موسوعه احکام الاطفال و ادلتها

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «موسوعة احکام الاطفال و ادلتها»، در واقع دائرة المعارفی است برای تبیین احکام شرعی اولاد از قبل از تولد تا رسیدن به سن بلوغ که در چهار جلد، به زبان عربی، توسط حجج اسلام قدرت الله انصاری شیرازی، شیخ محمّد جواد انصاری، شیخ ابراهیم بهشتی، شیخ عباسعلی پیوندی، شیخ عبد الحسین جمالی، شیخ علی سعیدی و سید علی اکبر طباطبایی در سال 1422ق، تألیف گردیده است.
در ابتدای کتاب، حجة الاسلام محمّد جواد فاضل لنکرانی، مقدمه ای در مورد جایگاه و ارزش فقه اهل بیت(ع) تألیف نموده و در ادامه، مقدمه ای از سوی حجة الاسلام قدرت الله انصاری نوشته شده، بعد مطالب کتاب در ضمن نه باب شروع شده که عبارتند از: 1- بیان وظایف پدر و مادر قبل از ازدواج، در ایام حمل و بعد از ولادت کودک. 2- در صفات کودک. 3- نفقه ی اطفال. 4- ولایت بر اطفال. 5- موارد تصرف اولیاء. 6- تعیین نسب اطفال و احکام کودکان پیدا شده. 7- تعلیم و تربیت اطفال و بیان مصادیق و روش های مؤثر در آن. 8- احکام طهارت، متعلق به کودک زنده و مرده. 9- عبادات صبی.
مقدمه اول: در این مقدمه، وضعیت و جایگاه فقه امامیه تبیین گردیده است. مؤلف، هفت ویژگی برای این فقه بیان فرموده که عبارتند از: 1- جامعیّت فقه شیعی و شمولیّت آن نسبت به جمیع افراد، ازمنه و مجتمعات انسانی، به طوری که این فقه تمام ابعاد زندگی انسان را در بر گرفته و احکام و قوانین اجتماعی، سیاسی و اقتصادیش در همه جای آن به چشم می خورد. در بعضی از نصوص داریم که خداوند هیچ چیز لازمی را از پیامبر(ص) خود فرو گذار نکرده است.
2- دومین ویژگی فقه امامیه، توجه به عقل بوده و احکام عقلیّه ی دقیقی در آن قابل مشاهده می باشد. این دسته احکامی که در علم اصول فقه از آنها به تفصیل بحث شده اند، مانند اینکه آیا امر به شیء نهی از ضدّ خاصش می کند یا نه و امثال ذلک.
3- فقه شیعه، اهمیّت خاصی نیز به مصالح و مفاسد احکام می دهد؛ بدین معنا که هر حکم شرعی، تابع ملاک بوده و احکام شارع مبتنی بر ملاکات می باشد. 4- از دیگر ویژگی های این فقه، تعبد به ظواهر شرعیه می باشد. بسیار مشاهده می شود که فقهای ما به ظاهر آیات و روایات عمل کرده و از آن تعبیر به حجیت ظهور می نمایند.

پیشنهاد کاربران

بپرس