میدان شهدا

دانشنامه عمومی

میدان شهدا (بیروت). میدان شهدا ( به عربی: ساحة الشهداء ) ، ( به فرانسوی: Martyrs Place des ) میدانی است در مرکز تجاری اداری شهر بیروت در لبنان.
میدان شهدا در سال ۱۹۳۱م. به یادبود لبنانی هایی که کارگزاران امپراتوری عثمانی در زمان حاکمیتشان بر شامات اعدام کرده بودند میدان شهدا نام گرفت. در دههٔ ۵۰م. میدان را سینماها و کافه ها آکنده بودند. در طول جنگ داخلی لبنان، این میدان بر روی خط مرزی ای بود که بیروت را به دو نیمه تقسیم می کرد.
میدانگاهی که در ابتدا در جوار یک کاخ و به عنوان ملحقات کاخ بنا شده بود، بعدها مستقل شد، به شهر پیوست و نام میدان برج به خود گرفت.
میدان را در زمان امیر فخرالدین مَعَنی دوم در دهه های اول تا سوم قرن ۱۷ میلادی بنا کرده اند. امیر پس از بازگشت از توسکانی بر آن شد تا به بیروت رنگ و بویی مدرن و اروپایی بدهد و بناها و گذرهای نوی به بیروت افزود، از جمله این میدان که در گوشهٔ آن نیز مهندسان ایتالیایی به فرمان امیر کاخی درخور او بنا کردند، که امروز از میان رفته است. [ ۱] آخرین بازمانده های کاخ در سال ۱۹۳۲ در زمان قیمومت فرانسه از میان برداشته شد تا عبود عبدالرزاق به جای آن یک سالن اپرا بنا کند. در زمان احمد پاشا ( ۱۸۳۱م ) پس از بنا کردن برجی بلند در این میدان، آن را میدان برج نامیدند. [ ۱]
پس از انقلاب ۱۹۰۸ در عثمانی و سرنگونی سلطان عبدالحمید دوم در سال بعد، کاخ که حالا کاخ حمیدیه نام داشت به کاخ اتحاد و باغ - میدانِ جَنبَش به باغ آزادی تغییر نام دادند. البته این نام ها عمر درازی نداشتند. چرا که ۸ سال بعد در ۱۹۱۸ میلادی پس از پایان حاکمیت امپراتوری عثمانی بر شامات ( و از جمله لبنان ) لبنان تحت قیمومت فرانسه درآمده بود و این میدان را به نام امروزیش میدان شهدا نامیدند. [ ۲] [ ۱] در سال ۱۹۳۰ نیز مجسمه ای به یادبود شهدای لبنانی که عثمانیان به دار آویخته بودند به میدان افزوده شد. [ ۳] چنان که در راهنماهای گردش گری آن زمان آمده، در سال ۱۹۳۲ عصرها مردم با ماشین در میدان شهدا می گشتند تا دیده شوند. این میل به گشتن با ماشین در این میدان چنان زیاد بود که کسانی زمین هاشان را می فروختند تا ماشینی آخرین مدل بخرند. [ ۴]
امروزه این میدان به دلیل حضور مجسمهٔ شهدا و نیز مسجد بزرگ و چشمگیر محمدالامین از جاذبه های گردش گری بیروت به شمار می رود. [ ۵] [ ۶] همچنین مزار رفیق حریری در گوشه ای از این میدان واقع شده است. [ ۶] [ ۷] این میدان همچنین میعادگاهی برای تجمع های سیاسی مردم بیروت از جمله ائتلاف ۱۴ مارس ( ائتلاف ضد سوری ) [ ۸] به حساب می آید. [ ۹] [ ۱۰]
عکس میدان شهدا (بیروت)عکس میدان شهدا (بیروت)عکس میدان شهدا (بیروت)عکس میدان شهدا (بیروت)عکس میدان شهدا (بیروت)

