ناهنجاری اخلاقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در ایجاد ناهنجاری های اخلاقی، دو علت داخل خانواده و خارج از خانواده اثر می گذارد. در این نوشتار عمدتاً به علل خارج از خانواده پرداخته شده است.
اخلاق و شخصیت رابطه تنگاتنگی دارد. شخصیت آدمی عبارت است از «مجموع فعالیت های روانی، احساسات، افکار، عواطف و رفتار و کردار او که نمودار و ترجمان آن فعالیت ها هستند.»
این شخصیت در تعامل با اطراف خود دست خوش تغییراتی می شود. و این تغییرات اجتناب ناپذیر است. از ویژگی های مهم انسان «تحول و تطور پذیری» و «قابلیت شکل گیری های گوناگون شخصیت است» انسان به گونه ای آفریده شده است که می تواند با آگاهی و آزادی در محدوده ای نسبتاً گسترده راه خود را بر گزیند و در همان راه منتخب خود، «شخصیت» و هویت فکری، اخلاقی و فرهنگی خویش را شکل بخشد.
اگر تکامل پذیری و قابلیت تغییر در طبیعت و گوهر وجود انسان نبود، علم اخلاق و سایرعلوم تربیتی نیز متصور نبود. بیشترین تاثیر پذیری انسان در زمان نوجوانی است. پس از دوره نوجوانی، مرحله جوانی است که در این دوران نیز تأثیرات مثبت و منفی بر اخلاق، بسیار مهم و قابل اهمیت است. علّت اصلی در آسیب پذیری این دو مرحله یکی غلبه احساسات بر وجود فرد، و دیگری محدودیت تجربه است. در این دوره احساسات مالک اصلی آدمی شمرده شده و با تمام قدرت انسان را مسخّر خود می نماید. از سوی دیگر، فقدان تجربیات اجتماعی موجب می شود که این گروه سنی نتواند معادلات پیچیده محیط ارتباطی خود را بدقت ارزیابی کند.

عوامل موثر در بروز ناهنجاری های اخلاقی
درباره شناخت عوامل موثر در بروز ناهنجاری های اخلاقی، ابتدا آن را بر دو شاخه علل داخل خانواده و دیگری علل خارج از خانواده دسته بندی می کنیم. در این نوشتار عمدتاً به علل خارج از خانواده پرداخته و سایر علل را به محل دیگر وا می گذاریم.

← عوامل اجتماعی
۱. ↑ فلسفه تعلیم و تربیت، انتشارات دفتر همکاری حوزه و دانشگاه، ج ۱، ص ۵۱۰.۲. ↑ فلسفه تعلیم و تربیت، ص ۵۰۶.۳. ↑ شرفی، محمد رضا، پیشنهاد های تربیتی، انتشارات تربیت تهران، ۷۴، ص ۱۶۳ ـ ۱۶۵.۴. ↑ طوسی، الامالی، ص ۵۱۸.۵. ↑ مجلسی، بحارالانوار، ج ۱، ص ۱۶۰، علی (علیه السلام):«فساد الاخلاق بمعاشره السفهاء».
...

پیشنهاد کاربران

بپرس