نبردهای شامپانی

دانشنامه آزاد فارسی

نبردهای شامْپانی (Battles of Champagne)
دو نبرد در جنگ جهانی اول، یکی از دسامبر ۱۹۱۴ تا مارس ۱۹۱۵ و دیگری در سپتامبر و اکتبر ۱۹۱۵ در منطقۀ شامپانی واقع در شمال شرقی فرانسه بین نیروهای آلمان و فرانسه. حملات فرانسوی ها برای کاهش فشار آلمان به روس ها، با کشاندن سربازان آلمانی از جبهۀ شرقی به این ناحیه صورت گرفت. فرانسوی ها در این امر موفق شدند اما هیچ دستاورد واقعی از خاک آن منطقه عایدشان نشد و با تلفاتی هم که هر دو طرف دادند، هزینۀ سنگینی متحمل شدند. در نبردهای دسامبر ۱۹۱۴ تا مارس ۱۹۱۵ طرفین جنگ عمدتاً در سنگرهایشان بودند و نبرد نیز فقط به یک رشته تک ها و پاتک های محدود بود و به تناوب در سرتاسر زمستان ادامه داشت. پشتیبانی توپخانه در این مدت بسیار گسترده بود، به طوری که در فوریه فرانسوی ها فقط طی ۲۴ ساعت بیش از ۱۰۰هزار گلولۀ توپ شلیک کردند، اما در پایان جنگ فقط ۴۵۰ متر پیشروی داشتند. در نبرد سپتامبر و اکتبر ۱۹۱۵، فرانسوی ها در حملۀ اول ۴ کیلومتر از خاک شامپانی را در همان روز اول به تصرف درآوردند، اما عملیات واحدهای مستقر در جنوب خط حمله چندان مؤثر نبود. حتی به آلمان ها امکان داد با عقب نشینی خود مواضع دفاعی شمال را تقویت کنند. آنان با کمک سربازان ذخیره که از قسمت های دیگر جبهه آورده بودند، جلو پیشروی فرانسوی ها را به مدت طولانی گرفتند. هنگامی که فرانسوی ها حملات خود را در ۲۶ سپتامبر از سر گرفتند، نیروهای آلمانی آنان را عقب راندند و سومین تلاش فرانسوی ها نیز در چهارم اکتبر متوقف شد. این نبرد بدون نتیجه فروکش کرد و به تدریج پایان یافت. ارتش فرانسه ۱۲۰ هزار کشته و اسیر و ۲۶۰هزار زخمی و مجروح به جا گذاشت، در حالی که تلفات آلمان ها حدود ۱۴۰هزار نفر برآورد شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس