مکارم اخلاق النبی و الائمه علیهم السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مکارم أخلاق النبی و الأئمة علیهم السلام تألیف شیخ قطب الدین، ابوالحسن یا ابوالحسین، سعید بن عبدالله بن حسین بن هبة الله بن حسن راوندى کاشانى، با تحقیق سید حسین موسوى، کتابى است در موضوع اخلاق و سیره معصومین(ع) که به زبان عربى و در اواخر قرن ششم هجرى نوشته شده است.
انگیزه نویسنده، بیان گوشه هایى از سیره اخلاقى پیامبر اسلام(ص) و امامان معصوم(ع)، بیان موعظه هاى اخلاقى ایشان به عنوان الگوى کامل انسانى و همچنین کسب ثواب و رسیدن به درجات عالى عنوان شده است.
کتاب با مقدمه تحقیقى نسبتاً جامعى از محقق، در مورد ویژگى هاى کتاب و مؤلف آن آغاز و مطالب در ضمن چهارده فصل، تنظیم شده است.
نگارنده با روش نقلى و با استناد به منابع روایى، در چهارده باب، کتاب را تنظیم کرده است. وى ذیل هر یک از این ابواب، به مهمترین فضایل اخلاقى پیامبر(ص)، فاطمه زهرا(س) و امامان شیعه(ع)، به ترتیب تاریخ زندگى و وفات آنان، اشاره اجمالى نموده و سخنانى اخلاقى از هر کدام از این معصومین(ع) نقل کرده است.
از آنجایى که نگارنده از اعلام محدثین شیعه و از قدما بوده و براى نگارش کتاب از منابع متعدد، مشهور و معتبر روایى و تاریخى شیعه و اهل سنت بهره جسته، این اثر مى تواند به عنوان یک کتاب مرجع در موضوع سیره اهل بیت(ع) مورد استفاده محققان علوم اسلامى قرار گیرد.
در باب اول، به بیان اخلاق و فضایل اخلاقى رسول خدا(ص) پرداخته شده است. در این زمینه، نگارنده اوصاف مهم ایشان مانند: تواضع، نوع لباس پوشیدن و غذا خوردن، یاد کردن فراوان مرگ و روز قیامت، عدم دلبستگى به دنیا، حلم، سخاوت و وفادارى را بیان کرده است. وى همچنین گوشه هایى از وصایاى پیامبر(ص) به امام على(ع) و نصایح و مواعظ آن حضرت به اصحاب خویش را بیان کرده و حوادث روزهاى آخر عمر ایشان و نحوه رحلت آن حضرت را شرح داده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس