نانوفیلتراسیون

دانشنامه عمومی

نانوفیلتراسیون ( به انگلیسی: Nanofiltration ) یا نانوپالایش، روش جدیدتری از فرآیندهای فیلتراسیون غشایی است. این روش معمولاً برای جداسازی ذرات از آب هایی استفاده می شود که دارای مقادیر کمی از مواد جامد محلول هستند؛ مانند آب های سطحی و آب های شیرین زیرزمینی. هدف این روش حذف کاتیون های چند ظرفیتی و حذف مواد ضدعفونی کنندهٔ پیش ساخته مانند مواد آلی طبیعی و مصنوعی است. [ ۱] [ ۲] [ ۳]
کاربرد نانوفیلتراسیون در صنایع غذایی مانند صنایع لبنی به طور گسترده ای در حال گسترش است. در این صنایع برای حذف جزئی مواد معدنی ( یون های تک ظرفیتی ) از نانوفیلتراسیون استفاده می شود.
تاریخچه نانو فیلتراسیون به دههٔ هفتاد میلادی بازمی گردد. زمانی که غشاهای اسمز معکوس با فشارهای نسبتاً پایین همراه با جریان آب تصفیه ای قابل قبول، بسط و توسعه پیدا کردند. استفاده از فشارهای بسیار بالا در فرایند اسمز معکوس، اگر چه منجر به تهیهٔ آب با کیفیت بسیار عالی می شد، ولی به همان نسبت هزینهٔ گزاف انرژی مصرفی، عاملی نگران کننده به شمار می آمد. در نتیجه، تهیهٔ آب با استفاده از این روش از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبود؛ بنابراین استفاده از غشاهایی که درصد کم تری از ترکیبات محلول را حذف می کردند، اما قدرت نفوذ آب بیشتری داشتند و به طبع آن، حجم آب تصفیه شده با کیفیتی مطلوب ( درحد استانداردهای مورد نظر ) را افزایش می دادند، در فناوری جداسازی یک پیشرفت قابل ملاحظه به شمار می آمد. از این رو غشاهای اسمز معکوس با فشار پایین، به عنوان غشاهای نانو فیلتراسیونی شناخته شدند.
پژوهش هایی که برای توسعهٔ غشاهای اسمز معکوس توسط جان کدوت ( به انگلیسی: John Cadotte ) صورت می گرفت، در سال ۱۹۸۴ میلادی منجر به گونهٔ جدیدی از غشا شد که اولین نمونه در دسته بندی نانوفیلتراسیون شناخته می شود. غشاهای ساخته شده توسط کدوت یون های کلرید را با شار بالا از خود عبور می دادند و در مقابل، یون های سولفات را به خوبی و به سرعت جدا می کردند.
نانوفیلتراسیون یک روش مبتنی بر فیلتراسیون غشایی است و از منافذی در مقیاس نانومتری استفاده می کند که از غشا عبور می کنند. غشاهای نانوفیلتراسیون منافذی در مقیاس ۱ تا ۱۰ نانومتر دارند که از اندازهٔ منافذ در ریزپالایش ( میکرو فیلتراسیون ) و فراپالایش ( اولترا فیلتراسیون ) کوچک تر و از منافذ روش اسمز معکوس کمی بزرگ تر است. غشاهای مورد استفاده در نانوفیلتراسیون عمدتاً از لایه های نازک پلیمری ساخته می شوند. [ ۳] موادی که استفاده می شوند هم اغلب پلی اتیلن ترفتالات یا فلزاتی مانند آلومینیوم هستند. [ ۴] ابعاد منافذ توسط پی اچ ( به انگلیسی: pH ) ، دما و زمان گسترش، با تراکم منافذ در بازهٔ ۱ تا ۱۰۶ منفذ در سانتی متر مربع کنترل می شود.
عکس نانوفیلتراسیونعکس نانوفیلتراسیون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس