مکیال المکارم

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] مرحوم آیت الله سید محمدتقی موسوی اصفهانی مشهور به فقیه احمدآبادی فرزند سید عبدالرزاق، مؤلف کتاب «مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم عجل الله تعالی فرجه الشریف»، از علمای بزرگ اصفهان است. وی سال 1301ق در اصفهان به دنیا آمد.
او علاوه بر کتاب مکیال، کتب دیگری از جمله: تذکرة الطالبین فی ترجمه آداب المتعلمین، ابواب الجنات فی آداب الجمعات، بساتین الجنان فی المعانی والبیان، آداب صلاة اللیله وظیفة الانام فی زمن غیبة الامام، سراج القبور، توضیح الشواهد، ترغیب الطلاب، انیس المتأدبین، کتاب المنابر، محاسن الادیب فی دقایق الاعاریب و دیوان اشعار دارد و در شعر به تقی یا شرعی زاده تخلص می کند.
ایشان در سال 1348هـ.ق چشم از جهان فروبست و در قبرستان تخت فولاد اصفهان جنب مقبره پدر اندیشمندش آرام گرفت.
کتاب مکیال المکارم در اصل به زبان عربی و در دو جلد نگارش شده است. این کتاب ارزشمند دارای هشت بخش مهم است که در آن مؤلف ژرف اندیش با استناد به آیات و روایات متعدد، موضوعات بسیار اساسی و سرنوشت سازی را که اغلب جنبه کاربردی دارد و مورد ابتلای شیعیان و مسلمانان می باشد، مورد کاوش و دقت نظر و تأکید قرار داده است.
در بخش اول به موضوع وجوب شناخت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف از دیدگاه عقل و نقل می پردازد. بخش دوم کتاب اختصاص به اثبات وجود حضرت حجت عجل اله تعالی فرجه الشریف دارد.
بخش سوم در بیان پاره ای از حقوق و توجهات آن حضرت بر شیعیان است که به صورت مختصر و مفید ارائه شده است. بخش چهارم که از بخش های مهم و مفصل کتاب به شمار می آید، اختصاص به توضیح درجات و ویژگیهای آن حضرت دارد که سبب دعای ما شیعیان به آن امام غایب می گردد. جالب این که این درجات و خصوصیات به طرز ابتکاری و به ترتیب حروف الفبا تنظیم و از حرف الف آغاز شده و در حرف ی پایان پذیرفته است.
بخش پنجم نیز که از فصول مفصل کتاب به شمار می آید به ثمرات و پیامدهای گوارای دعا برای فرج حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف اختصاص یافته است؛ با پایان بخش پنجم، جلد اول کتاب مکیال المکارم به پایان می رسد.
جلد دوم کتاب با بخش ششم آغاز می شود. در این بخش مؤلف به پنجاه زمان و هشت مکان مشخص اشاره می کند که دعا برای آن حضرت در این زمانها و مکانها مورد عنایت و تأکید قرار گرفته است.

پیشنهاد کاربران

مکیال المکارم ( به عربی: مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم ) ) کتابی است که سید محمدتقی موسوی اصفهانی معروف به فقیه احمدآبادی به عربی نوشت و ترجمه شده و چندین بار تجدید چاپ شده است.
این کتاب که به صورت فرهنگ تألیف شده دارای بخش های مختلفی است؛ و به ترتیب الفبا موضوعات را بیان می کند.
...
[مشاهده متن کامل]

این کتاب هشت بخش دارد:
• ۱. وجوب شناخت امام مهدی ؛
• ۲. امام زمان ما حضرت مهدی است؛
• ۳. بخشی از حقوق‏ امام مهدی بر شیعیانش؛
• ۴. ویژگی ‏های حضرت که مستوجب دعای مردم در حق او است؛
• ۵. فواید دعا برای فرج امام مهدی ؛
• ۶. اوقات و حالاتی که در آن ها دعا برای او و تعجیل فرج تأکید شده است؛
• ۷. چگونگی دعا برای تعجیل فرج و پاره ای از دعاهای مأثور؛
• ۸. در بقیه اموری که سبب قرب به امام مهدی می ‏شود و او را خوشحال می ‏کند و نزد او پر ارزش است
در بخشی از این کتاب به قلم مؤلف آمده است:
بهترین امور در زمان غیبت آن حضرت: انتظار فرج آن بزرگوار و دعا کردن برای تعجیل فرج او و اهتمام به آنچه مایه خشنودی آن جناب و مقرّب شدن در آستان او است.
خود سید محمدتقی موسوی اصفهانی در این مورد می نویسد:
«به فکر افتادم کتاب جداگانه ای در این باره بنگارم که آن فواید را دربر گیرد، و به سبک جالبی آن را به رشته تحریر درآورم؛ ولی حوادث زمان و رویدادهای دوران و ناراحتی های پی در پی، مانع از انجام این کار می شد. تا این که کسی را در خواب دیدم که با قلم و سخن نتوان او را توصیف نمود، یعنی مولا و حبیب دلِ شکسته ام و امامی که در انتظارش هستیم. او را در خواب دیدم که با بیانی روح انگیز چنین فرمود: این کتاب را بنویس و عربی هم بنویس و نام او را بگذار: مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم همچون تشنه ای از خواب بیدار و در پی اطاعت امرش شدم، ولی توفیق یاری ام نکرد، تا این که در سال گذشته ( ۱۳۳۰ ه‍. ق ) به مکّه معظّمه سفر کردم، و چون آنجا را وبا گرفت، با خداوند - عزّوجلّ - عهد بستم که هرگاه مرا از مهلکه نجات دهد و بازگشتم را به سوی وطن آسان گرداند، تألیف این کتاب را شروع نمایم. پس خداوند بر من منت نهاد و مرا به سلامت به وطن بازگرداند. همچنان که همیشه مواهب و الطافش شامل حال من بوده است، پس به تألیف اقدام نمودم. » قبر وی در کنار پدرش در آرامگاهی اختصاصی در جوار تخت فولاد اصفهان می باشد.

مکیال المکارم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مکیال‌المکارم

بپرس