میرزا محسن کوچه باغی تبریزی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] منبع: نشریه رها
فقیه اهل بیت عصمت و طهارت حضرت آیت الله العظمی حاج میرزا محسن کوچه باغی تبریزی مدظله العالی از سرمایه های عظیم علمی و معنوی و از مراجع تقلید و علمای صاحب نام و توانمند حوزه علمیه و عالم تشیع در 11 ربیع الاول سال 1345 هـ.ق در خانواده ای مذهبی، متدین و روحانی و دوستار اهل بیت عصمت و طهارت علیهماالسلام در شهر تبریز دیده به جهان گشود و پدرشان آیت الله میرزا عباسعلی کوچه باغی که از علما و روحانیون صاحب نام آن زمان در تبریز بودند، در گوش نوزاد اذان و اقامه خوانده و از خداوند سعادت و نیک بختی فرزند را خواستند.
او در کودکی تحت تربیت پدر بزرگوارش آیت الله کوچه باغی قرار گرفت و از همان کودکی به دنبال پدر بزرگوارشان تقلید نماز خواندن را به جا می آورد و از 6 تا 7 سالگی شروع به نماز به همراه پدر نمودند و پدرشان را در تمام مراسمات و جلسات مذهبی همراهی می نمودند و در جلسات درسی که شاگردان ایشان حضور داشتند، حاضر می شد و با دروس حوزوی آشنایی بیشتری می یافت و گویی ندایی از درون او را به این وادی رهسپار می کرد و پدر می دانست آینده درخشانی در انتظار این فرزند است، آثار معنوی حضور در این مجالس تاثیرات خود را گذارده بود و ایشان را به وادی حجت حضرت حق ره می نمود.
در دوران کودکی روخوانی قرآن را نزد زنان مومنه ای که در آن زمان به آموزش قرآن می پرداختند، آموخت و تمامی قرائت قرآن را یاد گرفت و بعد از آن به پیشنهاد پدر بزرگوارشان وارد مدرسه شد که همزمان برخی دروس پایه برای حوزه را نزد ایشان تلمذ می نمود، دروس ابتدایی را تا ششم آن زمان در مدرسه اعتماد که بعدها به انوری تغییر نام داد به اتمام رسانید، ایشان به حدی باهوش بودند که در آن مقطع رتبه اول را کسب نمودند به طوری که مسئولان مدرسه برای ایشان جایزه ای در نظر گرفته بودند.
زمان درس ایشان در مدرسه مواجه با زمان دیکتاتوری رضاخانی بود و به علت سخت گیری در انجام امور مذهبی در دوره های بالاتر تا مدتی رفتن به مدرسه را به تاخیر انداخت و مشغول کار در بازار و تحصیل دروس حوزوی در مسجد جامع تبریز شد و با ذکر این مطلب که معظم له از 11 سالگی مشغول به تحصیل دروس حوزوی بودند.
در زمان رضاخان با توجه به سخت گیری ها و مقابله با علوم دینی تعداد طلابی که در مسجد جامع تبریز مشغول تحصیل بودند. از 7 نفر تجاوز نمی کرد و ایشان نیز یکی از آن ها بودند و بعد از مدتی که از محضر پدر بزرگوارشان بهره مند شده بودند، همزمان با تحصیل به تدریس دروسی چون صمدیه، صرف میر، امثله و... می پرداختند و در سکوی مسجد شیخ لر جلسات رفع اشکال برای برخی طلاب داشتند.
شرایط علمی و توانمندی تفکر و استدلال قوی ایشان چنان بود که آیت الله میرزا عباسعلی کوچه باغی پدر بزرگوارشان، ایشان را در این مسیر تشویق می نمودند و اجازه حضور در کلاس های درس خود را به ایشان داده بودند و برخی طلاب نیز اشکالات خود را از ایشان مطالبه می کردند و با افرادی به نام و توانمند که از محضر پدرشان استفاده می نمودند در یک جلسه حضور می یافتند و از محضرشان تلمذ می نمودند.
توانمندیشان تا جایی بود که چندی از مراجع و بزرگان و علمای تبریز در آن زمان ایشان را به عنوان طلبه در درس هایشان پذیرفته بودند و تربیت های خاصی را نسبت به ایشان در نظر گرفته بودند، چون معتقد بودند ستاره ای که توانایی درخشش دارد باید بدرخشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس