مکاس

لغت نامه دهخدا

مکاس. [ م ِ ] ( ع مص ) کم کردن در ثمن. ( منتهی الارب ). بخیلی کردن در بیع با کسی و پایین آوردن قیمت و کم کردن آن و گویند مکاس مغالبه بین خریدار و فروشنده است و این چنان است که صاحب کالا از خریدار قیمتی بخواهد و او پیوسته به وی مراجعه کند و اندک اندک از آنچه خواسته است کم کند تا بر قیمتی که مورد قبول هر دو باشد توافق کنند. مماکسة. ( از اقرب الموارد ). تشویش کردن در بیع و کم کردن بها را. مماکسة. ( ناظم الاطباء ). چانه زدن. چک و چانه زدن. کند و کاو کردن در بها و بیع. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :
سخت بد گشت نقدها مستان
درم از کس ، مگر به سخت مکاس.
ناصرخسرو.
و آنکه با او مکاس پیش کند
زود قصد هلاک خویش کند.
نظامی ( هفت پیکر چ وحید ص 186 ).
چون ز دکان و مکاس و قیل و قال
وز فریب مردمت ناید ملال.
مولوی.
و رجوع به ماده بعد شود.
- بی مکاس ؛ بدون چانه زدن. بدون مقاومت و پافشاری :
شراب بستدن و بی مکاس نوشیدن
نه عذر و دفع و فریب و بهانه آوردن.
نزاری قهستانی ( از آنندراج ).
- مکاس کردن ؛ چانه زدن در بیع. سختگیری خریدار و فروشنده در معامله برای توافق در قیمت :
معن دادی خمی درم به دمی
بازکردی مکاس در درمی.
سنائی ( حدیقه چ مدرس رضوی ص 306 ).
ای بدخوی بیخبر آخر چند مکاس کنی و زیادت طلبی. ( سندبادنامه ص 290 ).
|| دون ذلک مکاس عکاس ؛ یعنی سوای این کار موی پیشانی یکدیگر گرفتن است. و یا از اتباع است. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ) ( از ناظم الاطباء ).

مکاس. [ م ُ ] ( اِ ) نهایت تأکید و مبالغه کردن را گویند در کاری و معامله ای و طلبی که پیش کسی باشد و آن را به عربی استقصا خوانند. ( برهان ). نهایت تأکید و مبالغه در کاری و ابرام و تقاضا. ( ناظم الاطباء ). در فرهنگ انجمن آرای ناصری نوشته که مکاس و مکیس به ضم اول به معنی تأکید و مبالغه کردن در معامله و به این معنی عربی است و به معنی خراج و باج گیرنده و عشور گیرنده که در فرهنگ جهانگیری آمده به کسر میم هم عربی است و ماکس اسم فاعل آن است یعنی ده یک گیرنده و خراج ستاننده. ( آنندراج ). و رجوع به ماده قبل و مکیس شود. || زری و چیزی را گفته اند که به رسم دستور و باج و راهداری از آینده و رونده بگیرند. ( برهان ). باج و راهداری. ( ناظم الاطباء ). || فاعل این عمل را نیز گفته اند که باج گیرنده و عشار و راهدار باشد. ( برهان ). باج گیر و راهدار و تحصیل دار. ( ناظم الاطباء ). به این معنی مَکّاس و عربی است. ( حاشیه برهان چ معین ). و رجوع به مَکّاس شود. || در بیت زیر ظاهراً بمعنی آنچه که فروشنده پس از پایان معامله کلان خریدار را دهد بی دریافت بهائی : بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

تشویق کردن دربیع، کم کردن بها، چانه زدن خریداروفروشنده
( مصدر ) ۱ - تردید داشتن صاحب جنس در بیع . ۲ - چانه زدن خریدار و فروشنده : [ سخت برگشت نقدها مستان درم از کس مگر بسخت مکاس ] ( ناصر خسرو . ۳ ) ۲٠۷ - چانه زدن در هر چیز . یا بی مکاس . بدون چانه زدن : [ شراب بستدن و بی مکاس نوشیدن نه عذر و رفع و فریب و بهانه آوردن . ]
جای حلقه شدن مار .

فرهنگ معین

(مَ کّ ) [ ع . ] (ص . ) ۱ - باج گیر. ۲ - کسی که حقوق گمرکی گیرد.
(مِ ) [ ع . ] (مص ل . ) چانه زدن در معامله ، تشویق به معامله .

فرهنگ عمید

تشویش کردن در بیع، کم کردن بها، چانه زدن خریدار و فروشنده.

جدول کلمات

چانه زدن

پیشنهاد کاربران

مکاس: چانه زدن برای گرفتن تخفیف از فروشنده
. . . . تا چیزی همی فروشی با خریدار به دوست و به جانِ برادر و بارخدای گفتن و تواضع نمودن تقصیر مکن تا از تلطّف تو خریدار از مکاس کردن شرم دارد و مقصود تو حاصل شود. . . .
باب چهل و سیُم از قابوس نامه - در آییت دهقانی و هر پیشه ای که دانی
مکاس: چانه زدن برای گرفتن تخفیف از فروشنده
. . . . تا چیزی همی فروشی با خریدار به دوست و به جانِ برادر و بارخدای گفتن و تواضع نمودن تقصیر مکن تا از تلطّف تو خریدار از مکاس کردن شرم دارد و مقصود تو حاصل شود. . . .
باب چهل و سیُم از قابوس نامه - در آیین دهقانی و هر پیشه ای که دانی
کد و کاش. [ ک َ دُ ] ( اِ مرکب، از اتباع ) چک و چانه. مِکاس. مُماکَسَه. ( یادداشت مؤلف ) .
چانه زدن
خسیس

بپرس