میدان شهدا (تهران). محله و میدان شهدا، مکانی در شرق شهر تهران، پایتخت ایران، است. این میدان که پیشتر با نام میدان ژاله[ ۱] شناخته شده بود، محل وقوع حادثه ۱۷ شهریور است و به همین علت پس از انقلاب ۱۳۵۷، میدان شهدا نام گرفت. [ ۲] این میدان از اطراف، در میان خیابان ۱۷ شهریور ( شهباز سابق ) ، [ ۱] پیروزی ( فرح آباد سابق ) [ ۱] و خیابان مجاهدین اسلام ( ژاله سابق ) قرار داشته و از یک سمت تا میدان بهارستان و از سمت دیگر تا میدان امام حسین و از سمت دیگر تا میدان خراسان امتداد دارد.
ایستگاه متروی میدان شهدا در خط ۴ متروی تهران در شمال این میدان واقع شده است.
خیابان های ژاله ( خیابان مجاهدین اسلام ) ، فرح آباد ( خیابان پیروزی ) و شهباز ( خیابان ۱۷شهریور ) به میدان ژاله می رسند. این میدان پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ و به مناسبت رویداد ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷ به میدان شهدا تغییر نام داد.
در ضلع شمال شرقی میدان شهدا ساختمان شرکت توزیع برق منطقه ای تهران واقع است. دو سینما میلاد و شکوفه از اماکن فرهنگی در دو ضلع جنوبی میدان هستند.
عکس میدان شهدا (تهران)

میدان شهدا (مشهد). میدان شهدا یکی از میدان های اصلی مشهد است که در نزدیکی حرم امام رضا قرار دارد و محل تلاقی شش خیابان شعاعی است. این میدان محل بسیاری از اجتماعات مذهبی و فرهنگی است. ساختمان شهرداری مشهد و شورای شهر مشهد در دو سوی میدان شهدا قرار دارند. نام این میدان پیش از انقلاب، میدان مجسمه بوده است. در ان زمان به آن میدان مجسمه هم میگفتند. خط دو متروی مشهد از میدان شهدا گذر می کند. در آینده میدان شهدا محل تلاقی دو خط سه و چهار قطار شهری مشهد خواهد بود.
میدان شهدا در دورهٔ پهلوی اول در تقاطع خیابان ارگ و بالاخیابان و در فاصلهٔ ۹۰۰ متری حرم امام رضا ساخته شد. ایجاد بناهای حکومتی باعث افزایش اهمیت و ترافیک این میدان شد. [ ۱]
میدان شهدا در مرکز شهر مشهد قرار دارد. فاصلهٔ این میدان با حرم امام رضا ۹۰۰ متر و با ایستگاه راه آهن مشهد ۱۵۰۰ متر است. شش خیابان وارد این میدان می شوند که به ترتیب ساعتگرد عبارت اند از:
• خیابان عبادی: ورودی یک طرفه از سوی چهار راه خواجه ربیع
• خیابان شهید هاشمی نژاد: خروجی یک طرفه به سوی چهار راه عشرت آباد
• خیابان شیرازی: به سوی چهارراه شهدا و حرم امام رضا
• خیابان امام خمینی: ورودی یک طرفه به سمت ایستگاه سراب و چهار راه مدرس و خیابان امام خمینی تا فلکه عدل خمینی
• خیابان دانشگاه: خروجی یک طرفه به سوی میدان تقی آباد و کوهسنگی
• خیابان توحید: به سوی فلکه دروازه قوچان و چهار راه میدان بار نوغان و چهار راه ابوطالب و در انتها میدان فردوسی
• ساختمان شهرداری مشهد: شهرداری مشهد در سال ۱۳۳۲ به ساختمان فعلی در ضلع جنوبی میدان شهدا منتقل شد و طبقات دوم و سوم آن در سال ۱۳۵۲ ساخته شد. [ ۲] هم چنین ساختمان توسعهٔ شهرداری در دههٔ ۱۳۸۰ احداث شد. [ ۳]
• ساختمان تالار شهر: ساختمانی با کاربری اداری - فرهنگی است که در شمال میدان شهدا قرار دارد و در حال حاضر، محل استقرار شورای اسلامی شهر مشهد است. [ ۴]
• ایستگاه قطار شهری مشهد: خط های ۲، ۳ و ۴ قطار شهری مشهد از میدان شهدا عبور می کنند.
عکس میدان شهدا (مشهد)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

در دورۀ رضاشاه پهلوی، در حدود دروازۀ دوشان تپۀ دورۀ ناصری احداث و میدان ژاله نام گذاری شد. در همان دوره، اولین کارخانۀ برق دولتی تهران در آن جا تأسیس شد. دو سینما با نام های ژاله و سیلوانا در میدان ژاله بود و کنار سینما ژاله کافه ای بود، با حیاط و درختان تنومند کاج، که بستنی و فالوده می فروخت. در روز جمعه هفدهم شهریور ۱۳۵۷ش، مردم برای اعتراض به برقراری حکومت نظامی در میدان ژاله به تظاهرات پرداختند و بسیاری براثر تیراندازی نظامیان که سراسر روز ادامه داشت، کشته و شمار بیشتری مجروح شدند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، میدان ژاله به میدان هفده شهریور و سپس میدان شهدا تغییر نام داد.

پیشنهاد کاربران

بپرس