موسی خورنی

لغت نامه دهخدا

موسی خورنی. [ سا خ ُ رَ / رِ ] ( اِخ ) موسی خورن. موسی خورنچی. مورخ ارمنی است و زمان حیات او محل اختلاف است. وی از شاگردان مسروپ است که خط ارمنی را اختراع کرد وی تحصیلات فراوان کرده بود و به دفاتر مشرق زمین و کتابخانه های یونان و سوریه و مصر دسترسی داشت و کتابهای بسیاری ازسریانی و یونانی ترجمه کرد، از جمله : «زندگانی اسکندر» است که به کالیستن دروغی نسبت می دهند. بعد مسافرتی به مصر و آتن و روم کرد و اسنادی به دست آورد که برای نوشتن تاریخ ارمنستان به کار برد. او در این نوشته اقتباس های زیاد از ادبیات یونان کرده و از آن معلوم می شود که قسمتهایی از ادبیات مزبور گم شده زیرا موسی خورن اسم اشخاصی را از یونانیها می برد که اکنون برای ما مجهولند و بنابراین قطعاتی از نوشته های مورخان و نویسندگان یونانی در کتاب موسی خورن تا زمان ما محفوظ مانده است. کتابی که او در جغرافیا نوشته خلاصه ای است از خلاصه پاپوس ِ اسکندرانی و در مقدمه آن اسامی چند نفر جغرافیادان یونانی را ذکر کرده است. ( از ایران باستان ج 1 ص 98 ).

فرهنگ فارسی

نویسنده ارمنی که در قرن چهارم میلادی میزیسته و کتابی در جغرافی مربوط به دورههای اشکانی و ساسانی نوشته است و مارکوات عالم آلمانی آنرا با شرحی باسم [ ایرانشهر ] بطبع رسانید .

دانشنامه عمومی

موسی خورنی ( به ارمنی: Մովսես Խորենացի، موسس خورناتسی ) تاریخ نگار، فیلسوف، الهی دان، مترجم و شاعر و نویسنده ارمنی در سده ۵ میلادی بود.
موسی خورنی کتاب «تاریخ ارمنستان» را نگاشته که اطلاعات مفیدی راجع به جغرافیای جهان کهن و به ویژه ارمنستان و ایران می دهد.
او در ناحیهٔ غربی ارمنستان، دهکدهٔ خورنگ متولد شد سال تولد او را بین سال های ۴۰۵ تا ۴۱۰ میلادی می دانند. موسی خورنی تحصیلات خود را در کلیسای افس شروع کرد و نزد استاد معروف عصر، یعنی مسروپ ماشتوتس و مخترع خط ارمنی، او علوم ریاضی، طبیعی، فلسفه، مسائل مذهبی، و زبان های ارمنی، سریانی و یونانی را آموخت و سرانجام در سال ۴۳۱ میلادی عازم مرکز علم آن زمان، یعنی اسکندریه شد. وی در اسکندریه به فراگیری فلسفه، حکمت و فن خطابه پرداخت و زبان یونانی را تکمیل کرد و سپس عازم روم و آتن شد و بعد از مدتی اقامت در آتن حدود سال ۴۴۰ میلادی از طریق قسطنطنیه به ارمنستان بازگشت. [ ۱]
تألیفات و ترجمه های موسی خورنی را می توان در سه گروه تقسیم بندی کرد اگر چه کلیهٔ آثار وی به دست نیامده است.
بررسی مؤسس، ده قاطیغوریاس ارسطو، مسائل یووانالا، بررسی منطقی مسائل مورد اختلاف فلاسفهٔ یونانی مکتب ملیتوس و فیلسوف ارمنی آتنی، فلسفهٔ داود شکست ناپذیر، کتاب هری شامل درس هایی از فن خطابه و ترجمهٔ خطابهٔ گریگور نازانزین از یونانی به ارمنی است.
آفرین به گروه دوشیزگان ریپسیمه، تاریخ گروه دوشیزگان ریپسیمه، نیایش ویژهٔ خداوند.
اثر شناخته شدهٔ تاریخ ارمنستان که حدود سال های ۴۸۲ میلادی تألیف شد، ترجمهٔ زندگی اسکندر از زبان یونانی به ارمنی و سرانجام کتاب مشهورش به نام جغرافیای موسی خورنی که بر اساس کتاب شهرستان های ایران و با توجه به جغرافیای بطلمیوس به زبان ارمنی تألیف شده است. [ ۲]
عکس موسی خورنیعکس موسی خورنیعکس موسی خورنیعکس موسی خورنیعکس موسی خورنی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

موسی خُورِنی (قرن ۵م)(Moses of Khoren)
نویسندۀ ارمنی. برای تألیف تاریخ ارمنستان شهرت دارد. این اثر در ادبیات ارمنی نخستین اثر کلاسیک محسوب می شود، که تاریخ این کشور را از روزگار اساطیری پی گیری می کند. این اثر یگانۀ تاریخ کهن ارمنستان پیش از ظهور مسیحیت است، که از منابع تاریخی یونانی و نیز ترانه های ارمنی و داستان های عامیانه بهره گرفته است. اگرچه تألیف این اثر را قرن ۵م نوشته اند، ولی تحلیل های سبک ادبی بیانگر آن است که این اثر احتمالاً در اواخر قرن ۸م باز نوشته شده است. این کتاب از منابع مهم تاریخ ایران به ویژه در دوره ساسانی است.

پیشنهاد کاربران

بپرس