میر حسن خان تالشی

پیشنهاد کاربران

میر حسن خان تالشی ( زاده: ۱۷۸۴ لنکران، درگذشته: ۱۲ ژوئیه ۱۸۳۲ تهران ) ملقب به اسبق المجاهدین آخرین حاکم مستقل تالش بود که پس از پدرش، میر مصطفی خان، به قدرت رسید و از سال ۱۸۱۴ ( ۱۱۹۳ خورشیدی ) تا سال ۱۸۲۸ ( ۱۲۰۷ خورشیدی ) حکومت کرد. وی تلاش زیادی برای استقلال تالش انجام داد و سرانجام نیز در سال ۱۸۲۶ ( ۱۲۰۵ خورشیدی ) توانست حکومتی خودمختار را تشکیل دهد که از رودخانه سالیان ( واقع در جمهوری آذربایجان امروزی ) آغاز شده و تا رودخانه دیناچال ( واقع در شهرستان رضوانشهر امروزی ) گسترش پیدا کرده بود. اما این حکومت، تنها ۲ سال دوام داشت و با امضای عهدنامه ترکمانچای، رودخانه آستاراچای به عنوان مرز بین دو کشور تعیین شده و تالش شمالی به امپراتوری روسیه واگذار شد. با این که میر حسن خان، مغضوب حکومت مرکزی بود و در زندان قاجار درگذشت اما حکومت بخشی از تالش جنوبی به نام الوف آستارا تا زمان رضاشاه، در اختیار نسل میر حسن خان باقی ماند.
...
[مشاهده متن کامل]

میر حسن خان از سادات لنکران است که نسبش به زید بن علی می رسد. جدش میرجمال الدین خان، از سرداران سپاه نادرشاه افشار است که پس از مرگ نادرشاه، حکومت مستقل خانات تالش را در سال ۱۷۴۷ میلادی ( ۱۱۲۶ خورشیدی ) تأسیس کرده بود.
با مرگ میر مصطفی خان در روز یک شنبه ۷ اوت ۱۸۱۴ میلادی ( ۱۶ مرداد ۱۱۹۳ خورشیدی ) ، روس ها به ناچار حکومت پسر ارشد وی، میر حسن خان را به رسمیت شناختند، اما میر حسن خان برخلاف روش پدر، با اهداف توسعه طلبانه روس ها به مخالفت برخاست؛ در نتیجه ایلینسکی، حاکم روسی لنکران، تمام اعضای خانواده وی را به بهانه های گوناگون علیه وی بسیج کرد و مخالفان برای تشکیل حکومت تالش به رهبری میر عباس بیگ از لنکران خارج شدند، اما تدبیر میر حسن خان موجب موفق نشدن مخالفان وی شد. روس ها با دست گذاشتن بر اموال و املاک خاندان میر مصطفی خان، به ایجاد تشتت و تفرقه در میان فرزندان میر مصطفی خان موفق شدند و سپس با تحریک گروهی از مخالفان محلی، کوشیدند میر حسن خان را دستگیر کنند، به گونه ای که وی ناچار شد همراه با خانواده اش با مشقت بسیار به اردبیل برود.
با شکست نیروهای ایران در نقاط سرحدی و تصرف تبریز و بعضی از شهرهای ایران، مقام های ایرانی به پای میز مذاکره کشیده شدند و عباس میرزا در اثر سماجت پاسکویچ، فرمانده لشکریان روس، ضمن انعقاد عهدنامه ترکمانچای در تاریخ ۲۲ فوریه ۱۸۲۸ میلادی ( ۲ اسفند ۱۲۰۶ خورشیدی ) ، تالش شمالی را به روسیه واگذار کرد.

میر حسن خان تالشیمیر حسن خان تالشیمیر حسن خان تالشی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/میر_حسن_خان_تالشی
این نام الوف استارا برایم نامعفوم است منطقه ای در اطراف لنکران وجود داسته که الوف نامیده می شد. حالا چرا استارا با الوف پیوند خورده. این واژه اگر کار شناسی ودر باره ان تحقیق شود خوب است. .

بپرس