزنده ای برخوردار است، از این رو مؤلف خود شرحی برآن با نام تحفة الخان فی شرح نزهة الاذهان نگاشته است همچنین تلخیصی از آن با عنوان «فوائد فی الطب مختصرة منقولة عن نزهة الاذهان» ترتیب داده است. این اثر در پی درخواست یکی از بزرگان اجتماعی از مؤلف به رشته تحریر درآمده است.
ساختار
کتاب مشتمل بر دو مقدمه از محقق و مؤلف، هفت فصل و یک خاتمه تشکیل شده است. در مقدمه محقق شرح حال مؤلف و عصر او، شاگردان، تالیفات، نسخ خطی و شیوه تصیحیح اثر مورد بررسی قرار گرفته است. مقدمه مولف نیز پیرامون علم طب ، موضوع و اقسام آن است. هر یک از فصول کتاب نیز مشتمل بر بخش هایی است.
گزارش محتوا
کتاب از آثار ارزشمند در مبحث کلیات پزشکی و درمان بیماری هاست که به قلم یکی از بزرگ ترین پزشکان مسلمان به رشته تحریر درآمده است. مؤلف دراین اثر گاه اصطلاحات جدیدی را به جای اصطلاحات پیشینیان پیشنهاد می دهد. از جمله عنق رحم را به جای واژه فم رحم، شرائین را به جای عروق، غثیان را به جای غثی، حموله را به جای فرزجه استعمال می کند. از سوی دیگرمشاهده می کنیم که انطاکی بسیار از آراء اطبای پیش از خود تاثیر پذیرفته است و اقوال آنها را به وفور نقل می کند. کسانی مانند ابن سینا بقراط ، جالینوس . البته بیشتر آنچه را نقل می کند تحریر و نگاشته خود اوست و گاه تصریح می کند که مطلبی را آزموده است. خصوصیت دیگر این اثر اختصار و در عین حال جامعیت آن است. این کتاب در کنار کتاب ارزشمند دیگر مؤلف یعنی تذکرة اولی الالباب می تواند مجموعه ای مناسب برای کسانی باشد که علاقه مند به آموزش مباحث طب سنتی اند. بیان مؤلف نیز در شیوه بیان مطالب بیانی روان و خالی از پیچیدگی است. در عین حال مؤلف از اطناب های بی مورد نیز پرهیز می نماید.
← عناوین مطالب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس