میرداماد محمدباقر بن محمد

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سید محمدباقرفرزند محمد داماد استرآبادی مشهور به میرداماد از علمای بزرگ و حکمای برجسته عهد صفوی است. نسب میرداماد به امام حسین(ع) می رسد. وی لقب «داماد» را از پدرش به وام گرفته بود، پدر او، سید محمد داماد استرآبادی به سبب داشتن افتخار دامادی محقق کرکی فقیه بزرگ عهد شاه طهماسب صفوی ملقب به «داماد» گردید. بعدها این لقب به فرزندش محمدباقرنیز اطلاق شد.
سید محمدباقراسترآبادی در حدود سال 960ق دیده به دنیا گشود. عنوان استرآبادی ظاهراً به دلیل انتساب پدران وی به «استرآباد» بوده و خود وی در استرآباد به دنیا نیامده است چرا که پدرش سید محمد داماد، مسلماً در مرکز سیاسی کشور بوده و دلیل و نقلی بر سکونت خانوده میرداماد در استرآباد وجود ندارد.
درباره ازدواج سید محمد داماد با دختر محقق کرکی(ره) حکایت جالبی نقل شده است:
در کتاب نجوم السماء از فاضل داغستانی، علیقلی خان شش انگشتی متخلص به واله نقل شده است که شیخ اجل علی بن عبدالعالی، محقق کرکی(ره) در خواب دید که امیرالمومنین(ع) به او فرمود دخترش را به همسری میر شمس الدین محمد پدر میرداماد درآورد و فرمود که از وی فرزندی به دنیا خواهد آمد که وارث علوم انبیاء و اوصیاء می گردد. شیخ دختر خود را به تزویج او درآورد. لیکن دختر پیش از آن که فرزندی به دنیا آورد وفات کرد. شیخ از خواب خود متحیّر مانده بود. بار دیگر امیرالمومنین(ع) را در خواب دید که فرمود ما این دخترت را قصد نکرده بودیم بلکه فلان دخترت را به همسری او درآور. آن گاه شیخ همان دخترش را به ازدواج سیّد شمس الدین محمد درآورد و میرداماد از او متولّد شد.
آن خواب بعدها به واقعیت پیوست و میرداماد در جوانی در تمامی علوم شرعی و عقلی تبحر یافت و به استادی رسید و بر همتایان خود برتری یافت.

پیشنهاد کاربران

بپرس